Logo

Tidsregning

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

Tidsregning: Ved siden af vor tidsregning, som har sit udgangspunkt i Kristi fødsel, findes et utal af æraer, der hver har udgangspunkt i en bestemt begivenhed. Nogle æraer regner med solår, andre med måneår og atter andre bruger en cyklus regnet ud fra en af planeterne, f.eks. Jupiter. En hel del af de nedennævnte æraer har været anvendt eller anvendes stadig til datering på mønter.

 

1. Den græske verdensæra regnes fra 1. sept. 5509 f.Kr. Den har været anvendt i Byzans fra 691 e.Kr. og var i brug i store dele af den kristne Orient, til den blev fortrængt af den muhamedanske æra (A.H.) og den kristne tidsregning (A.D.). På russiske mønter har den græske tidsregning været anvendt, indtil Peter d. Store erstattede den med kristen tidsregning.

 

2. Den alexandriske æra sætter verdens skabelse til den 29. aug. 5493 f.Kr. Denne teori blev i det 4. årh. opstillet af den ægyptiske munk Panodorus.

 

3. Jødisk æra tager sin begyndelse den 7. okt. 3761 f.Kr. og har været almindelig i brug blandt jøder siden 1200-tallet. Den bruges i dag på israelske mønter.

 

4. Koreansk æra begynder i år 2333 f.Kr. med det 1. koreanske dynasti. Bruges på sydkoreanske mønter.

 

5. Olympiade æra, der regnes fra den 1.Olympiade i år 776 f.Kr., er ikke anvendt på mønter og blev afskaffet af kejser Theodosius.

 

6. Ab urbe condita. Æra, der starter med Roms grundlæggelse 753 f.Kr. Eksempler på mønter er få, men en Hadrian mønt har årstallet 874 = 121 e.Kr.

 

7. Buddhistisk æra tager sin begyndelse i 543 f.Kr. og har været brugt på mønter fra Siam og Annam (Vietnam).

 

8. Seleukidisk æra fra 1. oktober 312 f.Kr. er opkaldt efter Seleukus Nicator. Denne tidsregning har været meget anvendt på mønter i de seleukidiske og omkringliggende riger, selv om der ind imellem observeres nogle lokale æraer.

 

9. Ptolemæisk æra med start år 311 f.Kr. har været anvendt på ptolemæiske mønter.

 

10. Pontisk æra begynder efteråret 298 f.Kr. og er bl.a. anvendt i Pontos, Bithynien og Bosporus.

 

11. Vikrama-Samoat æra er et system, der begynder den 18. okt. 58 f.Kr. og en æra, der er udbredt i mange indiske stater samt Nepal.

 

12. Den spanske æra begynder 1. jan. 38 f.Kr. angiveligt efter Octavius' erobring af Spanien. Denne tidsregning er benyttet i Spanien fra 400-tallet til 1300-tallet og i Portugal endog helt til 1422. Eksempler kendes fra mønter.

 

13. Actisk æra. En af Augustus indført æra, som tager sin begyndelse den 2. sept. 31 f.Kr.

 

14. Den kristne æra, der er vor tidsregning, bruges nu af store dele af jordens befolkning (A.D.).

 

15. Etiopisk æra. Denne tidsregning begynder 7 år og 8 mdr. efter den kristne æra og bruges den dag i dag på etiopiske mønter.

 

16. Saka æra har sin begyndelse 3. marts 78 e.Kr. og anvendes på mønter fra Nepal og diverse indiske stater.

 

17. Den diokletianske æra fra 29. aug. 284 e.Kr. kaldes ofte martyræraen på grund af Diocletians forfølgelse af de kristne. Gik af brug i år 532 e.Kr.

 

18. Muhamedansk æra (Hedjra æra). Denne æra, der regnes fra Muhameds flugt til Medina den 15. juli 622 e.Kr., blev indført af kalifen Omar i år 643 e.Kr. Tyrkerne sætter dagen til d. 16. juli, og denne bruges af de fleste kronologer. (A.H.).

 

19. Bangkok æra begynder 1781 e.Kr. og er brugt på siamesiske mønter.

 

20. Den franske revolutionskalender. Den har udgangspunkt i Den franske Revolution, og år 1 begynder 22. sept. 1792. Den fungerede kun kort tid, idet den blev afskaffet af Napoleon i 1806, hvor Frankrig går tilbage til den kristne æra. En lignende revolutionskalender har man haft på Haiti. Den begynder med år 1 i 1803, efter at man havde smidt franskmændene ud, og fortsatte til år 47 (1850), hvor man gik bort fra systemet. Mønterne har dog i hele perioden begge angivelser.

 

21. Solar Hedjra (S.H.). Et daterings system baseret på det arabiske solår. Det har samme begyndelses år (622 e.Kr.) som i A.H.-systemet (se afsnit 18), men bruger solåret (365 dage) og ikke måneåret (354 dage). S.H. dato + 621 = dato e.Kr.(AD). Dateringssystemet er bl.a. brugt i Iran siden 1931.

 

Der findes et utal af andre æraer, der kun har været brugt kort tid, og i bl.a. Asien findes lande og områder, der har skiftet æraer adskillige gange. Iran brugte f.eks. indtil den 21. marts 1925 den muhamedanske æra, der var baseret på måneår, hvorefter man gik over til at beregne årene efter solår, men stadig med udgangspunkt i året 622 e.Kr.. I en kort årrække fra 1976-78 brugtes en monarkisk kalender med udgangspunkt i år 559 f.Kr.

 

Regner man efter Dionysius' æra, bør man skelne mellem årene før og efter Kristus, idet man ikke medregner år »0«. Det gør astronomerne, idet de tæller år 1 f.Kr. som 0, hvorved samtlige år f.Kr. bliver een mindre. For at angive, at der ikke er tale om et kronologisk år, sættes et minustegn foran. Ekspl: 31 f.Kr. (kronologisk) = -30 (astronomisk).

 

Lit: Albert Galloway: Coin Dating Guide, Iola, Wisconsin 1984; Hans Herrli: Zahlen, Ziffern, Zeitrechnungen (Køln 1989).

 


..

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 1.710 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Nu når nytårsaften er overstået, hvad synes du så om fyrværkeriet?
Effektiv reklame - klik her