Logo

Forskellige typer polstring

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Enkel grund stopning, også kaldet enkeltlags fladstopning, kantstopning og grundstopning på fjederbund. Disse grundtyper kan evt. forekomme kombinerede på samme møbel.
Begynd med en enkel polstringsopgave, så håndværket opøves og du får en fornemmelse for materialet. Her beskæftiger vi os ikke med fjederstopning, da det først og fremmest er et arbejde for den uddannede møbelpolstrer. Hvis en amatør skal give sig i kast med dette, bør det først være efter at have øvet sig på enklere arbejder.

Genbrug gammelt materiale
Vær forsigtig, når du fjerner gammel stopning. En del kan måske genbruges. Det øger den kulturhistoriske værdi at kunne beholde gammel stopning og evt. også det gamle stof under det nye. Hvis originalbetrækket er bevaret, er det værdifuldt at beholde, da det fortæller eftertiden om stolens oprindelige udseende.
På gamle stole kan man finde forskellige former for erstatningsmateriale for krølhår i stopningen. Krølhår var dyrt og det forekom, at man i stedet anvendte hø eller mos i stopningen evt. i kombination med et lag krølhår øverst.

Søm eller hæfteklammer
Det er betydelig hurtigere og enklere at bruge hæftepistol end at sømme med blå søm. Hvis ikke man har adgang til en kompressordreven pistol, som er for dyr for amatøren, kan en elektrisk evt. bruges.
Det er dog historisk mere korrekt at sømme med blå søm på gamle stole. Er træet mørt, ormædt eller med alt for mange sømhuller, kan der dog på en ældre stol være grund til at hæfte underbetrækket og betrækket.

Hvilke materialer?
For allergikere kan elacrin, imiteret krølhår, være at foretrække frem for krølhår. Lena Norte anvender både bomuldsvat og polyestervat, men man kan også nøjes med polyestervat. Bomuldsvat er godt til at fylde fordybninger ud med. Polyestervattet er til gengæld praktisk at arbejde med, da det kan tyndes meget ud. Til værdifulde antikviteter og i museums sammenhæng bør man anvende tidssvarende materialer, mens man til mere almindelige stole, der fungerer som brugs møbler, kan anvende moderne materialer.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 2.916 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Danmark have nye sikre atomkraftværker?
Effektiv reklame - klik her