Logo

Fra 20'erne til 50'erne

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Omkring 1920 gik endnu en klassisistisk bølge over dansk arkitektur og møbler. En af de mest kendte møbelarkitekter i denne periode er nok Kaare Klint, som med afsæt i fortiden skabte en række klassikere bl.a. "Fåborgstolen" , som han tegnede til Faaborg Museum. Museet, der er tegnet af en anden af denne stils store personligheder Carl Petersen, er som helhed et af de bedste eksempler på 20'ernes nyklassicisme. Man gik ind for enkle former og smukke materialer i en perfekt håndværksmæssig udførelse. Denne møbelstil nåede dog aldrig ud til en bredere offentlighed.
I stedet domineredes hjemmene af møblementer af forskellig slags. I stuen havde man et møblement i mørk eg eller mahogni, mens gulflammet birketræ kunne forekomme i soveværelset. Et "sideboard" i mørkbejdset eg fandtes i mange hjem ligesom divanen med orientalskmønstret plys.
Funktionalisme - lysende klare farver, stærke kontraster og frie mønstre.

Funktionalismen slår igennem
Inspireret af Stockholmudstillingen i 1930 kom funktionalismen til Danmark, hvor arkitekten Arne Jacobsen var en af de første som tog den til sig. Også Poul Henningsen var med fra starten og han kom til at stå for nogle af de mest kendte danske funktionalistiske møbler, bl.a. PH-lampen.
Funktionalismen opstod i Frankrig med arkitekten Le Corbusier som sin største "profet". Funktionen skulle bestemme formgivningen i arkitekturen og indretningen. Man arbejdede med enkle geometriske former og foragtede al dekoration for dekorationens egen skyld.
Idealhjemmet var lyst, hygiejnisk og let at gøre rent med store vinduer, som lukkede mængder af lys ind, hvide vægge og glatte flader. Møblerne var glatte og firkantede. I den mest revolutionerende ende fandt man stålrørsmøblerne, som dog ikke slog rigtig an før godt fyrre år senere. De fleste hjem var møblerede med store klodsede lænestole med mørkt træ på armlænene betrukne med stof med "mudret" mønster eller evt. stof med et moderne geometrisk mønster.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 3.445 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fjern en reklame du ikke kan lide
Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad drikker du til din aftensmad?Effektiv reklame - klik her