Logo

Trin 8 - Fernisering

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Materialer:
Bred, flad og smidig fernispensel
Retouching Varnish (billedfernis)
Picture Varnish (billedfernis)
Matt Varnish (billedfernis)
Matt Wax Varnish (billedfernis)
Skål eller kop til fernissen
Nål (eller spids kniv)

Når retoucheringen er blevet tør, er det muligt, at billedet har samlet noget støv. Fjern dette forsigtigt uden at gnide for hårdt på billedfladen (en støvekost eller meget let brug af en linnedklud). Professionelle restauratører gør deres yderste for at sikre sig, at lokalet, de udfører ferniseringen i, er helt støvfrit, og jo nærmere du kan komme på dette, jo bedre resultater vil du opnå. Sørg også for at fjerne eventuelle, løse bomuldstråde, der stammer fra rensnings-processerne, især hvis billedet er malet pastost.
Sprøjtefernisering giver uden tvivl de bedste resultater. Her skal man bruge en lille sprøjtepistol med fortyndet fernis. En aerosolsprøjtning med billedfernis er ikke altid tilrådelig, da fernissen er meget tynd, og opløsningsmidlet i den kan have en uheldig virkning på de nymalede partier.
Der findes tre grundfernisser: »Retouching Varnish« er en tyndere udgave af »Picture Varnish« og er velegnet, hvis man ønsker en finish, der ikke er for skinnende (mellem silke og høj glans). Den giver ikke så megen beskyttelse som »Picture Varnish«, og det vil sandsynligvis blive nødvendigt med to lag. »Picture Varnish« giver overfladen en høj glans, hvilket kan reduceres lidt ved at lægge mindre på og ved at arbejde den grundigt ind i billedet. »Matt Varnish«: begge de tidligere nævnte fernisser fremhæver farverne i et maleri. »Matt Varnish«, brugt alene, gør det ikke. Den bruges hovedsagelig og mest virkningsfuldt, når den er blandet med de glansfulde fernisser, og giver her en silkeagtig eller halvblank overflade, der yder billedet fuld beskyttelse.
Ferniseringsteknikken er enkel. Brug en bred, smidig pensel, som skal være helt ren for løse hår. Sørg for, at dit tøj ikke er af den type, som afgiver hår eller fnug, som kan sætte sig på maleriet, og arbejd helst i et varmt lokale. Læg maleriet ned og hæld en portion af den valgte billedfernis ned i en skål.
Husk, at hvis en retouchering ikke er blevet helt tør, kan et for hårdt pres med penslen eller brug af fernis, der indeholder fortyndings-middel, bevirke, at farvelaget opløses helt eller delvis. Stryg fernissen på maleriet, arbejd det godt ind og afslut med lette strøg på langs og derefter på tværs af farvelaget. Pas på hår og fnug, som dukker op, mens der ferniseres, og fjern dem øjeblikkelig med en nål eller en spids kniv.
Når dette lag er helt tørt, påføres det andet lag, hvis det er nødvendigt. Hvis fernissen på dette stadium forekommer for skinnende, eller hvis der ønskes en mattere overflade, kan næste lag enten være en mat/glansfuld fernisblanding eller en »Matt Wax Varnish«.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (7 stemmer)
Siden er blevet set 3.639 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her