Logo

Altan og balkon

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Altaner og balkoner er specielt udsat for vejrligets påvirkninger og ofte er konstruktionen sådan, at regnvandet kan samle sig og blive stående på et betonlag, der i længden ikke kan tåle fugt.
Et andet problem er at jern og beton ikke arbejder ens, hvorved der opstår revner, som vandet langsomt trænger ned i hvorved de jern som bærer hele altanen begynder at ruste og udvider sig op til 700 pct. Dvs. at 1 mm bliver til 7 mm, og med en så voldsom kraft, at betonen revner. Nedbrydningen accellereres og snart er der kun en reparationsmulighed: udskiftning.
Det er ejerens pligt at efterse og udbedre begyndende skader på såvel gulv som rækværker mindst en gang om året. Viser der sig skader som:

Revner på under- eller overside,
afskalninger på underside eller langs kanten, salpeterudblomstringer,
rustpletter samt
skygger eller revner hvor facade og altan mødes,

er der fare på færde. Specielt udsat er syd- og vestvendte sider. Konsoller under altaner tjener normalt dekorative formål, og indgår derfor ikke som bærende dele af altanen. .
Den mest almindelige type er en jernkonstruktion, fastboltet i etageadskillelsen. Imellem de udragende profiljernsbjælker er der støbt en betonplade, ofte af underlødig beton. Ud over det hele er der lagt et pudslag der dækker jernbjælkernes øverste flancher.
Er der skader, hjælper det ikke bare at lappe. Hele pudslaget må afbankes så jernene blotlægges. Er de kun ganske let angrebne, kan rusten afslibes og jernet rustbeskyttes. Herefter udlægges et fintmasket galvaniseret trådnet, og et nyt pudslag kan udlægges. Da pudsen igen vil nedbrydes, må den beskyttes mod regn, både ved en overfladebehandling og ved at etablere fald mod et afløb. Ledes vandet bare ud over kanten, må der på undersiden udføres en dryprille eller en vandnæse. Overfladebehandlingen kan være svejsetagpap, der føres op ad muren som en hulkehl. For at etablere et vandret gulv, kan der udlægges et hævet gulv af trykimprægneret træ.
Er jernene meget angrebne af rust, må en erfaren fagmand gennemgå altanen for at bedømme om den kan reddes. Ændringer i altankonstruktionen eller en fjernelse og etablering af en fransk altan kræver byggetilladelse.

Altan over karnappen
frembyder ikke helt samme farer som den almindelige altan, idet der er mure på alle fire sider til at bære betonpladen. I stedet for beton kan gulvet være et normalt træbjælkelag, tækket med tagpap, en konstruktion der benyttes på karnapper af træ.
I ældre konstruktioner trænger næsten altid vand igennem gulvet, der viser sig som fugtpletter på karnappens loft - hvis det ikke er et forsænket listeloft. Fugtpletterne betyder at der skal gribes ind, så skaden kan begrænses. Vandgennemtrængen kan skyldes at:

der ikke er udført en vandtæt belægning,
den vandtætte belægning er utæt,
at belægningen ikke er ført højt nok op ad siderne, der ikke er fald mod afløbet eller udefter,
afløbet ikke har tilstrækkelig kapacitet,
der er utæt omkring afløbet og
der trænger vand ind andre steder.

Vandindtrængen andre steder kan være under døren, hvor hulkehlen ikke kan føres så højt op, langs hulkehlens afslutning, hvis der ikke er monteret en tilstrækkeligt virkende løskant, gennem murstensrækværket, og mange andre steder. Vandskaden i loftet behøver ikke indicere hvor skaden er - vand kan løbe langt inden det kommer frem.

Altan og balkon - Reparation af betonaltanen
Fjern tagpap og andre vandstandsende lag. Svejs en strimmel svejsetagpap langs kanten, så den går 10-15 cm op ad vægge og ud på gulvet. Støb et afretningslag i letbeton med fald mod gulvafløbet. Fug med en egnet fugemasse omkring gulvafløbet. Afretningslaget holdes fri af væggene ved først at lægge en 1/2-1 cm tyk strimmel hård mineraluld eller skumisolering langs væggen. Når letbetonlaget er hærdet, fjernes kantisoleringen og fugen fuges op. Et lag underpap lægges ud og punktklæbes. Underpappet skal gå ud til væggene. Monter en trekantliste langs kanterne og svejs to lag svejsetagpap på, som går 15-20 cm op ad væggene. For at forhindre vand i at trænge ind bag pappet, monteres en løskant af zink, aluminium eller plast. Til sidst fuges omkring gulvafløb og under dørtrinnet med en egnet fugemasse.
Isolering kan ske fra neden som indvendig isolering, hvilket samtidig desværre vil forhindre kontrol med nye skader.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (8 stemmer)
Siden er blevet set 3.870 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvem bliver vores næste statsminister?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her