Logo

Døre - ændring af dørophæng

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Døre er ofte hængslede på en sådan måde, at de svinger væk fra vinduer, således at man ser en solid væg, når den åbnes; men det kan være, at man foretrækker, at døren åbner til den anden side, således at man ser rummet fra en anden vinkel, når den åbnes. Det kan også være, at man vil have døren til at åbne udad i stedet for indad for at udnytte pladsen i rummet bedre. Der findes således tre måder, hvorpå en dør s ophængning kan ændres: venstre til højre (og omvendt); indad til udad (og omvendt) og en kombination af begge dele.
Det vil være nødvendigt at flytte låseblikket, som dørens falle går ind i, samt at lave nye fordybninger til hængslerne i både dør og dørindfatning og fylde de gamle huller ud (de gamle hængsler kan genanvendes, medmindre de kun kan vende på en bestemt måde, som tilfældet er det med løftehængsler). Når døren ændres fra at åbne indad til at åbne udad (eller omvendt), vil det være nødvendigt at flytte det dørstop, som døren lukker ind imod. Der kan være andre opgaver, der også skal udføres, såsom at ændre håndtagenes placering eller at flytte en stikkontakt. Når man ændrer den side en dør hænger i, kan nogle af disse opgaver undgås ved at vende døren om; imidlertid kan døren have slået sig, så den ikke passer ind på den anden led, og den kan trænge til at blive malet. Anvisningerne nedenfor omhandler arbejdet med at få en dør til at åbne udad i stedet for indad.

Placering af hængslerne
En dør kan hænges op i fire stillinger, afhængigt af om den skal åbnes ind i eller ud af rummet, og om den skal svinge til venstre eller højre. De fleste hængsler kan anvendes i alle stillinger. Dog er løftehængsler lavet, så de passer til enten højre- eller venstredøre.

1. Døren fjernes ved at understøtte den med kiler, fjerne samtlige skruer fra det nederste hængsel og samtlige skruer undtagen en fra det øverste hængsel. Den sidste skrue fjernes, mens en hjælper holder ved døren; lirk forsigtigt hængslerne ud af fordybningerne i dørindfatningen. (Fordybningerne fyldes ud, hvis hængslerne skal flyttes).

2. Døren stilles med hængslerne opad og fastgøres. Ved hjælp af en hobbykniv og en retskede af metal ridses der på tværs af dørkanten ved fordybningen til hængslerne; derefter ridses der en streg på dørens forside langs med fordybningens underkant. Brug en listesav til at save langs med de opridsede streger på tværs af dørkanten ned til den angivne dybde.

3. Brug et stemmejern til at skære den nye fordybning ud. Sæt hængslet på plads og marker dets placering. Fjern hængslet og savet stykke træ ud, der passer i den overflødige fordybning. Lim træstykket fast i fordybningen, og fastgør det yderligere ved hjælp af panelstifter, der slås ind med en dyknagel. Lad limen tørre, høvl træet plant, og sæt hængslerne fast.

4. Drej dørens falle, således at dens skråkant går ind i låseblikket. Fastgør døren med fallesiden opad. Fjern håndtagene. Skru fallens dækblik af, løft fallen ud af sit hul og drej den 180°. Skub den tilbage i hullet og skru dækblikket fast; bor om nødvendigt for til nye huller. Sæt dørhåndtagene på plads igen.

5. Tag låseblikket ud af dørindfatningen og skær et stykke træ til, så det passer ind i fordybningen. Lim det på plads og lad limen tørre, inden resten af hullet fyldes ud med træcement. Hvis træklodsen rager op over overfladen, gøres det plant ved hjælp af et stemmejern eller en stød høvl.

6. Løft døren op på trækiler, og placer den vinkelret på dørindfatningen med hængselsiden indad. Marker hængslernes placering på dørindfatningen. Rids langs med disse streger med en hobbykniv, og skær fordybningen ud ved hjælp af et stemmejern og en træhammer, idet bunden af fordybningen til sidst gøres plan med stemmejernet.

7. Efter at døren er hængt op lukkes den, og fallens placering markeres med blyant på dørindfatningens forside. Låseblikket centreres ved disse mærker, og der ridses omkring det med en hobbykniv. Bor to huller til fallen; brug et stemmejern til at gøre hullet færdigt. Skær en fordybning til låseblikket og skru det fast.

8. For at si kre at døren lukker helt til, kan det være nødvendigt at flytte dørstoppet: det lirkes af ved hjælp af et stemmejern (det kan knække og må i så tilfælde udskiftes). Luk døren og marker dørstoppets nye placering på dørindfatningen ved låseblikket. Brug dette mærke til at sømme dørstoppet tilbage på dørindfatningen.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 9.133 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her