Logo

Døre - installering af foldedøre i skabe

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
En foldedør består af to smalle døre med hængsler imellem. De købes færdige eller laves af to jalousidøre.
Foldedøre går kun lidt ud i rummet, når de åbnes. De kan anvendes enkeltvis eller parvis og anvendes ofte til faste garderobeskabe, men de kan også anbringes i større døråbninger (hvor man som regel ser dobbeltdøre) og på fritstående garderobeskabe. De fleste foldedøre har en løbeskinne øverst, som dørens overkant glider langs med; andre typer er hængslet til dør indfatningen i siden. Beregn et mellemrum på 3 mm til hver side og imellem dørene.
Det kan være et problem at opnå tilstrækkelig ventilation i isolerede huse; uden ordentlig udluftning opstår der kondensvand, der kan medføre mug og skimmelsvamp. Dette kan være et problem i garderobeskabe (især for indbyggede garderobeskabe op ad ydermure). Foldedøre af jalousitypen vil gøre det muligt for luften at strømme mere frit og dermed reducere problemet med kondensvand.
Foldedøre med mange dele - de såkaldte harmonika døre - er udstyret med en løbeskinne foroven og leveres normalt parvis. Sådanne døre skrues fast i dørindfatningens sider og behøver kun ganske lidt plads i døråbningen og rummet i åben tilstand.

1. Mål bredden ved garderobeskabets overkant og skær løbeskinnen til i denne længde ved hjælp af en nedstryger. Hvis man derved kommer til at fjerne et af hullerne til opsætning af skinnen, må man bore et nyt hul ved den afskårne ende: Spænd den tilpassede liste godt fast, tag mål, marker det nye huls placering og bor det ud med et spiralbor.

2. Brug en skruetvinge til at fastgøre løbeskinnen under garderobeskabets overkant. Brug hullerne i løbeskinnen som forlæg for at bore huller i skabets kant. Skru løbeskinnen fast og skru derefter modtagehagen fast i venstre side af løbeskinnen. Undersøg, om døren passer ind - det kan være nødvendigt at tilpasse dem ved hjælp af en høvl.

3. Marker placeringen af drejetappen i dørens øverste venstre hjørne; følg producentens anvisninger. Anvend et bor med samme diameter som tappen til at bore et hul i dørens ende, ned til samme dybde som tappen. Skub tappen ind i hullet, men lad spidsen af den stikke ud. Sæt den nederste tap i på samme måde.

4. Skru tappens modtageplade på plads i skabets nederste. venstre hjørne. Når dørene er hængt op kan man tilpasse dem til hinanden i både lodret og vandret retning ved at bruge en skruenøgle (der følger med i sættet) til at justere den nederste drejetap og de skruer, der holder dens modtageplade på plads.

5. Følg brugsanvisningen for at markere styretappens placering på dørens øverste højre kant. Brug et flad bor til at bore et hul med samme diameter som styretappen; indsæt den i hullet og skub den ind, idet selve styretappen stikker frem.

6. Hængslerne skrues fast på bagsiden af dørene. Læg dem ved siden af hinanden med et mellemrum på 3 mm mellem sig. Placer de tre hængsler ligeligt fordelt langs med dørene, marker skruehullernes placering med blyant, og bor dem ud. Sæt hængslerne på plads igen og skru dem fast.

7. Fold dørene sammen og indsæt den nederste drejetap i modtagepladen i garderobeskabets bund. Når den er placeret rigtigt;Messmannanbringes den øverste drejetap og styretap i den øverste løbeskinne, og dørens overkant skubbes mod siden af garderobeskabet indtil den øverste drejetap klikker sig fast i modtagehagen i løbeskinnen.

8. Dørhåndtaget, der isættes inden døren hænges op, bør anbringes i midten af den højre dør - dette gør det muligt for døren at folde sig sammen i en glidende bevægelse, når der trækkes i dørhåndtaget.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 2.960 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her