Logo

Efterisolering - Isolering af vinduer, skodder

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Der findes mange måder at isolere de meget energislugende vinduer på, men alle - udover udbygning med ekstra lag glas - kræver en betjening der kan være manuel eller motorstyret. I princippet skodder der kan placeres indvendig eller udvendig. Afgørende for virkningen er konstruktionens tæthed, den tid de benyttes samt isoleringsevnen af vinduet med og liden skodder. Der må i hvert enkelt tilfælde skønnes over besparelserne, men som eksempel kan nævnes at et sydvindue med 3 lag glas har så god varmebalance, at konstant lukkede vinterskodder kun bør sidde fra slutningen af oktober til slutningen af februar. Har vinduet kun to lag glas, bør skodden være monteret i længere tid.
Anderledes stiller det sig med natskodder, men prisen er også højere, idet en god betjeningskomfort må kræves - ellers vil skodden ikke blive benyttet i tilstrækkeligt omfang.

Udvendige skodder
Da glasset fungerer som dampspærre er der ingen risiko for kondens, men der er problemer med en brugsvenlig betjening. Skodderne bør slutte tæt, når de er lukkede. De kan være side-, bund- eller tophængte, og virke som solafskærmning eller reflektor. Montering af skodderne ændrer husets arkitektur, hvorfor der må indgå æstetiske overvejelser sammen med de økonomiske. Inden arbejdet igangsættes, skal der indhentes byggetilladelse.

Indvendige skodder
Normalt er indvendige skodder nemmere at betjene, end udvendige, men der er stor fare for kondens på glasset, så det er nødvendigt at skoddens fuger er helt tætte når den er lukket. Et andet problem opstår når solen skinner og skodden er lukket. Temperaturen kan blive meget høj mellem det inderste lag glas og skodden og glasset kan herved udvide sig så meget at det sprænges.
Gardiner virker som en indvendig skodde, men naturligvis ikke særlig effektivt. Faren for kondens mindskes væsentligt, men helt forsvinder den ikke, specielt ved køkkenforhæng, hvor ventilationen konstant nedsættes eller forhindres.
Benyttes kraftige gardiner der slutter tæt til væggen og med et luftmellemrum til glasset på omkring 3 cm, vil isoleringen svare til et lag glas, hvilket er værd at tage med. Normale gardiner svarer til ca. halvdelen.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 3.411 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fjern en reklame du ikke kan lide
Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad drikker du til din aftensmad?Effektiv reklame - klik her