Logo

El - hvad er watt og hvad er volt

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook
Når du skal købe en boremaskine, kan ekspedienten gøre meget ud af at fortælle dig, hvor mange watt de forskellige modeller er på.
Men hvilken glæde har jeg af den information? Egentlig ingen. Tallet er blot vejledende.

Watt er den elektriske betegnelse for effekt - den energi det elforbrugende apparat kan belastes med. Når en 100 watt lyspære lyser kraftigere end en 40 watt, skyldes det, at den kan tåle mere varme - optage mere energi. Men en boremaskine på 900 watt er ikke nødvendigvis mere effektiv end en på 500 watt.

Vil du køber en elektrisk boremaskine, opgiver fabrikanten, hvor mange watt maskinen er på. Men vil du købe en akkuboremaskine, står der intet om watt, men derimod noget om volt.
Hvilken maskine er bedst?

Selv om der er tale om boremaskiner i begge tilfælde, er de forskellige.
Effekten i el-apparater udtrykkes i watt, der beregnes som spænding (volt) gange strømstyrke (ampere). Her er effekten konstant, fordi spænding og strømstyrke i 230-voltnettet er det.
Men i en akku-boremaskine er det et batteri, der forsyner maskinen med energi. Og batteriet kan ikke præstere en konstant strømstyrke, fordi det aflades. Derfor er det omsonst at opgive antal watt for en akku-maskine.
Kræfter i e/- og akku-boremaskiner kan ikke sammenlignes direkte- bl.a. fordi 230-voltmaskinen »måles« i watt og akku'en i volt.
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Facebook
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 2,5 (24 stemmer)
Siden er blevet set 4.803 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.