Logo

Gulv - Knirkende eller gyngende gulve

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Denne ofte forekommende og uhyre irriterende fejl kan skyldes mange ting. Men da vi ikke er udstyret med røntgenøjne, vil udbedringen bero på et skøn, medmindre man tager et stykke af gulvet op, hvilket er temmelig besværligt.
Problemet skyldes normalt, at et eller flere brædder er løse, enten fordi de har hævet sig eller fordi underlaget er svundet ind. Hvis gulvet er synligt sømmet, gås alle søm efter, idet de sømmes dybere i. Hvis dette ikke hjælper, sømmes efter med nye søm, og her er det muligt at bruge de samme sømhuller: Det eksisterende søm dykkes hvorefter et nyt søm slås skråt ind over det gamle. Metoden har dog ingen virkning hvis knirkeriet skyldes at sømmene ikke binder i underlaget, f.eks. på grund af svindrevner i træbjælkelaget.
Somme tider kan gulvet være i så stort spænd, at søm ikke kan holde. I dette tilfælde må benyttes undersænkede skruer der udproppes, se "Propning af træ".
For begge gælder, at man skal forsøge at presse brædderne på plads inden fastgørelsen. Det kan gøres ved at belaste dem.
Et fordækt sømmet gulv kan naturligvis kun eftersømmes med synlige søm hvis man vil undgå at tage gulvbrædderne op. Strøerne findes ved at banke på flere brædder og finde de steder hvor lyden ikke er hul og hvor brædderne ikke "slår igen".
Hvis det ikke er muligt at presse brædderne ned, eller hvis problemet vender tilbage, må årsagen findes. Den kan være fugt i brædderne, for lille afstand mellem brædder og vægge, eller andre ubehagelige ting. Fælles for skaderne er at de kan blive alvorlige hvis der ikke gribes ind i tide. Der er set eksempler på hvordan et trægulv har kunnet presse sig gennem murværket blot ved sin egenspænding.
Er der benyttet fuldtræsklodser som afretning oven på træbjælkelaget, kan en sådan klods være flækket hvorved sømmet ikke binder. Her er det nødvendigt at få klodsens dele til at ligge helt fast, enten i spænd mellem brædder og underlag ved at skrue dem fast, eller ved hjælp af flere små søm.
Problemet kan også skyldes at strøen ligger løst på underlaget. Hvis det er tilfældet, er der ikke anden mulighed end at tage en del af gulvet op og fastgøre strøen med skruer, enten ned i træbjælkelaget eller ned i etageadskillelsen.
Hvis gulvet er nylagt, bør der først eftersømmes når det har sat sig og i denne periode sørges for normal temperatur og luftfugtighed. Er gulvet lagt af håndværkere, skal problemet naturligvis straks påpeges og forlanges løst.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 2.524 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Er det en god ide med en regering over midten?
Effektiv reklame - klik her