Logo

Gulv - læg et gulvmellemlag af træfiberplader

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Med undtagelse af keramiske fliser og stenfliser, der kræver et tykt underlag af krydsfiner, vil alle gulvbelægningers udseende og slidstyrke blive forbedret af, at der først lægges et mellemlag af træfiberplader. Disse plader giver en plan overflade på steder, hvor gulvbrædderne slår sig, og er nyttige, når det drejer sig om at skabe en glat overflade over lettere beskadigede gulvbrædder, der måske har mellemrum mellem sig. Træfiber er billigt og let at lægge.
Standardtræfiberplader er 3 mm tykke og egner sig glimrende til de fleste rum. Brug oliehærdede plader i stueetager, idet de ikke vil blive påvirket af eventuel fugt nedefra. Hvis gulvet er usædvanligt ujævnt, skal der anvendes plader, der er 6 mm tykke. Træfiberplader kan måle 2440 mm x 1220 mm eller 1220 mm x 610 mm.
Hvis træfiberpladerne ikke er oliehærdede, skal de tilpasses rummets fugtindhold inden de lægges, idet de ellers kan slå sig senere. Vær sikker på at pladerne støder helt op til hinanden, før de fastgøres, således at der opstår en perfekt overflade for gulvbelægningen. Pladerne lægges som regel med den ru side opad, idet den tager bedre imod de klæbemidler, der eventuelt anvendes, når det endelige gulv lægges. Man undgår, at der opstår en smal stribe ved værelsets kanter ved at lave en prøve oplægning af pladerne langs to tilstødende vægge, hvorefter man tilpasser den første plades begyndelsespunkt.
Pladerne kan fastgøres ved hjælp af 19 mm ringede søm, træfiberstifter eller hæfteklammer, eller der kan anvendes panellim. Længere søm bør undgås, idet de kan gå ned i eventuelle rør og ledninger under gulvbrædderne.
Når man skal sikre sig at en træfiberplade ligger fuldstændig plant med gulvbrædderne nedenunder, kan det gøres ved at knæle på pladen inden den fastgøres. Man bør begynde at fastgøre pladen i midten af den ene ende og arbejde sig ud mod enderne og til den modsatte side i pyramideform.

1. Pladerne tilpasses rummets klimaforhold ved evt. at påføre vand med en bred pensel på den ru side af hver plade.

2. Pladerne stables med de ru sider mod hinanden i det rum, hvor de skal bruges. Sørg for, at de ligger fladt og lad dem ligge i 48 timer.

3. Gør den første plade fast i et hjørne ved at fastgøre søm/skruer i en indbyrdes afstand af 100 mm langs pladens kanter og 150 mm i rækker hen over pladen. Stød den næste plade op til den første og fastgør den. Man fortsætter med at fastgøre pladerne, indtil man når til den sidste hele plade - denne fastgøres ikke, før den sidste plade er tilpasset.

4. Når den sidste plade i en række fastgøres, anvendes der. først en træklods til at tegne en streg langs med den ende, der støder op imod væggen; skær den til ved hjælp af en kniv og retskede (se trin 8). Læg pladen på plads, og læg derefter den tilstødende plade oven påden til vejledning. Rids langs den nederste plade med en hobbykniv.

5. Afhængigt af pladens tykkelse ridses der gentagne gange oven i den oprindelige ridse. Stå på den ene halvdel af pladen og før med en hurtig bevægelse den, anden halvdel opad, således at pladen brækker over langs den ridsede linie. Fastgør den næstsidste plade, derefter den sidste.

6. Fortsæt med at fastgøre de næste rækker af plader, men forskyd dem for hinanden, således at samlingerne ikke ligger på linie, ligesom ved murværk. En metode til at opnå dette (der også reducerer spild) er at bruge den anden halvdel af den tilpassede plade fra den foregående række til at starte den næste.

7. Hvis det er nødvendigt at lave et indhak for at tilpasse pladerne til et rør, bruges hobbykniven ganske enkelt til atlave en række ridser. Ved større elementer, såsom en søjlevask, laves der en papirskabelon for at overføre formen til pladen. Derefter bruges hobbykniven til at lave en række ridser, indtil pladen gennembrydes.

8. Ved døre tilpasses pladen i grove træk til dørkarmen. Man kan anvende en profillære eller passer til at overføre konturerne til pladen. Når pladen skal skæres ud, anvendes en hobbykniv til at lave en række ridser langs en retskede af metal. En nemmere måde at skære træfiberpladen ud på er at anvende en listesav eller kontursav.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 3.845 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du spiser take-away, hvad er det så?


Effektiv reklame - klik her