Logo

Gulv - Lægning af bløde belægninger

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Betingelsen for et godt resultat er et plant afrettet undergulv. Jo tyndere og blødere belægning, desto glattere skal undergulvet være. Er der tale om et slidt trægulv, må dette først spartles op med f.eks. en tynd, selvoprettende spartelmasse der hærder med en plan overflade. Kontroller med en lang retskede, der placeres på tværs og langs
medens et skarpt lys holdes tæt ned mod gulvet. Falder der strejflys under retskeden, er gulvet ikke tilstrækkelig plant. Belægningen lægges direkte på det afrettede gulv.

Pladeundergulv
Er der mulighed for at trægulvet vil slå sig, eller er afretningen ikke fuldstændig plan, vil en opretning med 3-4 mm hårde masonitplader være at foretrække. Er gulvet meget ujævnt, kan der i stedet benyttes 8-12 mm krydsfiner. Pladerne limes på og stiftes fast. Afstanden mellem stifterne skal være 10 cm; og der stiftes over hele fladen, ikke bare i kanten. Begynd på midten af pladen. For at gøre undergulvet så stabilt som muligt, lægges pladerne tæt og i et forbandt med de langsgående fuger på tværs af bræddegulvet.
Specielle gulvplader og 16-20 mm krydsfiner kan lægges direkte og fastsømmes på strøer. De samles med fjer og not, lagt i lim, og uden flyvestød.
Samlinger og sømhuller opspartles og slibes inden belægningen lægges.

Banevarebelægning
For at skjule banevarernes nødvendige samlinger mest muligt, lægges banerne vinkelret på vinduesvæggen eller den væg som har det største lysindfald. Herved bliver skyggedannelsen i samlingerne mindst mulig.
Banevare skal have lov til at akklimatisere sig inden den endelige udlægning, der for visse belægninger kræver en fuldklæbning, for andre blot en fastklæbning med dobbeltklæbende tape i kanterne.
Skær banerne groft til med en 2-3 cm's overlapning i ender og kanter, og lad banerne ligge løst men plant med gulvet fra en uge til 14 dage. Linoleum kræver helt op til en måned før det har rettet sig ud.
Ved den endelige lægning, startes i et af hjørnerne. Banen foldes over midten og det frilagte gulvareal påsmøres lim, normalt med en tandspartel. Brugsanvisningen for klæbemidlet følges. Banen rulles på plads, den anden ende lægges ind over, og der spartles igen lim på underlaget. Også den rulles på plads. Med en kniv tilskæres den fastklæbede bane mod væggen ved først at presse denne ned på plads med et kraftigt "buk" langs væggen.
Næste bane udlægges med et overlap på 2-3 cm og limes fast på tilsvarende vis. Idet limen smøres ud over gulvet, vil overlappet være uden lim. Med en lang lineal skæres igennem begge lag midt i overlappet. Kniven skal holdes helt lodret. Benyt helst en stållineal, som er nem at skære efter, og så tung at den ikke skrider under arbejdet.
Når overlappet er gennemskåret med et lige og lodret snit, fjernes de to strimler, den nederste så forsigtigt, at limen ikke trækkes med op. Sker det alligevel, må ny lim påsmøres, før banen trykkes fast.
Efterhånden som banerne er endeligt monterede, tromles de med en gummibelagt jerntromle, der kan lånes eller lejes hos forhandleren. Når gulvet er færdigt, gås det efter med tromlen endnu en gang. Kræver limen lang pressetid, kan samlingerne belastes med lange stofpølser, fyldt med sand.

Flisebelægninger
Flisebelægning starter fr;l midten af rummet ud mod væggene. For at få noget at styre efter, må det opspartlede gulvopstreges. Kontroller først om rummet er retvinklet ved at måle de to diagonalers længder. Er de to mål ikke lige store, besluttes det hvor skævheden skal optages. Skævt tilskårne belægninger er normalt ret tydelige, og bør placeres langs de to vægge der skjules mest af møbler, m.v. Undgå at placere skævt skårne fliser ved døre.
U dlæg en prøverække af fliserne for at se hvordan disses mål går op i rummets. Længder under en halv flise kan undgås ved at skære i begge kanters fliser.
Afstanden fra væg til en fuge nærmest midten af rummet måles fra den side hvor der ikke skal være skævt til skårne fliser. Slå to stifter i gulvet så tæt på væggen som muligt i hver ende af rummet i den opmålte afstand. En elastisk murersnor spændes stramt ud mellem disse stifter, den løftes op over gulvet og kridtes ind ved at lade den løbe igennem en smule pulveriseret kridt. Løft snoren 30 cm lodret op, slip den, og en lige kridtstreg vil aftegnes på gulvet. Gentag opstregningen på den anden led af rummet, og sørg for at de to linier krydser hinanden vinkelret. Dette kan kontrolleres ved at måle en fast afstand, så stor som muligt, ud fra krydset til alle sider.' Den lige afstand mellem punkterne skal være den samme.
Fliser prøvelægges langs kridtstregen fra krydset og ind til de to vægge der er målt ud fra, og det kontrolleres om kridtstregerne ligger helt præcist eller om stregerne skal flyttes for at falde lige i en fuge. Skal stregen flyttes, afsættes en ny, parallelt med den oprindelige og afstanden til væggen kontrolleres i begge ender.
Lægningen starter i krydset og hvert af de opstregede felter færdiggøres inden der fortsættes på et nyt. Lim smøres på et passende stykke, afhængigt af limen s tørrehastighed. Normalt benyttes en tand spartel. Følg i øvrigt anvisningen fra producenten.
Første flise lægges med hjørnet præcis i krydset og presses fast. Næste flise stødes op til den lige lagte, uden at de to fliser dog presses sammen. Fortsæt med at fylde området mellem de to vinkelrette kridtstreger op, og kontroller samtidig at fugerne ligger på linie.

Tilpasning af den yderste række fliser
Når gulvet er lagt, så kun den yderste række fliser mangler, viser det sig ofte nødvendigt at tilpasse disse. Den nemmeste måde er at lægge den flise der skal tilpasses nøjagtigt oven på den sidst lagte, hele flise. En tredje flise af samme størrelse stødes op mod væggen og dens anden kant vil nu markere hvor den løst lagte flise skal skæres. Afmærk eller skær et let spor efter kanten. Flyt flisen, som derefter skæres helt igennem efter en lineal, helst af stål. Den tilskårne flise lægges på plads.
Fjern eventuelt oppresset lim med en klud, dyppet i limens opløsningsmiddel. Pas på at der ikke trænger opløsningsmiddel ned i fugen, hvor den vil opløse flisekantens fastlimning. Undersøg først om belægningsmaterialet kan tåle opløsningsmidlet.
Huller til rør og lign. udskæres efter en tilpasset papskabelon, og der skæres et enkelt snit ud til kanten, såflisen kan vrides ind over røret inden den lægges på plads. Udskæringen kan eventuelt dækkes af en oplukkelig krave, ligesom kanterne langs væggene kan skjules med en lille trekantet fejeliste.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 1.857 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Nu når nytårsaften er overstået, hvad synes du så om fyrværkeriet?


Effektiv reklame - klik her