Logo

Gulv

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Gulvet er den bygningsdel, der er sværest at reparere. Hvis belægningen ikke er egnet og vedligeholdt vil en skade før eller siden opstå. Selv mindre reparationer er dyre.og vanskelige at udføre, fordi arbejdet vil berøre en del af en helhed. Ofte vil kunstgrebet være kompliceret eller umuligt at foretage uden synlige spor. Hertil kommer problemerne med at fremskaffe nye dele, da materialet kan være udgået, patinaen kan have ændret farven, slitage kan have mindsket tykkelsen på gulvet, osv.
Når der ses bort fra rengøring, er de fleste gulve forholdsvis vedligeholdelsesfrie. Nogle typer kræver dog pleje, enten fordi styrken udelukkende ligger i overfladebehandlingen, eller af æstetiske årsager. Samtidig er et godt overfladebehandlet gulv nemmere at rengøre og mindre modtageligt for f.eks. pletter og hælemærker, som er vanskelige at fjerne.
Udover vedligeholdelse og fornyelse af overfladebehandlingen bør det nøje overvejes om en delvis reparation vil være rimelig eller om en total fornyelse vil være mere formålstjenlig. I overvejelserne kan i visse tilfælde også komme andre muligheder, f.eks. i form af belægning med tæppe, vinyl el.lign. over hele gulvet eller blot på de mest udsatte steder. Sådanne løsninger må dog kun betragtes som midlertidige og forhaler kun tidspunktet hvor hele gulvet skal fornyes.
Begyndende gennemslidning af overfladebehandlingen bør straks udbedres, da det almindelige slid og den regelmæssige rengøring normalt vil medføre misfarvninger. Tit vil det være tilstrækkeligt at udbedre enkelte steder, hvis det bliver gjort i tide. Venter man for længe, skal hele gulvet sandsynligvis overfladebehandle s på ny.

Krav til gulvet
Ved en ændring af gulvtype er der en hel række forhold som må afvejes forinden et korrekt valg kan træffes, herunder hvilke muligheder der overhovedet eksisterer, såvel konstruktions- gom lovgivningsmæssigt:

Arten af gulv
Anskaffelsespris
Holdbarhed af selve gulvmaterialet Holdbarhed af overfladebehandling
Udseendet som nyt, og på længere sigt
Rengøringsmuligheder og udgifter til rengøring
Vedligeholdelsesmuligheder
Overfladebehandling
Skridsikkerhed
Modstandsevne over for pletter m.v.
Støvproblemer ved slid
Mulighed for ændring til andre overfladebehandlinger

Udover de nævnte forhold er det ikke mindst vigtigt at gøre sig klart i hvilken grad rummets karakter ændres med gulvfladens. Samtidig må man også tænke på hvordan det nye gulv tager sig ud sammen med belægningerne i de tilstødende rum.
Igennem tiderne er der benyttet mange forskellige materialer til gulve, lige fra lerstampede til fuldstøbte epoxygulve, og der udvikles stadig nye.
Træ er det materiale som oftest har været benyttet. Træ er nemt at vedligeholde, det er holdbart og ikke mindst er det behageligt at gå på.
De mange forskellige gulvmaterialer og behandlingsmidler øger naturligvis muligheden for forkert vedligeholdelse, samtidig med at mange af produkterne ikke kan "samarbejde", hverken i fysisk eller æstetisk henseende.
Gulve er normalt opbygget af en bærende konstruktion med en belægning, der i visse tilfælde er en del af den bærende konstruktion som f.eks. trægulve. Konstruktionen kan optræde alene uden belægning, f.eks. betongulve.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 2.979 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Er det en god ide med en regering over midten?
Effektiv reklame - klik her