Logo

Gulve - keramiske gulvfliser

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Selvom gulve, der er belagt med keramiske fliser, kan være kolde og støjende, er de samtidigt holdbare og nemme at holde rene. Teknikken til at lægge keramiske gulvfliser minder om den, der anvendes til at opsætte keramik- og porcelænsfliser på vægge (se dette); forskellen er, at gulvfliserne er tykkere - så de er vanskeligere at skære til - og at man begynder arbejdet i midten af det flisebeklædte område i stedet for i et hjørne.
Et almindeligt (vandtæt) klæbemateriale til keramiske fliser vil give den nødvendige grad af fleksibilitet, hvis fliserne lægges på et trægulv; på betongulve anvendes et klæbemiddel på cementbasis. I begge tilfælde skal den underliggende gulvflade være både glat og jævn: læg om nødvendigt tykke træfiberplader eller spånplader på trægulve eller glat betongulve ud ved hjælp af et selvjævnende afretningslag.

Udpegning af midten
Når man har fundet rummets midte, vælges et af de følgende udgangspunkter for de midterste fliser: En enkelt flise anbragt nøjagtigt på midten af gulvet; to fliser der støder op til hinanden på midten af gulvet; eller fire fliser der mødes midt på gulvet. Det kan være relevant at tilpasse udgangspunktet med henblik på at få fliserne til at passe med særlige rumforhold, såsom en kamin, eller på at lægge fliserne på skrå.
Keramiske gulvfliser egner sig perfekt til badeværelser, men de kan også bruges i køkkener, hobbyrum, bryggerser, udestuer samt gange og entreer.

1. Arbejd ud fra midten af gulvet og læg en række fliser (uden brug af klæbemateriale), med passende indbyrdes afstand til fugen, på langs og tværs af rummet. Det kan være nødvendigt at ændre rummets centerlinier således, at kantlisterne er lige store og ikke mindre end en halv flisebredde.

2. Del rummet i to og søm en trælægte fast på gulvet langs med kridtstregen (eller den tilpassede kridtstreg). Slå kun sømmene tilstrækkeligt langt ned tillige akkurat at holde lægten på plads; den skal fjernes igen. Til betongulve anvendes mursøm.

3. Påbegynd arbejdet i den halvdel af rummet, der ligger længst væk fra døren, og spred klæbematerialet ud på et område, der er 1 m. i længden og en anelse bredere end fliserne. Læg fliserne ind mod lægten (begynd i midten) og brug afstandsstykker. Visse producenter anbefaler, at der smøres klæbemateriale på både fliserne og gulvet.

4. Brug et vaterpas til at sikre, at fliserne ligger lige. Hvis dette ikke er tilfældet, bankes de forsigtigt på plads ved at slå en hammer mod en træklods på flisen. Læg alle de hele fliser på plads i den ene halvdel af rummet; når klæbematerialet er tørt fjernes lægten forsigtigt, og arbejdet gentages på den anden side, idet der afsluttes ved døren.

5. Marker kantfliserne ved hjælp af den tidligere omtalte teknik: En hel flise anbringes nøjagtigt oven på den sidste hele flise ind mod væggen, og der anbringes nok en flise oven pådenne med kant ind mod væggen (tag højde for fugen); derefter tegnes en streg på den midterste af de tre fliser, idet blyanten føres langs med kanten af den øverste.

6. En flisetilskærer af platformtypen er det bedst egnede redskab til at skære keramiske gulvfliser til med. Rids en enkelt streg på flisen og brug håndtaget til at knække flisen langs denne streg ved at trykke ned på enden af flisen. Smør klæbemateriale på bagsiden af kantfliserne, inden de lægges på plads.

7. Hvis det er nødvendigt at skære en kurve, fastgøres flisen solidt til et arbejdsbord med den ende, der skal skæres til ud over kanten. Tag beskyttelsesbriller og arbejdshandsker på og brug en vinkelsliber med fliseskær (kan lejes) til at skære kurven ud. Udskæringen kan glattes med en fil.

8. Lad gulvet tørre i et døgn. Anvend den anbefalede fugemasse (fugen skal være fleksibel, hvis det underliggende gulv er af træ). Kom fugemassen ind i mellemrummene mellem fliserne med en gummispartel, og tør derefter eventuel fugemasse bort fra flisernes overflade med en fugtig svamp eller klud.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.329 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.