Logo

Gulve - mosaikparketgulve

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Fordelene ved mosaikparketgulve er blandt andet, at de er nemme at lægge, og at de kan klare overflader, der ikke er helt jævne. Faktisk er mosaikparketgulve langt mere fleksible end alle andre typer trægulve. Mosaikparketgulve bør lægges over så flad og glat en overflade som overhovedet muligt, hvilket vil sige, at man skal lægge træfiberplader (med den grove side opad) ovenpå et bestående (og behørigt repareret) trægulv, eller glatte et massivt (beton- )gulv ud ved hjælp af et selvjævnende afretningslag.

Inden arbejdet påbegyndes skal hver enkelt gulvplade efterses; de skal være fuldstændig kvadratiske og ens i størrelsen; en uregelmæssig plade i midten af gulvet vil føre til grimme mellemrum. Man kan dog lægge eventuelle uregelmæssige plader til side og skære dem til som kantstykker til brug langs gulvets yderkant.
Lad gulvmaterialerne ligge i det rum, hvor de skal lægges, i et par dage, således at deres fugtindhold kan tilpasses rumforholdene. Når mosaikparketgulvet lægges, skal der laves et mellemrum langs med rummets yderkant, således at pladerne har plads til at udvide sig. Parketgulvplader fastgøres med lim, der normalt leveres separat. Visse plader er selvklæbende og man skal blot fjerne en papirbagside.
Trægulve skaber en varm stemning i ethvert rum. De er også et godt værn mod husstøvmider, der kan forårsage astma - miderne trives ikke på denne type gulv.

1. Denne type trægulv lægges ud fra midten af gulvet, så der indledes med at bruge en kridtsnor til at lave streger fra midten af de modstående vægge for at finde gulvets midtpunkt. Brug dette punkt som et pejlemærke for at lægge pladerne. Under: Gulve - bløde gulvfliser - kan du se, hvordan man finder midtpunktet, hvis rummet ikke har vinkelrette vægge.

2. Begynd ud fra midten med at lægge plader ud langs rummets længde og bredde (uden at lime dem) for at finde frem til mellemrummene ud til væggene. Fordel disse mellemrum ligeligt mellem kantpladerne, idet pladen i midten af gulvet forskubbes i det omfang, der er nødvendigt for at undgå at skulle skære på langs af træstavene.

3. De midterste plader lægges først. Tegn streger på gulvet, der går parallelt med de linier, der markerer rummets midte, og lad dem gå langt ud over de første pladers placering. Spred klæbematerialet (anvend et klæbemiddel, der anbefales af gulvfabrikanten) ud på gulvet ved hjælp af en kamtakket limspreder.

4. Læg de midterste fliser på plads, idet de presses godt ned i klæbemassen. Arbejd ud fra midten i en fjerdedel af rummet ad gangen, og læg de tilbageværende hele plader på plads. Brug en ren klud til at tørre eventuel overskydende klæbemasse bort, mens den stadig er våd.

5. Kantpladerne tilpasses ved at lægge en hel plade oven på den sidste hele plade, der er blevet lagt, og derefter lægge en tredje plade oven på den med kanten i den rette afstand fra væggen (anvend stumper af korklisten til at tage højde for det nødvendige mellemrum). Tegn en streg påden midterste flise, der hvor den skal skæres til.

6. Parketpladerne kan tilpasses kanterne ved at brække hele stave af dem og ved at skære igennem deres hessian bagsider med en hobbykniv. Der anvendes en listesav til at skære på tværs af stavene. Det er nemmest at fjerne en sektion ad gangen. Kantpladerne lægges på plads.

7. Fyld mellemrummene mellem pladerne og væggene ud med korklister. Sæt fodpanelerne på plads igen, eller søm lister fast på fodpanelerne ved hjælp af panelstifter og en lille hammer (beskyt parketgulvet med papir). Brug en dyknagel til at slå stifterne ind med og fyld hullerne ud. Påfør en eventuel anbefalet overfladebehandling.

Ligesom ved andre typer trægulve, der lægges oven på et bestående trægulv, bør man lave en inspektionsluge, der gør det muligt at nå ind til vandrør, ledninger og lignende. På denne måde vil det være muligt at foretage reparationer uden at beskadige gulvbelægningen. Hvis man ikke har kendskab til rørledninger og elektriske installationer, bør man få en ekspert til at fastslå, hvor eventuelle luger skal placeres.
Den nemmeste måde at lave en inspektionsluge i et parketgulv på er at give lugen samme bredde som en plade, og skære en tilsvarende luge i det underliggende træfiberlag. På samme sted skæres der en del ud af en underliggende gulvplanke; helst på et sted hvor den ene del af planken hviler på en gulvbjælke. Fastgør et stykke træ på undersiden af de tilstødende gulvplanker, således at det understøtter den frie ende af den flytbare planke.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 1.458 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her