Logo

Gulve - naturstensfliser

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Naturstensfliser er et traditionelt gulvmateriale og giver et solidt gulv i smukke jordfarver. Naturstensfliser knækker ikke så tit som keramiske fliser, men de er samtidig sværere at skære til, og den håndlavede slags (de maskinfremstillede er mere almindelige) er vanskeligere at lægge. Terrakottafliser minder om naturstensfliser, men er varmere og mere stille at gå på. Gulvfladen skal være jævn og lige. Et massivt betongulv er det bedste underlag.

Trægulve skal dækkes med spånplader til udendørsbrug (der lægges på samme måde som træfiberplader, idet de dog skrues i). Det kan være nødvendigt at skære eventuelle døre til på grund af den øgede gulvhøjde. Naturstensfliser lægges altid ved hjælp af et klæbemateriale på cementbasis, og der anvendes en fugemasse på cementbasis.
Man kan ikke skære naturstensfliser til ved hjælp af en håndholdt flise tilskærer. Da visse flisetilskærere af platformtypen har svært ved at klare naturstensfliser, bør man anvende en der specifikt hævder at være i stand til at skære dem til, eller leje en fliserundsav. Inden arbejdet påbegyndes, skal fliserne lægges i blød i vand; ellers kan klæbematerialet blive svækket.
Fliser tilpasses omkring rør ved at markere rørets nøjagtige placering på flisen. Der bores et hul af samme størrelse som flisen ved hjælp af en hulsav med fliseklinge, hvorefter flisen skæres over i to, således at de to halvdele passer sammen på hver side af røret.

1. Hvis der anvendes fliser op ad væggens kant, sættes disse op (uden brug af klæbemateriale) med henblik på at finde frem til fugemellemrummene og hjørneflisernes bredde. Fliserne forskubbes med henblik på at undgå at skære dem til, idet de hele fliser koncentreres i de mest synlige områder. Brug en fliserundsav (se trin 6), hvis der skal skæres fliser til.

2. Brug en kridtsnor til at finde midten af rummet. Læg to rækker fliser ud på gulvet (med dyvler imellem) og juster deres placering med henblik på at tilpasse dem til eventuelle panelfliser og på at undgå at skære fliser til. Hvis det er nødvendigt at skære fliser til, så undgå at skulle skære for smalle stykker ud.

3. Søm en lægte ned på tværs af midten af rummet (lad sømhovederne stikke op, såde kan fjernes senere) og smør klæbemateriale på omkring 1 kvadratmeter gulvflade, idet den kamtakkede limspreder anvendes til at skabe høje riller. Klæbelaget bør være mindst 6 mm tykt, især hvis fliserne varierer i tykkelsen.

4. Læg de første hele fliser helt op mod lægten, idet der anvendes korte stykker 6 mm dyvler til at danne fuge mellem rummene. Pres fliserne godt ned i klæbematerialet og brug et vaterpas til at undersøge om de ligger jævnt. Forskub om nødvendigt fliserne for at sikre, at fugerne er lige og ensartede.

5. Hvis fliserne ikke ligger jævnt, bankes der forsigtigt med en træhammer på et stykke træ. Fortsæt med at lægge alle de hele fliser indtil halvdelen af rummet er dækket. Fjern lægten i midten og gør arbejdet færdigt i den anden halvdel af rummet. Lad det tørre i et døgn inden kantfliserne passes til. Tag mål af fliserne og marker, hvor de skal skæres til.

6. Skær hver enkelt kantflise ud og sæt den op med klæbematerialet smurt på bagsiden. Anvend en fliserundsav til at lave et rent snit uden at knække flisen; den har en vandkølet diamantklinge. Rundsaven kan kun skære lige linier (herunder altså også i L-form). Konvekse former skæres ud med en vinkelsliber med en klinge til murværk.

7. Efter et døgn anvendes en gummispartel til at føre en fugemasse på cementbasis (en del sand til en del cement) ned i bunden af mellemrummene, hvilket efterfølges af en fugemasse på vand og cement. Lad det yderste mellemrum ud til kanten være af hensyn til eventuelle udvidelser. Gør fugemassen konkav ved hjælp af et stykke haveslange.

8. Rens al fugemassen af flisernes overflade med en fugtig svamp eller klud, inden den tørrer. Fyld det yderste mellemrum (der tillader gulvet at bevæge sig i huse med centralvarme) med silikonemasse eller et lignende materiale. Dersom det anbefales, gives gulvet et eller to lag af en forseglende behandling, såsom linolie, efterfulgt af gulvvoks.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 1.394 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad hedder USA’s næste præsident?
Effektiv reklame - klik her