Logo

Gulve - nye gulve oven på det gamle

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Alt, hvad du bør vide, før du vælger nye gulve til huset. Men inden du river gulvene op eller skjuler skavankerne i fx stuen med dyre tæpper kan du vælge en tredje løsning: Læg et nyt gulv af for eksempel laminat, gummi, vinyl, linoleum, kork eller klinker. Oven på det gamle!
Det skal være rart at gå på, nemt at holde ved lige og kunne tåle lidt af hvert. Her går vi tæt på de gulvtyper, du selv kan lægge - oven på det gamle - når du ikke vil nøjes med et tæppe.

Klargør underlaget
Forudsætningen er kun, at det eksisterende gulv (underlag) er nogenlunde plant og ikke giver sig. Læg et vaterpas eller et lige bræt på højkant på gulvet og se efter, om der er fordybninger, især de steder, hvor trafikken er størst.
Her følger en gennemgang af de forskellige typer underlag, og hvad du evt. må gøre ved det, for at den ny belægning kan lægges på.

Gamle trægulve:
Opstikkende søm forsænkes med hammer og dyknagle; søm eller skru løse brædder fast. Er der buler eller større fordybninger i gulvet, kan de rettes op med plader - her er to muligheder:
A. Ret skævhederne ud med gulvspartelmasse. Udlæg 3,2 mm masoniteplader, som stiftes fast pr. 10 cm langs kanter og pr. 15 cm på fladen. Brug gerne sømpistol.
B. Lim og skru en 10 mm spånplade direkte på trægulvet. Denne metode duer kun, når der er mindre lunker (forsænkninger), eller når hvert gulvbræt »buler nedad«, så spånpladen kan »ride på ryggen« af bræddernes kanter.

Cement- og betongulve:
Et nyt gulv skal være tørt (maks. 3 % betonfugt). Ujævne gulve rettes ud med selvnivellerende gulvspartelmasse. Ved lægning af trægulv bør du anvende en minimum 0,2 mm tyk dampspærre samt mellemlag af fx skumplast, pap eller rullekork. Klinker kan lægges direkte på et jævnt gulv.

Spån- og fiberpladegulve:
Er gulvet plant og uden niveauspring i samlingerne mellem pladerne, kan du straks lægge nyt gulv ovenpå. Ligger der masoniteplader oven på gulvet, skal disse være sømmet tæt. Læg mellemlag (fx gulvpap), men ingen dampspærre.

Klinkegulve:
Ret evt. ujævnheder ud med selvnivellerende spartelmasse. Ved lægning af trægulvoven på stengulv direkte på terrændæk, bør du forinden lægge dampspærre. Et mellemlag af skumplast, rullekork eller kraftig gulvpap er altid nødvendigt. .

Tæppebelagte gulve:
Det nye gulv kan udmærket lægges på fx fastlimet nålefilt. Men tykkere væg til væg-tæpper skal rives af (husk at skrabe rester af lim og lignende væk) før lægning af nyt gulv. Evt. kan gulvet nivelleres med plader.

Svømmende undergulv
Især ved lægning af klinker oven på et trægulv må gulvet hverken arbejde på den lodrette eller vandrette led. Derfor må du lægge et svømmende undergulv. Det er en sammenhængende flade af fx 19 mm fibergipsplader (GF-undergulv fra Knauf, tlf. 36 15 90 00). Pladerne er lette at lime sammen; de er i forvejen forsynet med fer og not. Læg ca. 1 cm tykke afstandsklodser ved væggene - og forskyd alle korte samlinger mindst 25 cm. Undgå at bruge krydsfiner som undergulv for klinker; fineren er nemlig ikke lige så formstabil som fibergips.

Entreen
belastes hårdt af trafik. Til gengæld findes der mange gulvtyper, som modstår denne type slitage, fx vinyl el/er linoleum. Gummi er også stærkt og nemt at holde ved lige. Og er der et par trappetrin, kan gummifliser også lægges her. Klinker er endnu en mulighed. De er hårdere at gå på og kan give en del trafikstøj. Vil du lægge et anderledes klinke-mønster uden at bruge mange timer, så skær flisernes hjørner af ved hjælp af en
vinkelsliber, så der bliver plads til små klinker i en anden farve.
Tricket kræver kun, at fliserne har lige kanter uden rundinger. Du kan også lægge laminat. Det giver rummet stue-præg og er let at holde. Lægger du et lag gulvpap nedenunder, kan du minimere trinstøj.

Køkkenet
er ligesom entreen et af de mest trafikerede rum i boligen. Især, hvis der også er spisekrog, eller når køkken og spisestue er ud i et. Pas på med de moderigtige, rå klinker, der er vedligeholdelseskrævende.
I stedet kunne du vælge et gummigulv med mønstre, fliser af vinyl lagt i skaktern el/er andre naturmaterialer som linoleum eller kork, der er behageligt, lunt og stille at gå på. Disse typer er slidstærke og lette at holde. Men i et køkken-alrum er laminatgulv også en mulighed. Laminatgulve fås med overflader, der efterligner stort set alle materialer.

Badeværelset
her er fliser eller mosaikker et fornuftigt bud. De små mosaik-sten sidder på et net, så de er både lette og hurtige at lægge med ensartet fugebredde. Du kan også vælge vinyl - men så skal lægningen klares af fagfolk.

Stuer og værelser
er afgjort laminatgulvets domæne. Laminatet fås i masser af farver og »træsorter«, der desuden kan kombineres i mange mønstre. Overgangene til andre rum kan være lidt besværlige, hvis der ikke er dørtrin. Men prøvat dække overgangen med en tæppeliste af aluminium eller messing. Vil du lægge klinker, så prøv så vidt muligt at lægge dem symmetrisk omkring midterlinierne i rummet.

Værd at vide om dit nye gulv - på forhånd
I denne oversigt får du styr på de gulvtyper, som kan lægges oven på det gamle gulv - uden at der nødvendigvis skal pilles ved trin, døre og paneler.

- Hvor meget kan gulvet hæves uden at genere døre og trin
Selvom den nye belægning ikke behøver fylde ret meget og kan lægges direkte på det eksisterende gulv, skal du først måle, hvor meget højde der egentlig er at give af. I mange tilfælde skal belægningen nemlig lægges på et svømmende (flydende) gulv, som kræver plads til endnu 16-19 mm. Mål dørtrinenes højde og vær opmærksom på, hvilken vej dørene åbner. Det kan nemlig have stor betydning for den frihøjde, du reelt har at tage af. Er der ingen trin - og har du massive fyldingsdøre - kan du eventuelt høvle lidt af dørenes underkant. Åbnes dørene ikke ind i rummet, er der måske lidt ekstra højde at hente. Check, at ingen varmerør kommer i vejen. Som regel kan du afslutte gulvet mod fodpanelerne med en fejeliste. Derved undgår du at skulle fjerne panelerne.

- Hvor svært er det nye gulv at lægge?
I oversigten er sværhedsgraden ved lægningen vist med en, to eller tre stjerner - svarende til let, lidt sværere og krævende. Mål gulvet for at beregne, hvor mange kvadratmeter belægning du skal bruge. Regn med at købe mindst 1 kvadratmeter ekstra, så der bliver nok at skære af. Vil du lægge mønstre, må du regne med, at »spildet« bliver endnu større.

- Hvor meget vil du ofre på vedligeholdelse?
Se i skemaerne under fordele og ulemper. Men regn under alle omstændigheder med, at jo mere slidstærkt gulvet er, jo nemmere er det også at holde i det daglige - undtagelsen herfra er ubehandlet kork.
....................

Lamelparket** - pris: Ca. 180-350 kr./m2
Minder om krydsfiner og fås som lange brædder bestående af flere sammenlimede »stave«.

Facts:
- Tykkelser: 10 mm, 14 mm og 15 mm.
- Bredder: 19,5 cm, 20 cm og 23 cm.
- Længder: 220-230 cm.
- Opbygning: Mindst 4 mm slidlag af massivt træ, 8 mm kerne af spånplade, MDF eller træ samt 2-3 mm tykt underlag af billigere træ.
- Underlag: Skal være plant; niveau-forskelle på +/- 2 mm er dog acceptabelt.
- Mellemlag: Trykfordel med gulvpap.
- Lægning: Lægges i regelen som flydende gulv med 8 mm luft mod vægge.
- Værktøj: Fintandet sav, evt. stiksav, vinkel, pen, lim, målebånd, hammer og klods.
- Efterbehandling: En del gulve er lakerede/oliebehandlede, og så er almindelig vask tilstrækkelig. Ellers bør du selv behandle parketten med lak eller olie.
- Vedligeholdelse: Forsigtig afslibning før ny gang lak eller olie ca. hvert 5. år - alt afhængig af slitage.

Fordele
- Stærkt
- forhold til massivt trægulv bliver brædderne ikke hule, og de bevarer bredden, da de er limet og derfor ikke kan »skrumpe«.

Ulemper
- De tyndeste typer tåler kun få afhøvlinger, før du når ned gennem slidlaget.
........................

Laminat* - pris: Ca. 200-520 kr./m2
Laminat, der anvendes som køkkenbordsbelægning, er også et udmærket gulvmateriale. Blandt fagfolk kaldes det højtrykslaminiat - og er et praj om, hvordan materialet fremstilles.
Laminat bygges op af et antal papirark (det er arkenes antal, som afgørlaminatens endelige tykkelse), hvorpå der lægges et mønsterpapir med den efterligning af materiale (fx træ struktur) man ønsker. Mønsterpapiret imprægneres med melaminharts - en slags harpiks af hård plast. Som toppen på kransekagen laegges et slidlag af metalpartikler.
Hele denne sandwich presses derefter sammen under varme og tryk - så de mange lag smeltes sammen til højtrykslaminat.
Først nu bygges gulvmaterialet op - laminaten lægges oven på en kerne af for eksempel spånplade og kontralamineres på bagsiden for at modvirke spændinger i materialet. På den måde forbliver gulvbrædderne plane.

Facts:
- Størrelser: Typisk fra 8 mm tykke - samt 18 cm, 19,5 cm og 20 Cm brede og 200 cm lange.
- Opbygning: Højtrykslaminat på en kerne af eksempelvis spånplade, MDF- eller HDF-plader.
- Underlag: Skal være plant og stabilt; enkelte niveau-forskelle på +/- 2 mm er dog acceptabelt.
- Mellemlag: Nødvendigt, fX skumplast eller pap.
- Lægning: Lægges som flydende gulv med 8 mm luft mod vægge. Eller som limet eller sømmet gulv. Laminatbrædderne kan dog kun anvendes som bærende gulv, hvis bræddetykkelsen er mindst 20 mm.
- Værktøj: Sav, vinkel, pen, lim, målebånd, hammer og klods.
- Efterbehandling: Vaskes med fugtige klude.
- Vedligeholdelse: Ingen.

Fordele
- Meget slidstærk
- Modstandsdygtig over for brand og trykmærker
- Efterligninger af materialer er både naturtro og farveægte. På kvalitetsprodukterne ydes op til 15 års garanti.

Ulemper
- Stødmærker og dybe ridser kan ikke udbedres.
- Kan give statisk elektricitet.
- Giver nemt trinstøj, hvis du ikke husker at lægge mellemlag. Laminatens papirlag har nemlig ikke lydabsorberende effekt, men giver kun trykfordelende virkning.
.........................

Mosaikparket*** - pris: Ca. 100-270 kr./m2
Kaldes også rudeparket.

Facts:
- Tykkelser: 8 mm.
- Bredder: 48 x 48 cm fliser eller proportionelt mindre, fx 24 x 24 cm.
- Opbygning: Hver flise består af små enkeltstave af træ, som er holdt sammen, så de danner ruder. Typisk er en »rude« 12 x 12 cm, og hver flise har 4 eller 16 ruder. Stavene er limet til et åbent bærelag af papir eller net eller holdt sammen med ståltrådsbøjler. Papir og net kan være limet til forsiden og skal i så fald bortslibes efter lægningen.
- Underlag: Skal være plant og stabilt.
- Mellemlag: Ej nødvendigt.
- Lægning: Lægges direkte på underlaget med 8 mm luft mod vægge som et limet gulv.
- Værktøj: Sav (evt. metalsav, hvis der er trådbøjler på bagsiden), vinkel, pen, lim, tandspartel, målebånd, hammer og klods.
- Efterbehandling: Nogle typer mosaikparket er lakeret på forhånd, og så er almindelig vask tilstrækkelig.
- Vedligeholdelse: Lak eller olie ca. hvert 5. år.

Fordele
- Tåler stor slitage. Let at lægge i skæve rum.

Ulemper
- Kræver i regelen efterbehandling med lak eller olie.
.........................

Gummi* - pris: Ca. 200 kr./m2 (også kaldet Dunlop gulv)
Facts:
- Størrelser: Banevare i 122 cm's bredde, 61 x 61 cm eller 100 x 100 cm fliser.
- Opbygning: Fremstilles af syntetisk og naturlig gummi, der tilsættes vulkaniseringsmidler, fyldstoffer og farve. Fås med både nubret og plan overflade.
- Underlag: Skal være plant; bør lægges på masonite eller spånplader, der stiftes fast til undergulvet.
- Mellemlag: Unødvendigt.
- Lægning: Limes fast til underlaget med våd-klæber.
- Værktøj: Lineal, vinkel, lim, målebånd, kniv, pensel, tandspartel, hessianrulle (til glatning af kanter).
- Efterbehandling: Vaskes over med fugtige klude.
- Vedligeholdelse: Vask med et flydende sæbemiddel, der er beregnet til gummigulve.

Fordele
- Meget slidstærkt. Tilbehør: forkant- og sokkellister.

Ulemper
- Får let skridmærker. Uegnet i badeværelser, da samlingerne ikke kan svejses tæt.
........................

Melamin* - pris: Ca. 100-160 kr./m2

Facts:
- Størrelser: 8 mm tyk, 19,5 cm og 22 cm brede samt 180 cm og 200 cm lange.
- Opbygning: Til forskel fra laminat er melamingulve bygget op uden papir under mønsterarket. Dette samt lagene af melaminharts og metal partikler smeltes sammen - samtidig med, at det limes fast til et hårdt underlag af fx HDF-plade med planslebet bagside.
- Underlag: Skal være plant og stabilt.
- Mellemlag: Ej nødvendigt - men dog en fordel.
- Lægning: Lægges som flydende gulv med 8 mm luft mod vægge.
- Værktøj: Som til lægning af laminatgulvene.
- Efterbehandling: Vaskes med fugtige klude.
- Vedligeholdelse: Ingen - der er ingen mulighed for retablering af overfladen.

Fordele
- Meget billig. Struktur-mønsteret er ensartet.

Ulemper
- Ikke slidstærkt; i forhold til laminat karakteriseres melamingulv som »piratkopi« eller »engangsserviet«.
...........................

Kork** - pris: Ca. 120-150 kr./m2
Facts:
- Tykkelser: 4 mm og 6 mm.
- Flisestørrelse: 25 x 25 cm, 40 x 40 cm og 50 x 50 cm.
- Opbygning: Sammenpresset kork, hvor oversiden enten er ubehandlet eller lakeret. Korken kan også være beklædt med vinyl (også kaldt »kork i gele«).
- Underlag: Skal være plant og stabilt.
- Mellemlag: Nej.
- Lægning: Limes på underlaget.
- Værktøj: Kniv, lineal, lim, målebånd, tandspartel.
- Efterbehandling: Ubehandlet kork gives lak eller olie. Vaskes med fugtige klude.
- Vedligeholdelse: Regelmæssig behandling med lak/olie. Ingen, når korken er vinylbelagt.

Fordele
- Fås i flere farver
- Lydabsorberende.

Ulemper
- Vinylbelagt kork mister den fjedrende effekt
- Kan give statisk elektricitet.

Hvor god er linoleum i forhold til kork ?
Linoleum er i virkeligheden findelt kork og har derfor alle de fordele, som kork har. Fx lukker småridser i linoleum af sig selv. Linoleum fås både som flise- og banevare. Sidstnævnte er sværere at lægge.
...........................

Klinker*** - pris: Ca. 150-650 kr./m2
Findes i et utal affarver og størrelser. Lægges tit i forbindelse med etablering af gulvvarme.

Facts:
- Tykkelser: 4-30 mm.
- Bredder: 10-50 cm.
- Længder: 10-50 cm.
- Opbygning: Fås med lige og buede kanter, med eller uden glaseret overflade.
- Underlag: Skal være stabilt.
- Lægning: Lægges i klæber, direkte på betongulv. Ellers altid på flydende (svømmende) undergulv af formstabile plader, som lægges oven på trykfordelerpap. Husk at beregne 8 mm luft mod vægge.
- Værktøj: Fliseskærer, vinkelsliber, tandspartel, målebånd, pen, bidetang, snøre, klæber, fugemørtel, gummispartel, klude og svampe.
- Efterbehandling: Efter fugning vaskes gulvet omhyggeligt. Uglaserede klinker mættes med speciel natursæbe.
- Vedligeholdelse: Ingen, bortset fra uglaserede klinker, som skal have sæbe med jævne mellemrum.

Fordele
- Når mønsteret først er tilrettelagt, går lægningen hurtigt
- Daglig rengøring er overkommelig
- Kan lægges i alle slags rum.

Ulemper
- Kan give trinstøj
- Fuger kan blive misfarvede.

Pas på, når fliser og fuger revner
Har du lagt klinker på et trægulv - og er fliser og fuger revnet - kan huset have sat sig. Eller også fjedrer trægulvet (måske er afstanden mellem de underliggende bjælker for stor). Fjern i så fald klinkerne igen og stiv det fjedrende trægulv af: Gå gulvet meget minutiøst efter og søm eller skru alle løse brædder fast til de underliggende bjælker, inden du lægger trykfordelerpap og nyt undergulv af fibergipsplader.
.....................

Vinyl* - pris: Ca. 50-150 kr./m2

Facts:
- Tykkelser: 1,8 mm og 4 mm.
- Størrelser: Banevare i 2 m eller 4 m's bredde eller fliser på normalt 25x25 cm og 50x50 cm.
- Opbygning: Sammenpresset plastmateriale med eller uden skumbagside.
- Underlag: Skal være ekstremt plant, da selv den mindste ujævnhed »skinner igennem«.
- Mellemlag: Nej.
- Lægning: Limes på underlaget.
- Værktøj: Hobbykniv, vinkel, stållineal, pen, lim, målebånd, tandspartel.
- Efterbehandling: Vaskes med fugtige klude.
- Vedligeholdelse: Ingen.

Fordele
- Minimal trinstøj
- Nem at rengøre.

Ulemper
- Skridmærker ses på lyse felter
- Statisk elektricitet kan opstå.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (24 stemmer)
Siden er blevet set 45.125 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1201915-12-2017 14:47:51 antikABC
Hej alle - vi har pt ingen fagfolk på redaktionen, så vi beder andre brugere byde ind med gode svar på faglige spørgsmål
1201815-12-2017 14:11:58 Patrick Halberg
Hejsa. Kunne rigtig godt tænke mig at se med på svaret til Kennie d. 27/1-17 ang. Klinker ovenpå spånplade med spor. ;-)
1118926-05-2017 16:00:33 antikABC
Det kan måske være nødvendigt med et undertæppe/net, så væg-til-væg tæppet er skridsikkert - spørg tæppeleverandøren.
1118826-05-2017 11:11:37 Louise Dahl
Hej jeg har nogle gamle lakerede korkgulve i lejligheden, skal jeg ligge noget mellem korkgulvet og væg til væg tæppet?
1080227-01-2017 16:10:23 Kennie
Hej kan man, lægge spånplade med spor til gulvvarme, oven på det gamle eks. Gulv som er 25 mm. Og derefter lægge fliser oven på det. Det må da give et stabilt underlag. Min tanke var også at lægge armeringsnet sammen med lippen for yderligere stivhed på gulvet. H. Kennie
653606-09-2016 08:53:44 Henrik Bækgaard
Hej. Kan man lægge vinylfliser på eksisterende vinylgulv? På forhånd tak. Vh Henrik Bækgaard
645531-07-2016 12:46:08 Mette Holm
Tak for god information - den slags, man mangler i alle andre foldere/videoer.
2325-10-2014 20:22:36 kaj Blaase
Min søn vil lægge nyt gulvtæppe oven på det gamle gulv tæppe jeg mener ikke at det vil blive liggende og at det vil skride har jeg ret eller tager jeg fejl hilsen kaj.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?





Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her