Logo

Gulve - spånpladegulve

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Man vil sandsynligvis overveje at lægge et spånpladegulv i en ny tilbygning, eller eventuelt som dække af gulvet på et loft, men man kan også anvende spånplade til at udskifte beskadigede gulvbrædder, hvis de efterfølgende dækkes med en dekorativ gulvbelægning; spånplade alene er ikke særlig kønt.
Spånplade til gulvbelægninger fås i to tykkelser: 19 mm og 22 mm; den tyndere udgave bør kun anvendes i tilfælde hvor afstanden mellem bjælkerne er mindre end 45 cm. Spånplader har som regel fjeder og not på alle fire sider og bør lægges med langsiden på tværs af gulvbjælkerne. Ligekantede spånplader lægges omvendt, således at de lange sider mødes langs med midten af bjælkerne (det kan være nødvendigt at skære brædderne til), og samlingen mellem de korte kanter understøttes af 75 mm x 5 O mm lister, der sømmes fast mellem bjælkerne. Ved sådanne lister skal sømmene slås ned i en vinkel. Ligesom for gulvbrædder påbegyndes arbejdet med at undersøge og eventuelt reparere gulvbjælkerne.

Inspektionsluger
Det er af afgørende betydning at lave en "inspektionsluge" i spånpladegulve, der sømmes fast, da der er næsten umuligt at tage denne form for gulv op igen, når først det er lagt. Lugens placering over en forgreningskasse eller rørsamling fastlægges, og når spånpladen er installeret, saves der et hul ud, og "lugen" skrues fast på underliggende trælister. På denne måde vil det være let at fjerne lugen igen fremover.
Mange tømrere anvender 50 mm søm til at fastgøre spånplader (de er nemmere at slå i, hvis hullerne bores for). Man vil imidlertid opnå en mere sikker fastgørelse med skruer, og det vil være nemmere at fjerne brædderne igen på et senere tidspunkt. På grund af det store antal skruer, der skal sættes i, vil det være langt det nemmeste at anvende en elektrisk skruetrækker.

1. Når gulvbrædderne og fodpanelerne er fjernet (om nødvendigt) lægges en spånplade i et af rummets hjørner, med de to notsider ind mod væggen og med et mellemrum på 10 mm mellem pladen og hver væg. Marker placeringen af bjælkerne på hver side af pladen og træk blyantsstreger mellem disse mærker.

2. Flyt pladen, indtil blyantsstregerne ikke længere befinder sig over bjælkerne. Der bores og forsænkes huller til skruerne - 5 mm huller til nr. 10skruerne - på blyantsstregerne med mellemrum på 30 cm. Hvis der anvendes søm, skal pladen ikke flyttes; i stedet bores der huller for gennem pladen og et lille stykke ned i bjælken (eller listen).

3. Pladen lægges tilbage, og der anvendes et mindre hul til at bore huller for ned i bjælkerne - 2,5 mm til nr. 10-skruerne - inden skruerne sættes på oplad; forsænkningen skal lige akkurat være dyb nok til at skruens hoved ligger plant med overfladen.

4. Den næste plade placeres langs med den første og markeres og bores for på samme måde. Inden den fastgøres, limes not/fjedersamlingerne; brug en stor hammer eller en træhammer til at tvinge pladerne godt sammen, idet pladernes kanter beskyttes med en stump spånplade. Fortsæt på denne måde.

5. En spånplade skæres til, så den passer langs rummets kant, ved at spænde den fast til et arbejdsbord og anvende en lige træl ægte til at føre en rundsav med en wolframklinge. Det vil også være nødvendigt at skære den nederste halvdel af noten af den sidste række plader, der skal fastgøres (rundsaven indstilles til en lille dybde).

6. Pladernes kanter skal understøttes af en gulvbjælke eller en underliggende støtteliste. På de steder, hvor det er nødvendigt, skal der tilskæres lister af 75 mm x 50 mm trælægter, der skal passe ind mellem to bjælker. Disse sømmes fast med søm i en vinkel på 45°.

7. Inspektionsluger laves ved at bestemme deres placering og markere denne på pladen. Brug en kontursav/stiksav med fintakket klinge til at skære ned gennem pladen: saven vinkles således at klingens tænder skærer gennem pladens overflade og sænkes langsomt ned. Som alternativ kan man bore et hul først og sætte klingen ned gennem det.

8. Skru understøttende lister fast til siderne af åbningen, således at halvdelen af deres bredde stikker ud i åbningen. Disse lister vil understøtte dækslet - det stykke spånplade, der blev skåret ud for at danne.lugen. Dækslet skrues på plads. Til sidst sættes der fodpaneler på plads for at dække mellemrummene langs med rummets kanter.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 1.551 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Roskildefestivalen være politik eller musik? I år vil de fejre solidaritet med Palæstina. Er det foreneligt med musik?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her