Logo

Lås - Justering af slutblik

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Slutblikket er indfældet i karm træet med huller udstemt så der bliver plads til rigel og falle. Sidder slutblikket ikke nøjagtigt over for disse, lukker døren ikke ordentligt.

Slutblik med justeringslap
Er slutblikket udført med en indstillingslap vrides denne ud med en skruetrækker, hvis døren klaprer. Vrid kun lidt ad gangen og prøv døren indtil fallen går stramt ind, men ikke så stramt at døren skal trykkes hårdt på plads. Beskyt karmtræet med en liste under arbejdet.
Går fallen for stramt, slås indstillingslappen ind ved at slå med lette slag på skruetrækkeren, helt ude hvor indstillingslappen sidder fast i slutblikket.

Slutblik uden justeringsmulighed
Har det monterede slutblik ikke en justeringslap, eller er problemet at rigel og falle ikke passer ind i slutblikkets respektive huller, er der ikke andet at gøre end at flytte slutblikket, hvis det ikke er en så lille justering at slutblikket kan files til. En flytning kan ske såvel i højden som i dybden.
For at kontrollere placeringen, rengøres slutblikket og der holdes et stykke karbonpapir ind mellem låsen og slutblikket. Ved forsigtigt at aktivere såvel rigel som falle afsættes mærker på slutblikket, så det er muligt at beregne den fremtidige placering.
Slutblikket skrues ud, og der udføres en udstemning, svarende til den nye placering. Sørg for at bunden bliver plan og hullerne så dybe at rigel og falle kan udløses fuldstændigt. Hullerne skal mindst være samme dybde som den længde rigel og falle rager ud over låsens stolpe.
Blikket skrues på med et par meget korte skruer og døren prøves. Er placeringen korrekt, skiftes skruerne ud med et par lange skruer, og der spartles omkring blikket inden karmen eller falsen alene males. Ved udstemning for slutblik, der er halvrunde i enderne, er det nødvendigt at have et krumt stemmejern hvis arbejdet skal blive rimelig pænt. (Se "Udskiftning af hængsler" ).
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 3.612 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Er det en god ide med en regering over midten?
Effektiv reklame - klik her