Du er her:
Forside
> Trapper - tæppe
Trapper - tæppe
Print med billeder
Print uden billeder
Vil du undgå sort skærm på din PC?
Klik her og hold skærmen tændt mens du læser
Der findes to måder at lægge tæpper på trapper på - enten lægges tæppet over hele trappen, eller også lægges det som en løber med et mellemrum på hver side af tæppet. Det er lettest at lægge en trappeløber, og den er let at flytte, hvis man ønsker at fordele sliddet på trinenes kanter. Et heldækkende tæppe vil altid ligge pænere, men er også sværere at lægge. Den nødvendige mængde tæppe til lige trapper findes ved at lægge dybden af et trin (fra forkant til bagkant) og højden af et stødtrin sammen; dette tal ganges med antallet af trin. Hvis trappen drejer rundt om et hjørne tages der mål på trinene s dybeste side. Tæpper sælges i metermål; til trapper rundes der op til nærmeste hele meter i forhold til det op målte ved bestillingen.
At lægge tæppe på trapper kræver, at man arbejder på et trin ad gangen under trange arbejdsforhold - men det færdige resultat vil være alle anstrengelserne værd.
1. Efter at have udført eventuelle reparationer og relevant malearbejde, sømmes der næbskinner fast i vinklerne mellem trappens trin og stødtrin. Anbring først en næbskinne på det lodrette stødtrin i en afstand på 12 mm fra vinklen, og fastgør derefter en skinne på det vandrette trin i samme afstand.
2. Ved afsatser skæres listerne til med en listesav og tilpasses på samme måde som langs med kanten af et rum. Sæt samtlige næbskinner fast på trappen inden næste trin.
3. Skær underlaget til i samme bredde som tæppet og skær mindre stykker ud af samme bredde som trinenes dybde plus 25 mm. Anbring et stykke på det øverste trin og lad det rage ud over trinnets kant. Anvend tæppesøm eller hæfteklammer til at fastgøre stykket langs med bagsiden og de to korte sidekanter. Fortsæt på samme måde indtil alle trin er dækket.
4. Tag tæppet på gulvet ved toppen af trappen og brug en hobbykniv med et passende knivsblad til at skære det til, således at det dækker det øverste lodrette stødtrin. Skub tæppet godt på plads på næbskinnen (se trin 6) og skær det overskydende materiale bort.
5. Lad løberen hvile på trinnet neden under og anbring den øverste del på midten af det øverste vandrette trin. Skub enden ned på næbskinnen og fastgør den ved hjælp af en hammer og mejsel (se trin 6). Lad løberen bevæge sig nedefter trin for trin, idet tæppet fastgøres til næbskinneme.
6. For hvert trin undersøges det, om tæppet er korrekt placeret; om nødvendigt justeres rullens position. Anvend en elektrikermejsel til at skubbe tæppet ind i næbskinneme, idet der arbejdes langs med vinklen fra kant til kant; derefter fastgøres tæppet ved at slå på mejslen med en gummihammer, idet der ligeledes arbejdes langs med vinklen.
7. ved afslutningen af hvert trappeløb skæres det overskydende tæppemateriale bort ved hjælp af hobbykniven; derefter skæres eventuelt overskydende materiale ved toppen af trappen bort. Tæppet lægges på reposen på samme måde som tæppe med hessian bagside lægges i et rum. (Se: Gulve - tæpper med hessianbagside)
Hvis tæppet skal kunne flyttes, efterhånden som det slides på forkanten af trinene, skal man ikke anbringe en næbskinne på det øverste vandrette trin. I stedet foldes tæppet om, således at der er et ekstra stykke tæppe af samme bredde som trinets dybde under det øverste lag; begge lag fastgøres med tæppesøm. Tæppet lægges i øvrigt som beskrevet. Når tæppet begynder at blive slidt, trækkes det op og flyttes idet det ekstra stykke under det øverste trin langsomt forskubbes.
Ved snoede trapper skæres der et lidt for stort stykke tæppe til for hver trin (et vandret trin og det underliggende lodrette stødtrin); dette stykke fastgøres til næbskinnerne inden det skæres til. Hvis der lægges en løber på en snoet trappe, kan man, i stedet for at skære den til, folde tæppet på hvert lodret stødtrin og gøre det fast med tæppesøm, der slås gennem lagene.
Tweet
Print med billeder
Print uden billeder
Gem i Min Samling
Opret din egen Samling
Send artikel til en ven
Feedback
Forrige: Gulve - tæpper med hessianbagside
Næste: Gulve - forskellige typer gulvfliser
Klik på den smiley du vil give denne side
Brugernes vurdering
5,0
(
3
stemmer)
Siden er blevet set 4.480 gange -
Se og skriv kommentarer herunder
.
• Tag - Asbestcement skifertag
• Gulv - hullerne skal fyldes før selvnivellerende spartelmasse bruges
• Vinduer - Udskiftning af anverfere
• Gulv - olieplet på lud-gulv skal fjernes
Kommentarer og debat mellem læsere
Navn
*
:
E-mail
*
:
Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
Kommentar
*
:
Få besked når der kommer en ny kommentar til denne artikel
Modtag nyhedsbrev fra antikabc.dk
Vis alle kommentarer...
Vi elsker jeres billeder
❤
×
Min Samling
×
Min Samling
×
Allerede bruger
E-mail
Password
Glemt password
Ny bruger
E-mail
Password
Gentag password
Navn på bog
Post nr.
Køn
K
M
Fødselsdato
Tlf.
Min Samling
×
Du er nu logget ind og siden er tilføjet til din Samling
Brugeren eksistere allerede
×
Der er allerede en bruger med det brugernavn.
Leksikon
Reparation af
møbler
Restaurering af
malerier
Rensning af
metaller
Reparation af
huse
Gør det selv
Udendørs
Gode råd
Gamle huse
Heraldik
Gamle biler
Gamle skibe
Knob og knuder
Beklædning
Brugsgenstande
Fagudtryk
Farver
Gamle huse
Keramik/glas
Latin
Malerier
Metal
Møbler
Mønter
Naturmateriale
Ord/udtryk
Personer
Pynt
Religion
Råvarer/materialer
Samlerobjekter
Smykker
Stilarter
Våben
Tilmeld nyhedsmail her
Nyeste kommentarer
N B
hej - er olmerdug'en stadig tilgængelig? tak skal du have.
Daniel Carstens
Hej. Hvad har dyrerygsfad været anvendt til? Det er svært at læse sig frem til her på internettet, men jeg forestiller mig det har...
Jimmy Mikkelsen
Hej,samler på bhømer glas , især vinglas,hvordan kan man vide ægtheden..mine er med drueklaser
Benny Hansen
Jeg har nogle Rømerglas hvor der under Foden står France. Betyder det at de er Produceret i Frankrig.
Prøv en spændende kviz
Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?
Ja
Nej
Nej, han skal fyres/udskiftes.
Foreslå nyt svar
Send nyt svar
Stem
Del
Se alle vores afstemninger her...