Logo

Væg- og gulvfliser - Underlaget

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
som fliserne skal monteres på betyder alt for det endelige resultat. Det skal være plant, fast, stift, rent, støvfrit og tørt.
I våde rum stiller bygningsreglementet krav til materialet og konstruktionen, og her bør inddrages en fagmand, som kan sikre myndighedernes godkendelse. Hvis væggene er af gipskartonplader eller træbaserede plader, gælder særlige regler, der bør undersøges inden arbejdet sættes i gang.
Bøjer underlaget er det nødvendigt at afstive det ved f.eks. at montere et nyt lag plader, eller ved at ændre i konstruktionen. Er underlaget ikke plant men fast, vil det være nødvendigt at foretage en oppudsning, der bør overlades til en fagmand.
Underlaget afrenses for eventuelle kalk- eller limfarverester ved afvaskning med en stiv børste og vand. Herefter vaskes med salmiakvand for at fjerne eventuelle fedtrester. Sugende underlag behandles med en cementprimer .

Væg- og gulvfliser - Montering
Der skelnes i almindelighed mellem følgende typer bindemidler: cementmørtel, pulverklæbere og pastaklæbere. Pulver og pastaklæbere kan benyttes til normalt forekommende vægtyper medens cementmørtel kun er egnet til pudset mur, letbetonvægge og betongulve.
Cementmørtelen, en C 100/400, blandet af 1 del portlandcementmed 3 dele skarpt sand, røres op til en jordfugtig konsistens. Mørtelen er "åben" meget længe, dvs. har lang afbindingstid, hvorfor der er fare for at fliserne skrider efter opsætningen. Væggen skal fugtes før arbejdet udføres, som ved alt andet murerarbejde.
Pulverklæberne har kortere "åbentid" end cementmørtelen, og består af samme grunddele, men normalt ogsåtilsat betonbinder. Pulveret udrøres efter brugsanvisningen og skal normalt stå et stykke tid inden benyttelsen. De bedste pulverklæbere har lang åbentid, men rummer ingen fare for at fliserne skrider.
Pastaklæber købes færdig, normalt fremstillet af kunstharpiks eller acryl. Pastaklæberne har meget kort "åbentid" , og er derfor vanskelige at arbejde med, idet korrektioner i flisens placering skal ske straks ved montagen.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.484 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Fyringer i dele af den offentlige sektor:Effektiv reklame - klik her