Logo

Vægge - Hvordan hænger jeg op på gipsvægge

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Når du skal hænge noget op på gipsplader, er det næsten altid selve gipspladen, der er det svage led. Du kan sagtens få forskellige fastgørelsesformer - befæstelser, som i
teorien kan klare 50 kg eller mere - det kan gipspladen derimod ikke. Når det drejer sig om montering af lette ting - fx mindre malerier eller andre ting i rammer findes der en befæstelsestype, der kan monteres på under fem sekunder. Den skrues nemlig direkte ind i gipspladen uden forboring.
En anden type til tungere ting kræver, at du først borer et hul og derefter skruer selve befæstelsen fast med en speciel tang. Men derefter går selve monteringen stærkt.
Det gælder for næsten alle fastgørelsesformer til gips, at »dimsen« udvider sig på bagsiden af gipspladen, så der på denne måde skabes et modhold. Da gipspladen er det svage led, betyder det også, at en to-lags gipsvæg kan modstå en væsentlig større belastning.

De såkaldt hurtige fastgørelsesformer skrues eller bores direkte ind i et eller to lag gips i en arbejdsgang. Sammen med befæstelserne får du en særlig bit, som bruges til iskruningen. Den medfølgende bit kan desuden bruges direkte til skruen, og i et-lags gipsvægge kan befæstelsen klare en belastning på op til 11 kg. I to lag gips klarer den ca. 18 kg.

Til de særligt tunge ting/emner op til 78/35 kg findes der specielle hulrumsbefæstelser af stål. Men her er det nødvendigt først at bore et hul, der passer præcist, så befæstelsen kan anbringes i hullet. Befæstelsen strammes til ved hjælp af en særlig tang, der købes særskilt. Denne befæstelse kan bruges både i et- og to- lags konstruktioner og kan bære henholdsvis 18 og 35 kg.

Nogle typer hulrumsbefæstelser af stål har en pal eller en stang, der stikkes gennem hullet og derefter »Folder sig ud", så der dannes et modhold på bagsiden af pladen. Denne type fås både med krog og med vinkelskrue.
Facebook
Opret din egen Samling Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (8 stemmer)
Siden er blevet set 5.586 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.