Logo

Vægge - opsætning af fliser på vægge

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Når man sætter fliser op på en hel væg eller i et helt rum, er den vigtigste ting, man skal huske, at væggene sjældent står helt vinkelret på hinanden. Selv elementer, der tilsyneladende er vandrette, som f.eks. fodpaneler, er ikke nødvendigvis helt lige, så lad være med at anvende dem til at sætte fliser op efter. I stedet fastgøres der lægter i vandret og lodret stilling på hver væg i overensstemmelse med de udgangspositioner, der blev planlagt tidligere i forløbet med målestokken. Hvis man sætter fliser op over en flade, man er sikker på er lige (såsom et badekar eller køkkenbord, er der dog ingen grund til at sætte lægter op. Den første række fliser kan sættes op, så de hviler direkte på badekarret eller køkkenbordet.
Der findes flere detaljer omkring opsætning af fliser i hjørner og rundt om døre og vinduer på andre sider.

Mosaikfliser
Man kan få ark med små fliser, mosaikfliser, der sidder sammen i ark. Arkene gør det muligt at sætte over 100 fliser op på en gang.
Til mosaikfliser anvendes det samme klæbemateriale og fugemateriale som ved større fliser. Pres arket med fliser ned i klæbematerialet, idet der holdes samme afstand mellem hvert ark som mellem hver flise. Bank forsigtigt fliserne på plads ved at slå en træhammer ind mod et foret bræt. Skær arket til, hvis et område skal fyldes ud med smallere striber eller enkelte fliser. Hvis fliseme har en papirforside, skal man vente indtil klæbematerialet er tørt, inden papiret fjernes.

1. Bor huller for i den vandrette lægte, så der kan slås søm til murværk igennem den. Hold lægten på plads i overensstemmelse med de mærker, der blev sat med flisemålestokken, og brug et vaterpas til at anbringe lægten i en fuldstændig vandret position. Slå sømmene delvist igennem, men lad hovederne stikke frem, så de kan lirkes ud senere.

2. Placer endnu en lægte i den ene ende af det område, der skal beklædes med fliser, i en ret vinkel på den vandrette lægte, således at den kan støtte placeringen af den yderste lodrette række fliser. Fastgør vandrette og lodrette lægter til de andre vægge, der skal sættes fliser op på.

3. Smør en bane klæbemateriale på væggen, lidt højere end højden på den første række fliser, idet der begyndes i det nederste hjørne, der dannes af lægterne. Pres spartelens tænder hårdt mod væggen, således at der dannes riller af klæbemateriale med en ensartet højde.

4. Lad kanten af den første flise hvile på den vandrette lægte, stød den op til den lodrette lægte og pres den ned i klæbematerialet. Fortsæt i vandret retning med at presse den næste flise på plads. Fliser med næse stødes helt op til hinanden; ved fliser med glatte kanter anvendes afstandsstykker af plastic. Alle de hele fliser sættes op.

5. Lad klæbematerialet hærde i mindst fire timer og lirk derefter de lodrette lægter af. Tag mål af hver enkelt flise langs kanten inden tilskæring, idet der anvendes en voksblyant til at sætte mærker. Det bedste resultat (og færrest mulige knuste fliser) opnås ved at bruge en flisetilskærer af platformtypen.

6. Når flisen er skåret til, sættes den på plads ved at smøre klæbemateriale på bagsiden af flise, snarere end på væggen. Forsæt med at skære fliserne til og sætte dem op, en for en.

7. Når alle fliserne er sat op langs med væggens lodrette kant fjernes de vandrette lægter, og der sættes fliser op langs med den nederste kant. Det kan være nødvendigt at skære en flise til på begge ledder for at få den til at passe ind i et hjørne. Når klæbemidlet på kantfliserne er tørt, kan man afslutte arbejdet med fugemasse og en eventuel forsegling.

Kamtakkede spartler påfører klæbemassen i et jævnt lag. Hvis en del af væggen er lettere buet, er det dog ikke sikkert, at fliserne sidder jævnt på. Efterhånden som arbejdet skrider frem, bør man med jævne mellemrum lægge et vaterpas hen over adskillige fliser for at sikre sig, at de ligger jævnt. Hvis en flise stikker længere ud end de andre, presses der forsigtigt på den indtil den ligger jævnt.
Hvis der skulle komme klæbemiddel på flisernes forside, skal det fjernes, mens det stadig er vådt det vil være vanskeligt at fjerne, når det er tørt.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (5 stemmer)
Siden er blevet set 4.674 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?

Effektiv reklame - klik her