Logo

Vægge - sådan spartles gipspladesamlinger

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Den man nemmest spartler samlinger mellem to gipsplader, når pladerne har en »grøft« til spartelmasse.
Lad os først og fremmest slå helt fast, at vi taler om gipsplader, hvor der er en såkaldt spartelkant. Det betyder, at hver plade på de to lange sider er en lille smule tyndere på de yderste ca. 5 cm. Når pladen har denne »grøft«, er der plads til både spartelmasse og til en glasfiber-strimmel, som sikrer, at samlingen ikke revner.
Du kan enten vælge at klæbe strimlen fast og lade limen tørre helt, inden du spartler.
Men du kan også lægge et ganske tyndt lag spartelmasse, trykke fiberstrimlen fast i det tynde, våde lag og derefter spartle færdig. Når du klæber strimlen fast, er du nødt til at vente en times tid, til limen er tør, før du kan spartle første gang.
Spartler du, før limen er tør, vil strimlen blive trævlet op. Til gengæld er det så både hurtigt og nemt at spartle.
Hvis du arbejder »vådt i vådt« og trykker strimlen fast i et tyndt lag spartelmasse, kan du fortsætte uden at vente. Til gengæld risikerer du at trække fiberstrimlen med af, når du spartler, fordi strimlen ligger »løst« mellem de to lag spartelmasse.
1 Glasfiberstrimlen limes fast med ganske almindelig hvid snedkerlim. Brug en smal pensel eller en lille malerulle. Start oppe og tryk glasfiberstrimlen fast i limen. Skær rent ved gulvet og »mal« strimlen fast med fx pensel.

2 Hvis du foretrækker »vådt i vådt-metoden«, smøres et tyndt lag gips-spartelmasse fast med en smal spartel. Start igen oppefra, skær rent ved gulv og pres glasfiberstrimlen fast med spartlen. Pas på, at strimlen ikke flosser.

3 Nu kan spartlingen begynde. Træk spartelmassen på nedefra og opefter - med en bred spartel. Vær forsigtig, hvis du fx arbejder »vådt i vådt«.

4 Derefter trækker du forsigtigt spartelmassen vandret på med den brede spartel, så massen fordeler sig i spartel-grøften. Pas igen på ikke at beskadige strimlen.

5 Træk den overskydende spartelmasse af og lad dette første lag tørre, før du spartler anden gang. Slib - og pladerne er klar til videre behandling.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 1.945 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad er din mening om kongehuset?
Effektiv reklame - klik her