Logo

Vægge - udbedring af huller

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Huller i gipsplader opstår også som et resultat af slag, eller ved at installationer fjernes. Hvis hullet er mere en 87 mm bredt, er det nødvendigt at lappe det med et stykke gipsplade. Før reparationen udføres, skal man lokalisere de lodrette stolper (trælægter) på hver side af skaden. Dette kan gøres ved at banke let på gipspladen, indtil man hører en dump lyd (i modsætning til en hul lyd}, eller ved at bruge en elektronisk lægtefinder.

Beskadigede gipsvægge
Der kan opstå huller i gipsvægge af samme grunde som i gipsplader og på grund af fugt. Hvis det sidste er tilfældet, skal fugtproblemet løses inden hullet repareres. Der findes forskellige typer gips på markedet, men for gør-det-selv-manden mik er den mest anvendelige type spartelmasse Polyfilla el. lign. Der kan opstå buler i gipsen, hvor pudsen mister sin kontakt til murstenene. Sådanne buler bør forsigtigt slås væk ved hjælp af en murmejselog hammer, således at man når frem til en solid kant rundt om skaden. Alt støv børstes væk, området gøres fugtigt med rent vand, og hullet fyldes ud med gips.

Pudsede lægtevægge
Huller i pudsede lægtevægge repareres på samme måde som gipspladevægge. Hvis der ikke kan skaffes gipsplade af samme tykkelse som gipslaget, skal der sømmes nye, tykkere lægter på stolperne, således at et tyndere stykke gipsplade ligger plant med overfladen eller umiddelbart under den.

Gipsvægge er ofte beskadigede på yderhjørnerne. Brug er] spartel til at jævne gipsen på den ene væg, og derefter på den tilstødende væg. Efter gipsen er stivnet, bruges en våd finger til at afrul)de kanten, en skarp kant er mere sårbar.
Huller i gipspladevægge med en diameter på mindre end 87 mm kan udbedres ved at bruge en spartel til at fylde spartelmasse/gips i hullet, lade det tørre, og pudse det plant med overfladen med sandpapir. Til små buler anvendes en cellulosespartelmasse.

Udbedring af huller i gipsplader
Brug en stiksav eller gipspladekniv til at skære det beskadigede område til, så det flugter med den lodrette lægte; udvid derefter hullet med 25 mm ind til midten af lægten tegn en lodret streg som pejlemærke på lægten. Gentag dette på den anden side af det beskadigede område.
Toppen og bunden af det område, der skal repareres, skal også skæres til, således at der opstår en rektangulær åbning. Anvend vaterpasset til at tegne vandrette linier som pejlemærker; disse skal gå uden for skadens omfang.
Der skal nu fastgøres tværgående lægter (50 mm x 25 mm) mellem de lodrette lægter, således at kanten af gipspladen kan fastgøres. Anvend ovale søm, der placeres i en vinkel på 45° (dette kaldes skråsømning), og slå dem gennem de tværgående lægter ind i de lodrette.
Brug en fintakket sav til at skære et passende stykke gipsplade ud. Lad den gråside af gipspladen vende udad, og anvend galvaniserede gipspladesøm til at fastgøre pladen. Sømmene slås i i en afstand af 12 mm fra pladens kant med 1 50 mm mellemrum, således at de fastgøres på de tværgående lægter. Brug en dyknagel til at slå sømhovederne ned med.
Afslut arbejdet ved at pudse kanterne til med sandpapir, inden samlingen fyldes ud med cellulosespartelmasse. Brug spartelen til at fjerne eventuel overskydende masse, lad den tørre, og puds området af med sandpapir, således at repa rationen fremstår glat.

Udbedring af huller i gips
Hold et mørtelbræt med gips op mod væggen i en vinkel på 45°. Tag noget af gipsen på murskeen og kom det med fejende bevægelser i bunden af hullet. Undgå at presse murskeen fladt imod muren, idet gipsen da vil falde ud. Fortsæt med arbejde opad indtil hullet er fyldt ud.
Anvend et ligekantet stykke lægte, der er bredere end hullet, til at glatte gipsen ud med så den er plan med væggen. Begynd nedefra, lad træstykket hvile mod væggen, og før det opad i en zigzag bevægelse.
Lad gipsen tørre og puds derefter området af med fint sandpapir, foldet omkring et stykke lægte, for at opnå et godt underlag til eventuelt efterfølgende malearbejde.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 3.913 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?

Effektiv reklame - klik her