Du er her:
Forside
> Vægge og lofter - forskellige former for bræddebeklædning
Vægge og lofter - forskellige former for bræddebeklædning
Print med billeder
Print uden billeder
Tweet
Hjørnelister, Pløjede bræddebeklædninger, Polystyrenstuk, Træliste til loftskant, Profillister, Gipsstuk, Pladebeklædning
Det har gennem århundreder været populært at beklæde indvendige vægflader med træ i form af paneler eller bræddebeklædninger. Den derved skabte overflade er holdbar, varm at røre ved og egner sig fremragende til at dække ikke helt perfekt murværk og beskadigede gipsvægge. Den kan fremstå på mange forskellige måder, alt efter hvordan bræddebeklædningen anvendes.
Bræddebeklædning har også praktiske egenskaber. Man kan nedbringe varmetab dramatisk ved at sætte isoleringsmateriale op bag ved bræddebeklædninger på ydervægge - dette er særlig praktisk i hjem med massive mure, der ellers er vanskelige at isolere effektivt. Bræddebeklædning kan også bruges til at reducere støjgener, når den anvendes på indvendige vægge.
Et billigere alternativ til bræddebeklædninger af træ er kunstigt fremstillede plader. De kan fås med en række forskellige overflader, herunder træfiner, og mange har et beskyttende yderlag. På grund af pladernes størrelse er det. nemmest at bruge dem på vægge uden udspring, indhak og andre forhindringer.
Man kan give bræddebeklædninger af ægte træ maling, lak eller bejdse. Hvis man bruger lak, kan man vælge mellem enten klar eller farvet lak. Farvet lak vil give træværket en farve af moderat dybde; hvis man ønsker en dyb nuance anvendes bejdse og klar lak.
Det er ikke nødvendigt at have et træskelet under bræddebeklædningen på lofter. Brædderne holdes på plads ved at slå søm ind gennem den bestående loftsoverflade og ind i de underliggende loftsbjælker. De eneste forhindringer, der skal arbejdes udenom, er lysinstallationer.
Træklædte vægge forberedes og males ligesom alt andet træværk. Brædderne kan fremstå særligt smukt, hvis der anvendes særlige maleeffekter, såsom stencilarbejde, ådring eller anden lasering.
Man kan opsætte bræddebeklædninger lodret eller vandret. Eventuelle samlinger, som f.eks. omkring vinduer, skjules med lister. Man kan bruge stuk eller loftslister af træ ved loftet og fodpaneler ved gulvet.
Bræddebeklædte lofter var populære i forrige århundrede som alternativ til pudsede gipslofter. Brædderne blev altid malet.
I badeværelser eller gange kan man beklæde væggen med brædder op til hoftehøjde og afslutte dem med en profilliste. Man kan også anvende bræddebeklædning til at lave et panel omkring badekarret.
Træets naturlige udseende bevares ved at give brædderne et lag klar, mat lak. Man kan opnå en lysere nuance med hvid pigmenteringsvoks.
Gem i Min Samling
Opret din egen Samling
Forrige: Vægge - fugning og forsegling
Næste: Vægge og lofter - forberedelse af bræddebeklædning af vægge
Klik på den smiley du vil give denne side
Brugernes vurdering
5,0
(
1
stemmer)
Siden er blevet set 861 gange -
Se og skriv kommentarer herunder
.
• Træ - Råd og svamp
• Vægge - Opsætning af profillister på vægge
• Malerarbejde - Maling med malerrulle
• Gulve - tæpper med skumbagside
Se alle vores afstemninger her...
Lav en flot hjemmeside
om dine møbler
Kommentarer og debat mellem læsere
Navn
*
:
E-mail
*
:
Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
Kommentar
*
:
Få besked når der kommer en ny kommentar til denne artikel
Modtag nyhedsbrev fra antikABC.dk
Vis alle kommentarer...
Min Samling
×
Min Samling
×
Allerede bruger
E-mail
Password
Glemt password
Ny bruger
E-mail
Password
Gentag password
Navn på bog
Post nr.
Køn
K
M
Fødselsdato
Tlf.
Min Samling
×
Du er nu logget ind og siden er tilføjet til din Samling
Leksikon
Reparation af
møbler
Restaurering af
malerier
Rensning af
metaller
Reparation af
huse
Gør det selv
Udendørs
Gode råd
Gamle huse
Heraldik
Gamle biler
Gamle skibe
Knob og knuder
Tilmeld nyhedsmail her
Nyeste kommentarer
Anette Kellmer
Jeg har arvet en ca 70 år gammel udskåret kamfetræskiste. Den er utrolig beskidt på låget/ i alle kroger. Hvordan kan jeg bedst...
Kristian Hald
I forbindelse med et teaterstykke skal vi bruge en Æolsharpe - er helt på bar bund - er der nogen der kan hjælpe på vej - til et...
Anna Hollensberg
Pjecen om de 20 slags gammeldags maling af Søren Vadstrup kan findes her:...
Nick
Hej Ann-Sofie - antikABC fortæller blot hvad olmerdug er, vi har intet salg.
Se alle vores afstemninger her...
Indkøbsguide
Gode tilbud til dig
Oleflemming's jydepotter
Fortæl dine venner om os