Logo

Vægge og lofter - forskellige former for bræddebeklædning

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Hjørnelister, Pløjede bræddebeklædninger, Polystyrenstuk, Træliste til loftskant, Profillister, Gipsstuk, Pladebeklædning

Det har gennem århundreder været populært at beklæde indvendige vægflader med træ i form af paneler eller bræddebeklædninger. Den derved skabte overflade er holdbar, varm at røre ved og egner sig fremragende til at dække ikke helt perfekt murværk og beskadigede gipsvægge. Den kan fremstå på mange forskellige måder, alt efter hvordan bræddebeklædningen anvendes.
Bræddebeklædning har også praktiske egenskaber. Man kan nedbringe varmetab dramatisk ved at sætte isoleringsmateriale op bag ved bræddebeklædninger på ydervægge - dette er særlig praktisk i hjem med massive mure, der ellers er vanskelige at isolere effektivt. Bræddebeklædning kan også bruges til at reducere støjgener, når den anvendes på indvendige vægge.

Et billigere alternativ til bræddebeklædninger af træ er kunstigt fremstillede plader. De kan fås med en række forskellige overflader, herunder træfiner, og mange har et beskyttende yderlag. På grund af pladernes størrelse er det. nemmest at bruge dem på vægge uden udspring, indhak og andre forhindringer.
Man kan give bræddebeklædninger af ægte træ maling, lak eller bejdse. Hvis man bruger lak, kan man vælge mellem enten klar eller farvet lak. Farvet lak vil give træværket en farve af moderat dybde; hvis man ønsker en dyb nuance anvendes bejdse og klar lak.

Det er ikke nødvendigt at have et træskelet under bræddebeklædningen på lofter. Brædderne holdes på plads ved at slå søm ind gennem den bestående loftsoverflade og ind i de underliggende loftsbjælker. De eneste forhindringer, der skal arbejdes udenom, er lysinstallationer.
Træklædte vægge forberedes og males ligesom alt andet træværk. Brædderne kan fremstå særligt smukt, hvis der anvendes særlige maleeffekter, såsom stencilarbejde, ådring eller anden lasering.
Man kan opsætte bræddebeklædninger lodret eller vandret. Eventuelle samlinger, som f.eks. omkring vinduer, skjules med lister. Man kan bruge stuk eller loftslister af træ ved loftet og fodpaneler ved gulvet.
Bræddebeklædte lofter var populære i forrige århundrede som alternativ til pudsede gipslofter. Brædderne blev altid malet.
I badeværelser eller gange kan man beklæde væggen med brædder op til hoftehøjde og afslutte dem med en profilliste. Man kan også anvende bræddebeklædning til at lave et panel omkring badekarret.
Træets naturlige udseende bevares ved at give brædderne et lag klar, mat lak. Man kan opnå en lysere nuance med hvid pigmenteringsvoks.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.633 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?

Effektiv reklame - klik her