Logo

Vægge og lofter - opsætning af pløjede brædder

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Når lægterne er på plads, er tiden inde til at skære bræddebeklædningen ud og sætte den op. Bræddebeklædninger til hoftehøjde sættes som regel op rundt i hele rummet. De følgende anvisninger beskriver dog også, hvordan man sætter det sidste bræt op, hvis man ikke ønsker at beklæde hele rummet, som det ofte er tilfældet med beklædning fra gulv til loft. Man kan slå søm gennem bræddernes forside, hvorefter sømhovederne slås ned og dækkes med træcement. Man vil dog opnå en glattere og renere overflade, hvis man sømmer gennem hvert enkelt bræts fjeder eller anvender klammer, der griber fast i bræddernes not. I begge tilfælde skjules hæftemetoden af det tilstødende bræt.
Læg brædderne ind i rummet et par dage inden de sættes op, således at de kan akklimatisere sig til rummets temperatur og fugtighedsgrad. Dette minimerer riskoen for, at træet krymper eller sprækker, efter det er sat op.
Paneler af pløjede brædder, afsluttet med en profilliste, er en smuk måde at bryde et stort vægareal op på.

Det kan være nødvendigt at flytte lyskontakter eller stikudtag på de vægge, der beklædes med træ, hvis de er installeret plant med væggen. Når strømmen er slået fra på hovedafbryderen, tages kontakten ud, og monteringsboksen fjernes. Anbring noget fyld materiale i fordybningen og sæt boksen på plads igen, således at dens kant vil flugte med den færdige overflade. Hvis kontakten er monteret oven over overfladen, anbringes brædderne omkring boksen, således at den ender med at flugte med overfladen. I begge tilfælde anbringes der korte stumper lægte rundt om den elektriske installation som støtte.

1. Hvis man blot beklæder en enkelt væg, skal det første (og sidste) bræt passe fuldstændig op til den til stødende væg. Skær brædderne til i længden. Brættet holdes med noten ind imod den tilstødende væg, og der anvendes et vaterpas til at checke, at det er lodret. Gør brættet midlertidigt fast ved hjælp af panelstifter.

2. Placer en ridseklods (en lille træklods) og en blyant på brættets øverste ende. Træk klodsen og blyanten ned langs brættet, idet klodsen hele tiden rører den tilstødende væg, således at væggens profil overføres til brættet. Fjern panelstifterne, fastgør brættet til et arbejdsbord og sav langs med stregen med en kontursav.

3. Søm det første bræt fast på lægterne ved at slå søm gennem dens fjeder i en vinkel på 45°. Brug en dyknagel til at slå sømhovederne ned under overfladen, således at noten på det næste bræt kan føres ned over fjederen. Skub det næste bræt på plads, således at bræddernes overkanter ligger plant, og slå søm i som før. Bor evt. for.

4. Fortsæt hele vejen hen til det sidste bræt, som det kan være. nødvendigt at tilpasse ved hjælp af en sav eller høvl, eller som i trin 2, hvis den næste væg ikke skal beklædes med brædder. Når der beklædes mere end en væg op til et indvendigt hjørne, stødes det første bræt i den anden række helt ind i den tilstødende bræddebeklædning og sømmes på plads.

5. Hvor beklædningen støder op til et udvendigt hjørne, anbringes det sidste bræt midlertidigt med enden stikkende ud over hjørnet. Brug den beklædte væg som forlæg til at tegne en blyantsstreg på det fremspringende bræt. Tag brættet ned og spænd det til et arbejdsbord og sav eller høvl det overskydende materiale væk ned til blyantsstregen.

6. Der skæres huller ud til kontakter eller stikudtag ved at markere deres placering påbrættet. Spænd brættet fast til et arbejdsbord og bor et hul i hvert hjørne af det markerede stykke. Indfør en kontursav i et af hullerne og skær langs med stregerne.
(Se: Vægge og lofter - opsætning af pladebeklædninger - for anvisninger om, hvordan der sættes lægter op omkring et elektrisk udtag).

7. Når der sættes lægter op til døreller vinduesåbninger, eller hvis beklædningen skal afsluttes ved et udvendigt hjørne, skal der være et mellemrum af samme størrelse som bræddebeklædningens tykkelse. Afslut ved at skære et stykke af bræddebeklædningen, der nøjagtigt dækker mellemrummet, og søm det fast på lægternes ender.

8. Bræddebeklædningens overkant afsluttes ved at skære lister af beklædningen, der passer til mellemrummet mellem beklædningens forside og væggen. Hjørnerne skæres til. Søm listerne fast på oversiden af beklædningen. Skær profillisten til og søm den fast til bræddebeklædningens forside; sømmene dykkes.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 1.948 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fjern en reklame du ikke kan lide
Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad drikker du til din aftensmad?Effektiv reklame - klik her