Logo

Varme - hvor forsvinder vandet hen

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Hvis centralvarmeanlægget taber vand, men ikke har synlige vandskader, og mindst en gang om måneden er det nødvendigt at fylde mere vand på anlægget.
Det er måske ikke ret meget, men viseren på anlæggets manometer er hver gang nede under 1.
Du skal til at interessere dig for din tryk-ekspansionsbeholder. Hvis den er brudt sammen, kan forklaringen nemlig ligge der.
En tryk-ekspansionsbeholder skal sørge for at udligne trykket i dine rør, så der ikke opstår utætte rørsamlinger. Check din ekspansionsbeholder ved at banke på den et par gange.
Uanset hvilken form den har, består den af en øvre vandfyldt del og en nedre luftfyldt del. De to halvdele er adskilt af en gummimembran.
Beholderen skal ikke give genlyd, når du banker øverst, men til gengæld klinge hult, når du slår på den nederste del.
Er du stadig i tvivl, kan du aktivere den ventil (akkurat ligesom ventiler påbildæk), der sidder i bunden. Kommer der vand ud i stedet for luft, er membranen ødelagt, og beholderen fuld af vand.
Er beholderen itu, må den udskiftes. Der sidder en stophane over beholderen, som først lukkes. Derefter drejes beholderen af en rør-studs, og en ny kan sættes på.

1 Med et par bank med en skruetrækker kan du hurtigt afsløre, om din ekspansionsbeholder er i orden eller færdig.

2 I bunden af beholderen sidder en ventil, der fungerer ligesom ventilen på et bildæk. Her pumpes beholderen op - tit på en tit på en tankstation - til et tryk på 1-2 bar (atm), før den monteres. Trykket skal svare til det tryk, der er i dit centralvarmeanlæg.

3 Centralvarme-anlæggets manometer viser vandtrykket i rørene. Bliver det for stort i forhold til ekspansionsbeholderens ca 1,5 bar, udløses en sikkerhedsventil, der ofte sidder sammen med manometret. Viseren skal befinde sig inden for et markeret område, når trykket er tilpas. Først da er der vand i alle rørene - og vand nok.

4 Skematisk set er beholderen delt af en gummimembran, som følger trykket i centralvarmeanlægget. Når vand opvarmes, udvider det sig, og så presses membranen nedad, og modsat, når vandet afkøles. Disse tryk-udsving skal beholderen klare. Går der hul på membranen, har anlægget en læk, der kan ses på manometret.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (44 stemmer)
Siden er blevet set 23.768 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1223730-05-2018 00:11:17 Thomas Meldgaard
luft først al luft og overtryk af centralvarmetanken og radiatorer så manometeret kommer ned på 0 bar. bland ialt ca 4 liter korrekt blanding dvs vand og bakteriedræbende gift i et trykspand og pump det på anlægget. Få det ikke på hud og øjne. hold nu øje med din overtryksventil fremover , tag en evt slange op af afløb osv så åbning af overtryksventilen kan ses.. ofte er de ikke dagligt synlige for almene..
1223630-05-2018 00:06:12 Thomas Meldgaard
Jeg kører varmepumpe service og det sker at vi ser meget "luft" i centralvarmeanlæg. Det er ofte bakterier der vokser i vandet i tanken som med tiden giver et stigende tryk og dermed lukker overtryksventilen op ved ca 2,5 bar som den skal hvor vand løber ud. ofte lukker den ikke tæt igen da rust og skidt får den simple ventil til ikke at kunne slutte tæt igen. Den skal kun åbne i nødstilfælde. Se foto at produkt der slår bakterier ihjel. få det ikke på huden og øjne brug briller og handsker. læs anvisning og brug en trykspand. https://photos.app.goo.gl/15g6331LGAA2Bfiw2
2427-10-2014 15:25:13 BareLigeenKommentar
Jeg ville blot kommentere, at det ogsaa kan vaere omvendt, saaledes at vandet er i bunden og luften er i toppen. Vandet vil vaere i den ende af beholderen hvor den er koblet til vandet i centralvarmen.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Fyringer i dele af den offentlige sektor:Effektiv reklame - klik her