Logo

Bad - en bruseniche laves til spabad

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Et spabad - et boblebadekar - er ganske vist dyrere end et almindeligt badekar. Men hvis du er medbygger, kan du spare mange penge på installationen. Her får du gode råd samt en gennemgang af, hvordan den boblende teknik fungerer.

Spabade leveres i to udgaver. I den ene sidder pumpe, blæser og resterende teknik på understellet inde under karret. Teknikken skal være tilgængelig for reparation, så derfor må man ikke lukke fronterne permanent. De skal bestå af løse plader, som kan clipses af.
I den anden version leveres teknikken som en separat enhed. Denne maskinenhed skal også være tilgængelig. Til gengæld kan den placeres mange forskellige steder: i et tilstødende rum, i et skunkrum eller i et skab.
Denne model af spabadet kan installeres som en fast indbygning af karret med lukkede fronter. I dette tilfælde valgte familien et spabad med separat maskinenhed. Den kunne nemlig fint placeres i det tilstødende skunkrum. Og adgangen til skunkrummet går via en lem mod stuen. Gulvet i brusenichen var støbt i beton, oven på gulvbjælker og trægulv. Hvis spabadet blev stillet oven på betongulvet, ville det blive meget højt at stige op i. Og gulvafløbet skulle alligevel erstattes af et rør til spabadets afløb.

Vandtæt bassin
Derfor besluttede familien at hugge hele betongulvet op og etablere et stort vandtæt »bassin«, som både spabad og maskinenhed står i.
Derved opnår man to fordele. For det første vil man hurtigt opdage en eventuel lækage, fordi der så vil komme vand i bassinet.
For det andet ville vandet kunne trænge ned i konstruktionen, hvis ikke der blev bygget et vandtæt bassin. Og der ville gå længere tid, før man opdagede lækagen, som ville kunne forårsage råd og svamp i træværket.
I de fleste tilfælde forsyner man spabadet med en elektrisk varmepatron. Den bruges til at holde vandet på den ønskede temperatur, mens man bader. Og den kan også varme vandet op, hvis der ikke er tilstrækkeligt med varmt vand i varmtvandsbeholderen. Det kræver dog, at der oprettes en ny gruppe på eltavlen, og at der derfra føres et elkabel frem til spabadets teknik.

Sådan foregår ombygningen:
1. Fløjvæggen afskærmer brusenichen mod resten af badeværelset og skal fjernes. Væggen er opbygget som fibergipsplader på et træskelet. Start med at brække pladerne ned med et koben og fjern eventuel isolering. Denne del af nedbrydningen afdækker el- og vandrør, som har været skjult i væggen. Gå derfor lidt forsigtigt til værks.

2. Dernæst bankes træskelettet ned. Hvis du senere vil bruge lægterne, skal du ikke skære dem over, men banke dem fri og fjerne søm og skruer. Midt i væggen stod i dette tilfælde et elrør. Lad en elektriker trække et kabel »udenom«. Ved samme lejlighed kan han trække et nyt kabel frem til maskinenheden.

3. Skunkvæggen består ligesom skillevæggen af fibergipsplader på et træskelet. Den er også forsynet med armatur til håndbruseren. Armatur og rør fjernes, og væggen tages ned. Vandet skal lukkes ud af rørene, som skæres ned og proppes af. Kan vvs-installatøren komme til rørene bagfra, kan de fjernes helt.

4. Når du skal foretage større nedbrydninger, kan det godt betale sig at leje en kraftig slaghammer, der fås med specielle mejsler til forskellige opgaver. Her bruges en specielt flad og bred flisepensel. Med den kan du hurtigt »skrælle« marmorfliserne af betongulvet. Men pas på ikke at beskadige skjulte installationer, når du river ned og bryder op.

5. Når fliserne er fjernet, sættes en spidsmejsel i slag hammeren. Hug nu betonen i gulvet løs i blokke. Pas på afløbsrør og andre installationer, når du går løs på betonen med spidsmejselen. Og sørg for at beskytte dig selv godt ved at bruge arbejdshandsker, støjværn, beskyttelsesbriller og høreværn. Der kan nemt springe stumper omkring.

6. Oftest er der et armeringsnet af krydsende rundjern gemt i betonen. Hug et stykke net fri ad gangen og vip det op med et koben. Med en kraftig bolt-saks kan man nu klippe armeringsnettet ud i passende stykker. Er du i besiddelse af en vinkelsliber med metalskæreskive, kan du også komme nettet til livs med den.

7. De gamle støbeplader er blevet brækket op. Og en ny vandfast krydsfinerplade skruet på bjælkerne. Det kan være nødvendigt at forstærke bjælkelaget med tømmer, som fastgøres med sømbeslag. Desuden er der blevet monteret en lodret kant hele vejen rundt.
»Bassinet«, som spakarret skal stå i, tætnes med flydende folie, der smøres på med pensel. Siden forstærkes med bitumen-bånd over alle samlinger.

8. Boblebadet løftes nu på plads i »bassinet«. Gør det forsigtigt, så det vandtætte underlag ikke perforeres og bliver utæt. Læg et vaterpas på kanterne og juster stilleskruerne, så de alle presser lige meget mod gulvet, når karret står i vater. Husk at låse stilleskruerne fast med kontramøtrikkerne. I skunkrummet til højre anes den separate maskinenhed, som man kan komme til via en lem i stuen. Separeringen af kar og maskine gør det muligt at lave karret som en fast installation.

9. Skunkvæggen mod teknikrummet bygges op igen af lodrette lægter. Læg mærke til, at der er lagt et stykke tæppe i boblebadet, så karrets overflade ikke ridses, mens arbejdet med skunkvæggen udføres. Pas også på, at du ikke ridser badekarrets kant, hvis du lægger skruer eller værktøj fra dig på den. Der monteres to lag vådrumsgipsplader, og afstanden mellem lægterne må højst være 45 cm.

10. Uden på lægteskelettet ind til skunken monteres to lag specielle »vådrumsplader«. Det er 13 millimeter gipskartonplader med en imprægneret gipskerne. De to lag, der har til opgave at gøre væggen stærkere, monteres med forskudte samlinger, hvis du er nødsaget til at bygge væggen af mindre stykker. Samlingerne kan godt være lodrette for det ene lags vedkommende - og vandrette for det andet lags vedkommende, som det er tilfældet her.

11. Fronten på boblebadet skal lukkes. Fordi maskinen heden er separat og anbragt i skunken, kan spakarret laves som en fast installation. Det giver mulighed for at lave en fast front, som kan udsmykkes med fliser, der passer til badeværelset, maling o.lign. Skru først en lægte i gulvet. Og monter derefter høvlede planker som skelet for frontbeklædningen på boblebadets rørstel med selvskærende skruer.

12. En 15 millimeter fibergipsplade monteres med skruer på lægteskelettet, så fronten på boblebadet kan lukkes. Gipspladerne skal nu beklædes med PVC-beklædning, som er påbudt til vådrumsbrug. I tilfældet her har man klæbet glasvæv og marmorfliser uden på PVC-beklædningen på karret og glasfilt på PVC'en over karret for at skabe sammenhæng med resten af rummet, der er fra den tid, hvor almindelig maling var godkendt til overfladebehandling i vådrum.

Effektiv ventilation
Man skal sørge for en effektiv ventilation, når man installerer et boblebad. En elektrisk ventilator med en hygrostat er sagen. På hygrostaten stiller man den maksimale luftfugtighed. Hvis luftfugtigheden kommer over denne grænse, tænder ventilatoren automatisk.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 4.057 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her