Logo

Kædesaven skal også have et eftersyn

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Selv om du ikke fælder og beskærer træer i baghaven hver dag - og selvom du kun saver brænde en gang om måneden, er det vigtigt, at din kædesaver i topform, hver eneste gang du starter. En god vedligeholdelse er din bedste forsikring - både hvad angår savens holdbarhed og arbejdets sikkerhed.
Bruger du din kædesav meget, så vend sværdet, hver gang du saver, så sværdet bliver ensartet slidt. Har dit sværd et såkaldt vendehjul eller »næsehjul« - skal du smøre hjulet med fedt ved hver optankning.
Kontroller jævnligt, at sværdet er lige, og fil kanten, hvis der opstår skævheder. Så undgår du nemlig, at der opstår revner i sværdet. Revner kan senere forårsage store hak i sværdet.
Brug aldrig et nedslidt sværd, for det ødelægger kæden på ganske kort tid. Du kan se, om sværdet er nedslidt ved at kigge på sværdets overside - er der luft imellem kæden og sværdet, er det slidt.

Kæden
Kæden på din sav har fra ny en filvinkel på 30 grader, og denne vinkel passer til alle træsorter. Brug altid en fil i den korrekte størrelse, når du skal file kæden - fx skal diameteren på en fil til kæder af type 0,325 måle 3/16 tomme svarende til 4,8 mm.
Kædens såkaldte ryttere, som bestemmer, hvor dybt savtænderne tager fat, og som sidder foran tænderne, er fra fabrikken 0,65 mm lavere end selve skæretanden. Hvis du saver i blødt træ, kan du godt slibe rytterne ned til 0,75 mm under skæretanden. Men vær opmærksom på, at kæden så ikke længere kan bruges til hårdt træ, medmindre du filer skæretænderne langt tilbage.
Kontroller altid kæden for ødelagte skæretænder - alle tænder skal være hele. Er der en defekt tand, skal du ikke selv forsøge at skifte den - det er arbejde for en fagmand med specialværktøj og -nitter.
Kæden bør udskiftes, når skæretænderne er slidt ned til en længde på 2 mm, eller sideledene er slidt op til undersiden af kædens nitter.
Gør dig det til en vane at file kæden, hver gang du tanker saven, eller før du tænder den - kæden holder nemlig længst, hvis den files ofte.

Kæden skal stå stille
Vedligeholdelse af både el- og benzindrevne kædesave foregår ens, både hvad angår kæde og sværd. Men hvor du selv kan reparere en benzinmotor, skal du gå til en fagmand, når der er problemer med elsave.
Selve saven, herunder chassis og motor, skal være hel og ubeskadiget, og alle beskyttelsesdele skal være monteret, før du starter maskinen. Sikkerheds-greb og afbryderkontakter skal være i orden og fungere efter hensigten. Defekter skal naturligvis udbedres, inden du bruger saven.
Brug aldrig saven, hvis kæden løber rundt, når kædesaven kører i tomgang - når speederen slippes, skal kæden ståhelt stille. Juster tomgangsskruen, hvis kæden bevæger sig i tomgang.
Er saven forsynet med kædebremse, så kontroller den ved at aktivere den og træk så kæden i løberetningen. Hvis kæden ikke bremser, så gå til en autoriseret reparatør. Begynd aldrig selv at reparere på sikkerhedsudstyret.

Benzin og olier
N år du har brugt en tankfuld benzin, så kontroller bagefter, at motorsaven ligeledes har brugt en tankfuld kædeolie. Hvis du »kun« har brugt det halve afkædeolien, skal du give mere olie.
Hvis kædeolietanken er helt tom, så kontroller oliemængden ved at stoppe med at save, når du ca. har brugt det halve af benzinen - kig herefter i kædeoliebeholderen, som ligeledes skal være ca. halvt fuld.

Det skal du bruge
- Lille og stor skruetrækker
- Rundfil, der passer til savens kæde
- Fladfil
- Filehåndtag med grad indikator
- Sporrenser
- Kombimål
- Tændrørsnøgle
- Pensel
- Fedtsprøjte
- Arbejdsbord med skruestik
- Evt. tændrør
- Evt. renset benzin

Sådan renses motoren
Fjern dækslet over luftfilter og tændrørshætte ved at løsne skruen. Løft luftfilteret op - det ligger løst i luftfilterhuset. Fjern eventuelle urenheder, som måtte ligge j luftfilterhuset.
Luftfilteret rengøres med en pensel. Er det meget beskidt, vasker du det nemmest j en beholder med lidt renset benzin.
Tag tændrørshætten af og fjern det gamle tændrør. Er det slidt, så ud skift det med et nyt af samme type. Skru tændrøret i og spænd til.
Fjern sidedækslet ved at løsne de to møtrikker med en fastnøgle. Tag de to olieplader, kæden og sværdet af motorsaven.
Rengør motorsavens kobling og sidedækslet med en pensel. Kontroller, at kædens drivhjul, der trækker kæden, er i orden. Drivhjulet skal være uden skader på kædegriberne.

Sådan passes sværdet
Når sværdets spor skal rengøres, foregår det lettest med en sporrenser, som kommer helt i bund i sporet. Træk sporet igennem flere gange, så du er helt sikker på, at det er rent.
Sværdet har to små smørehuller, der renses grundigt med en lille skruetrækker. Fjern spånrester, der skubbes ned i sværdets spor
Sværdets kant kan blive »Y«-formet. Med en fladfil files kanterne fra vendehjulet og bagud, så kanterne får en vinkel på 45° imod sporet.
Sværdets løbehjul skal smøres igennem det lille hul. Fjern evt. snavs med en skruetrækker og smør hjulet med en speciel fedtsprøjte.
Saml motorsaven igen. Den ene olieplade skal monteres på saven, så dens kanal er ud for savens oliekanal. Den anden plade skal lukke oliehullet i sværdets udvendige side.

Vil du være sikker på, at både kædens skæretænder og ryttere er filet korrekt, køber du et kombimål til filning og et godt håndtag med vinkelvisning til filen.

Sådan filer du kæden
En sporrenser er en utrolig hjælp, når du skal vedligeholde sværdet på motorsaven. Den bruges til at rense sværdets spor, så kædeolien og kæden kan løbe frit i sporet. Sporrenseren er en god investering.

Inden du går i gang med at file kæden, er det vigtigt, at du har det rette værktøj. Der findes flere stykker specialværktøj på markedet, som gør det meget lettere selv at file kæden. Husk at justere og stramme kæden, når du er færdig med at file.

Inden du begynder at file saven, skal kæden justeres op, så den sidder stramt til sværdet. Derved gør du arbejdet væsentl igt lettere. juster kæden ved at løsne de to møtrikker i sidedækslet med en fastnøgle og derefter justere kædestrammeren med en stor skruetrækker. Husk at spænde de to møtrikker i sidedækslet til igen.

Kombimålet har en indbygget ryttermåler. Læg måleren på kæden og skub den ned bag skæretanden foran. Tryk den så imod den skæretand, du skal måle. Hvis rytteren stikker op igennem måleren, skal du file rytteren ned med en fladfil, indtil rytteren er i plan med ryttermåleren. Kontroller og fil alle ryttere på samme måde.

Spænd saven op i en skruestik. Vær opmærksom på, at skæretænderne files fra begge sider, fordi hver anden tand vender modsat. Fil altid de tænder, hvor spidsen af tanden vender væk fra dig. Læg kombimålet ned over tanden. Læg herefter filen ned på de to ruller på kombimålet med håndtaget vendt, så 30 graders-indikatoren vender ind mod sværdet. Fil tanden, mens du skubber filen fremad - ikke når filen trækkes tilbage. Fil, iridtil indikatoren viser, at vinklen er præcis 30 grader. Og fil altid tænderne, før du filer rytterne. Flyt kombimålet til den næste tand og fortsæt, til du er færdig med siden. Vend saven, når du er færdig på den ene side.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (9 stemmer)
Siden er blevet set 4.633 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her