Logo

Maling - bland selv naturmaling

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Naturlig maling bliver mere og mere populær og det skyldes ikke kun ønsket om at tænke miljørigtigt. Nogle af de gamle malinger holder mindst lige så godt som moderne akrylmaling. To af de gamle opskrifter på naturmalinger er nu blevet afprøvet på udendørs træværk, nemlig maling baseret på blod og maling med kærnemælk.
Okseblod eller hjorteblod giver en glimrende maling. Men nogle synes, det er lidt ulækkert at male med blod. Til gengæld er det slidstærkt. Der ligger et gammelt hus i Ærøskøbing, hvor en yderdør blev malet med rent okseblod. Døren har holdt siden 1690, beretter arkitekt Søren Vadstrup fra Raadvad, Nordisk Center til Bevarelse af Håndværk.
Søren Vadstrup har samlet 20 opskrifter i en pjece - bl.a. opskrifter med sæbe, æg, ost, melklister af rug og hvede samt linolie, der blandes med farvepigmenter.
Pjecen er blevet til efter et større researcharbejde, som blandt andre konservator Lars Vester Jakobsen fra Den Gamle By i Århus står bag. Og det var i elvte time - opskrifterne fandtes nemlig ikke på skrift. Kun samtaler med ældre fagfolk afslørede recepterne. Blandt andre har en gammel malermester berettet, at han som lærling i starten af dette århundrede blev sendt ud på en gård, hyor to nyfødte kalve måtte lade livet.
Straks efter blev blodet pisket og blandet med læsket kalk og farvepulver. Og så blev han ellers sat til at male alt det udendørs træværk. Efter års forløb så jeg atter de blodmalede porte. Og farven var hverken særlig medtaget eller falmet, fortalte han mange årtier senere til forskerne.
Man kan ikke sige, at malerarbejde er bedre i dag end for 200 år siden. Vi er bedre til nogle opgaver, dengang var man bedre til andre. De gamle malingstyper har større æstetiske værdier, fx kaster gammeldags kalkmaling lyset anderledes tilbage end plastmaling. Og det giver en smukkere, dybere farveintensitet.

Maling af blod
Maling af okseblod er blank, vejrfast og smitter ikke af. Den tørrer på et par timer og kan anvendes til træ inde og ude.
Frisk okseblod eller fx hjorteblod kan anvendes uden tilsætning af farvepigmenter. Det giver en laserende mørk, rødbrun farve. Sørg for at piske det friske blod godt og si de koagulerende klumper fra, inden det påføres med kost eller pensel.
Du kan vælge at tone blodet. Men så bør du bruge mørke farvepigmenter, fordi blodet slår skjolder i lyse farver. Farvepigmenter kan købes hos større farvehandlere eller i forretninger, der handler med kunstner artikler. Et kilo farvepigment koster fra 25 kroner og opefter. Bruger du farvepigment, skal blodet fortyndes med vand eller kalkvand i forholdet 1:1. Som alternativ kan du blande lidt linolie i blodet.
Husk at søge Veterinærdirektoratet om tilladelse, inden du begynder at bruge blod i malingen.

Maling af mælk
Kærnemælks-maling er halvmat og smitter ikke af. Brug den på puds-vægge, grundpapir, gipsplader og træ - udendørs på uhøvlft træ eller puds. Tørretid: ca. 1 time. Mælk holder ca. 15 år .
Rør først bindemiddel op af en del linolie og to dele kærnemælk. Tilsæt 20-25 gram hjortetaksalt pr. liter bindemiddel. Hæld en smule af dette bindemiddel i farvepigmentet, indtil du har en pigment-pasta. Tilsæt yderligere bindemiddel og rør grundigt rundt. Når malingen har en passende konsistens, er du nødt til at afprøve malingen. Den skal være nem at arbejde med og samtidig være dækkende. Er den stiv at arbejde med, tilsættes mere bindemiddel. Er den ikke dækkende, tilsættes mere pigment-pasta.
Farvepigmenter kan købes hos større farvehandlere eller i forretninger, der handler med kunstner-artikler. Det koster fra 25 kroner og opefter for et kilo.
Du kan tilsætte jernvitriol (100 g/liter) for at hindre algevækst på træet, men kun til mørke farver, da jernvitriol ruster. Ved lyse farver benyttes zinkvitriol eller atamon.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (84 stemmer)
Siden er blevet set 17.740 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1278721-10-2019 00:04:19 Anna Hollensberg
Pjecen om de 20 slags gammeldags maling af Søren Vadstrup kan findes her: https://www.slideshare.net/thylander/20-Malings-opskrifter-Raadvad
1185713-09-2017 09:45:23 SW
Where can you get the pamphlet where Søren Vadstrup has collected 20 recipes?
1178407-08-2017 21:20:47 Tommy
Hvor kan man få fat i den pjece, hvor Søren Vadstrup har samlet 20 opskrifter ?
765923-10-2016 11:22:23 senay jensen
Helle: Vil du ikke dele den opskrift på Kalkmaling du lærte af din veninde i Berlin? Hvilken slags kalk og hvilket forhold? På forhånd tak ;)
492129-01-2016 12:41:28 Helle
Dejligt med denne information. Jeg lærte under et besøg hos en veninde i Berlin at lave vægmaling af tapetklister, vand og kalk. For varmere nuance kan iblandes espresso efter "smag". Hvor kan pjecen rekvireres?
491826-01-2016 20:54:54 Linda Pedersen
Rigtig spændende 👍🏻
491526-01-2016 11:15:28 Inger Stovgaard
spændende
491326-01-2016 09:20:12 Susanne Herbst
Hvem sælger pjecen? Den kunne jeg godt tænke mig at købe og have liggende.
491226-01-2016 09:05:00 camilla Poulsen
Det skal prøves :0)
2004-10-2014 19:58:38 Benny Skovbon
Jeg vil gerne vide hvor man kan købe farvepigment fra 25,00 kr. pr. kg.? Jeg vil også gerne vide hvorfor man skal kontakte veterinærdirektoratet, for at male med blod? Venlig hilsen Benny Skovbon.

Fjern en reklame du ikke kan lide
Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad drikker du til din aftensmad?Effektiv reklame - klik her