Logo

Rust - 4 måder at fjerne rust på

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Man kan klare de fleste rust-opgaver med stålbørste, sandblæsning og excentersliber, men vinkelsliberen er helt og aldeles uovertruffen, når opgaven går ud på at æde rust!

Vi sammenligner en vinkelsliber, en excentersliber, en boremaskine med stålbørste og en højtryksrenser med sand på, som rustfjernere på nogle rustne jernrør

Husk sikkerheden under arbejdet
Uanset hvilken metode du anvender, skal du passe på dig selv under arbejdet. Det betyder beskyttelsesbriller og støvmaske, når du sandblæser. Ved slibemetoderne bruges altid støvmaske og sikkerheds briller. Arbejdshandsker er også altid fornuftige - ikke så meget på grund af maskinerne som på grund af materialet.

Boremaskinen
Monteres en stålbørste i boremaskinen, er dens roterende gnaveri et godt valg ved de fleste mindre opgaver. Boremaskinen kan som vinkelsliberen forsynes med flere former for slibeværktøj. Metoden minder også en hel del om vinkelslibermetoden, men hvor vinkelsliberen arbejder med op mod 10.000 omdrejninger i minuttet, er boremaskinen knap så virksom med kun 3000 omdrejninger i minuttet. Husk, at stålbørster til boremaskiner aldrig må monteres i en vinkelsliber - på grund af den høje fart.
En stålbørste eller kop i en boremaskine er meget lettere at styre end vinkelsliberen. Det betyder, at metoden er brugbar til stort set alle opgaver - på plane som krumme og snørklede emner.
Overfladen bliver ikke tilnærmelsesvis så ren som med vinkelsliberen.
Stål børsten fjerner løstsiddende rust uden problemer, men den kommer ikke helt i bund. Dog er metoden god nok, hvis emnet alligevel skal males bagefter; brug da en af de mange nye grundmalinger til metal.
Du kan få stålbørster til boremaskiner i flere størrelser, så de kan komme til på snørklede steder og i små fordybninger.

Ex centersliberen
Slibemaskiner og båndpudsere er det bedste på helt plane flader, men kan også bruges på let krumme steder. Excentersliber og rystepudser kan forsynes med forskellige former for slibepapir og polerskiver, mens en bånd pudser kun kan bruges med slibepapir. Maskinernes slibesåler har forskellig form - rund, firkantet eller trekantet. Men selvom der findes krumme gummibagskiver til excentersliberen, er den specielt velegnet til plane flader. Ingen af maskinerne er dog så effektive slibere som de andre maskiner.
Et firkantrør eller andet med plane flader kan slibes med eksempelvis en excentersliber. Til svagt krumme flader findes der specielle slibebagskiver.
Slibeskiverne til excentersliberen fås i kornstørrelser fra 40 til 400. Enkelte producenter kan levere både gravere og finere korn.
Excentersliberen klarer sig dårligst i denne test. Også selv om sliberen bruges rigtigt - det vil sige, jo mindre pres mod fladen, desto større effektivitet. Afrensningen er dog lige så god som med boremaskine med stålbørste, hvis emnet skal males. Og den er fremragende, når der skal fjernes spor efter vinkelsliberen.

Vinkelsliberen
Vinkelsliberen er hurtig og kan forsynes med forskellige slibeværktøjer, men den kan nemt efterlade sår i overfladen.
Vinkelsliberen kan enten forsynes med en »kop«, en almindelig stålbørste eller med slibepapir. Koppen bruges gerne til regelmæssige flader, og børsten er god til hjørner og kroge. Slibepapiret er yderst effektivt, men efterlader ridser. Husk briller og støvmaske og også gerne høreværn.
Du kan forsyne en vinkelsliber med forskellige slags slibeskiver med »sandpapir« eller smalle og brede stålbørster. Vinkelsliberen er effektiv, men den sviner en del, og ofte er det en klar fordel at bruge den udendørs - især som her ved rust-arbejde. Den er bedst til store regelmæssige flader, som den klarer hurtigt og effektivt. Slibematerialerne er billige, de holder temmelig længe, og der findes et stort udvalg.
Der sker noget, når vinkelsliberen tager fat. Med op til 10.000 omdrejninger i minuttet æder slibepapiret sig hurtigt ned i overfladen, som bliver helt blank, og alle spor af rust er helt fjernet. Men det er umuligt at undgå ridser, der til gengæld kan fjernes med den langsommere excentersliber.
Når det drejer sig om metal, kan du blandt andet montere en stålbørste, der har form som en såkaldt slibekop, i vinkelsliberen. Den er ikke helt så effektiv som den flade stålbørste med snoede børster, men den giver dog et pænt og tilfredsstillende resultat. Specielt på plane flader. En vinkelsliber forsynet med en smal stålbørste giver et resultat, der nærmer sig en mellemting af sandblæsning og vinkelsliber med slibepapir. Overfladen bliver knap så ren som ved sandblæsning, men er til gengæld helt uden slibepapirets ridser. Børsten er let at komme til med i hjørner og kroge.
Rens metallets kanter effektivt med en afgrater

Sandblæsningen
De fleste højtryksrensere til hobbybrug kan hurtigt og nemt forsynes med en anordning til vådsandblæsning.
Dysen til sandblæseren skal holdes et par cm fra overfladen, der skal sandblæses. Pas på omgivelserne, og dæk sandet ti!, så det i' ikke bliver vådt og stopper til i røret, før det blandes med vandet.
Den sandblæste overflade står helt ensartet og matgrå. Alle spor af rust er væk. Sandblæsningen virker lige effektivt, hvad enten overfladerne er plane, hullede eller bulede. Metoden egner sig fint, hvor man senere skal male. Tør straks den våde overflade af, så den ikke ruster igen.
Sandet til sandblæseren er specielt ovntørret kvarts, der har meget skarpe kanter.

Her er et par gode metaltips
Udendørs jern, der er renset for rust, bør straks beskyttes med for eksempel rustbeskyttelse eller maling. Blankt jern oxiderer (ruster) hurtigt i luften - på blot en time kan der opstå begyndende rust, der senere vil slå igennem malingen.
Males der hen over støvpartikler eller sandkorn mv. på det rensede metals overflade, vil ny rust begynde her. Det er derfor vigtigt at rense grundigt for eksempelvis slibestøv og evt. også borespåner, før maling.
Maling svinder, når den tørrer, og på skarpe metalkanter vil laget blive ekstra tyndt. Det er derfor en fordel at afrunde kanterne, hvis det er muligt.

Hvis du skal lodde eller samle kobberrør, er her et smart stykke værktøj, der sørger for, at rørene er helt fri for grater.
Denne metode kræver, at du har en højtryksrenser, og metoden kan kun bruges udendørs. Den sviner en hel del, og omgivelserne skal derfor ofte dækkes af.
Til gengæld er metoden yderst effektiv, og det er relativt nemt at komme til overalt. Men der skal bruges sand, og det koster en del. Metoden er lige anvendelig på runde flader og kantede emner, og den er skånsom, samtidig med at den er effektiv.
Er der grater - ind- eller udvendigt på to rør, der skal samles - bliver samlingen aldrig tæt. Grater er små ujævnheder, der opstår, når du skærer et rør igennem eller deler en plade mv. Men de kan fjernes effektivt med en afgrater - et nyt, smart stykke værktøj.
Standardskæret på afgrateren er fremstillet af High Speed Stål. Det betyder, at den kan anvendes på ikke jernholdige metaller som fx kobber, messing og aluminium og kunststoffer.
For eksemplets skyld har vi savet kobberrøret over med en nedstryger - det gør man ellers ikke - men så bliver graterne større og kraftigere. Men den lille gratfjerner klarer alligevel opgaven til top karakter.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,1 (19 stemmer)
Siden er blevet set 12.110 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvem bliver vores næste statsminister?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her