Logo

Støb dine egne gipsfigurer i lerforme

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Når du støber i en lerform, er det begrænset, hvor store ting du kan fabrikere. Der skal nemlig arbejdes rimelig hurtigt, så leret ikke når at tørre ind. Vi har her brugt en konsolhylde.
Af brædder eller finerstykker samles en kasse, der er lidt større end figuren, du vil støbe. Der skal bund i, og det hele skal samles med skruer.
Leret købes fx i hobbybutikker eller hos blomster- eller farvehandleren. Leret skal være blødt, så du nemt og ubesværet kan presse modellen ned i det. Hold hele tiden leret fugtigt med våde aviser og plastfolie.

Gipsen tørrer lynhurtigt
Vi prøvestøbte med tyndtflydende beton, og resultatet blev tilfredsstillende. Men hærdningen tog for lang tid, og beton suger for megen fugt ud af leret. Derimod er der ingen problemer med gips, som også tørrer lynhurtigt.
Mens gipsen stadig er blød, presses en fordybning i bagsiden, og et bøjet søm anbringes til ophæng. Den nederste spids, som kan være lidt skrøbelig, forstærkes eventuelt ved at lægge endnu et søm ned i gipsen.
Det kan være nødvendigt at grave lidt af leret væk, når afstøbningen forsigtigt skal lirkes op. Når gipsen er størknet og helt tør, kan du løfte hylden op af leret. Monter en lang galvaniseret skrue på konsollen. Skruen skal passe til det hul, der er i urtepotten. Giv konsollen forankringsgrunder og hvid facademaling. Hæng hylden på væggen og monter urtepotten.

Så enkelt kopierer du formen over til gipsen
1. Skru et skuffegreb eller lignende fast på konsollens bagside. Tryk den derefter ned i leret med et fast tag. Løft genstanden - hold i håndtaget, mens du trækker den op - og juster småfejl i aftrykket med en våd, afrundet modellerpind.

2. Gipsen blandes op med vand, mens du rører omhyggeligt rundt. Konsistensen skal være som tynd vælling - helt uden klumper. Hæld så blandingen i formen. Vær parat til at lave hul til ophænget. For gipsen tørrer meget hurtigt.

Til støbekassen skal du bruge:
Fyrrelister eller krydsfiner, skruer, et håndtag
Øvrige materialer: Ler, gips, galvaniserede søm, galvaniseret ophængskrog, forankringsgrunder, hvid facademaling
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 5.316 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her