Logo

Flyt det store træ

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Det forberedende arbejde skal gøres et år i forvejen. Er træet så stort, at det er på grænsen af, hvad I selv kan klare - uden risiko for, at træet går ud. Med dette lille forbehold får I opskriften:

Tidligt på efteråret graver I en cirka 60 centimeter dyb rende rundt om træet. Afstanden mellem træ og rende skal være omtrent en tredjedel af træets højde. Altså en meter. Med en skarp spade eller økse underskæres rodklumpen, så alle store rødder kappes over. Fyld renden igen med en blanding af den opgravede jord og spagnum eller kompostjord. Den nye jord må ikke stampes!
Lad derefter træet få ro indtil næste efterår, hvor det har dannet en masse nye rodhår, der skal hjælpe det på vej på det nye voksested.
Inden flytningen bindes alle grene op, så de ikke beskadiges. Grav så en ny rende uden om den første og fjern overskydende jord lidt efter lidt med en greb - men pas på, at I ikke beskadiger det nye, fine rodnet.
Med spade og beskærersaks kappes de sidste gamle rødder over, indtil rodklumpen er fri. Vip den og træk hessian eller plastfolie ind under. Træk hessianen/folien op og bind den op, så den dækker hele rodklumpen. Nu kan rodklumpen trækkes op af hullet - ved hjælp af en rampe bestående af to planker.
Mål afstanden mellem stammens jordmærke og bunden af rodklumpen - hullet på det nye voksested skal være så dybt, at træet kan genplantes i samme dybde som før. Hullet bør desuden være så stort, at der også er plads til at arbejde i det. Når træet er nede i hullet, trækkes hessianen eller folien af, og jorden fyldes på. I starten har det nyplantede træ brug for støtte - fx barduner, der fastgøres til skråtstillede pæle.
Husk at vande træet rigeligt og dæk jorden med et tykt lag blade eller lignende, der kan holde på vandet (og begrænse mængden af ukrudt).
Hvis efteråret skulle være tørt, er det godt at vande ... hellere en gang for meget.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 2.428 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her