Logo

damask

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

 [da.mask] (egentlig silke indført fra Damaskus på korstogstiden, fra 1200 også italiensk fabrikat), nu om atlaskvævet, ensfarvet, rigtmønstret stof med mat mønster på blank bund, navnlig til duge og møbelbetræk.

 

Vævet stof af f.eks. lærred, bomuld eller silke, anvendt til sengelinned, forhæng, tapeter etc. Det er rigt mønstret med blomster, figurer og ornamenter, som fremtræder tydeligt på den i reglen ensfarvede baggrund.

Damask er oprindelig et silkestof - senere lige så ofte af hør eller bomuld. Damask har navn efter byen Damascus, hvorfra korsfarerne bragte det til Europa. I middelalderen forfærdigedes det i Genova og Venezia. Indtil slutningen af 1600-tallet var den italienske d. dominerende på markedet, så kom også Frankrig, Nederlandene og England med som producenter i stort omfang - tidligere havde deres produktion været ret ubetydelig.

Damask har matte mønstringer på blank grund, og det er i skudtrådene, mønsteret lægges. Farven kan være hvid, grøn, rød etc. Damask er blevet brugt både til møbelbetræk, sengeomhæng og duge. Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.297 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Er det en god ide med en regering over midten?
Effektiv reklame - klik her