Logo

Denar

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 Det romerske riges hovedsølvmønt, og betegnelse for middelalderens sølvpenning

Romerske denarer. 1. Republikken, C. Minucius Augunnus 135 f.Kr.; 2. Pupienus (april-juli 128 e.Kr.); 3· Tiberius (14-37)·

 

A): Det romerske riges hovedsølvmønt, opstået i republiktiden kort før 211 f.Kr. sammen med victoriaten. Denaren var 10 as værd og bar derfor værdiangivelsen X. Den vejede oprindelig 1/72 romersk pund (ca·4,5 g) eller 4 scripula. Denne vægt forringedes til ca. 4 g (1/84 romersk pund). Men eftersom aes grave hele tiden blev lettere, ændredes værdiforholdet mellem as og denar ca. 133 f.Kr. fra 1:10 til 1:16. Tallet XVI optræder nu på mønterne og senere X=16. Der kendes også en halv denar ved navn quinar med værdi tegn V (=5). Ved Neros reform i 63 e.Kr. kom den til at veje 1/96 romersk pund eller ca. 3,4 g. Nero nedsatte sølvindholdet fra ca. 95% til ca. 82%, og under Marcus Aurelius (161-180) kom sølvindholdet helt ned på ca. 75%. Under Septimius Severus (193-211) var sølvindholdet sunket til kun ca. 50%, og denaren havde reelt udspillet sin rolle. År 214 indførte Caracalla en ny og bedre sølvmønt - en dobbeltdenar ved navn antoninian efter M. Aurelius Antoninus, der var Caracallas navn. De sidste denarer er præget i 240-erne, men navnet levede videre i Europas møntvæsen.

 

B): Betegnelse for middelalderens sølvpenning, der havde vægten ca. 1,4 g, og hvoraf der gik 240 stykker på det karolingiske pund. Disse denarer var af så rent sølv, som det i datiden var muligt at fremstille. Efter karolingertiden bibeholdt de omkringliggende lande denaren (pfenningen), men den faldt snart i vægt i Holland, Flandern, Friesland og Tyskland. Man prægede nu et bestemt antal pr mark, der var en vægtenhed. I Speier blev præget 266 pfennige af en mark på ca. 231 g.

De vejede 0,95 g og var af sølv med finheden 0.900. I det 13. århundrede sank både vægten og finheden, og enkelte steder gik det så galt, at vægten kom helt ned på 0,35 g. Den franske denar denier, den italienske denar denaro, den spanske denar dinero, den portugisiske denar dinheiro, den engelske denar penny og den skandinaviske denar penning.

.


.

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 2.087 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her