Logo

Denga

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

ukrainsk sølvmønt præget siden slutningen af 1300 tallet. Betegnelsen var oprindelig lånt fra det mongolske tengah. Fra denne er ordet i 1500-tallet overgået til det russiske sprog, hvor dengi (flertal af denga) betyder penge i almindelighed. Oprindelig vejede den 0,93 g eller 1/100 af den lette rubel, hvis vægt på den tid var 93 g. Ligesom kopeken blev den fremstillet af udhamrede trådstykker, hvorfor disse små uregelmæssige sølvmønter undertiden betegnes som dråbekopeker, omend dette ord ikke er kendt i den russiske numismatik. Det er uvist, hvornår udmøntningen startede, men den hænger sammen med kampen mellem storfyrst Dimitrij IV (1362-1389) og tatarerne i 1380.

 

Efter kopekens indførelse i 1534 og reformen året efter blev denga betegnelse for en mindre sølvmønt, og efter det moderne russiske møntsystems indførelse under Peter den Store var denga en kobbermønt, som blev præget indtil 1828. Senere kaldte man ½ kopek for denezak. I 1700-tallet er præget multipla af denga, således 3 denga=1 para, samt et 10 denga stykke=5 kopek. Der findes danske efterligninger (denninge) fra Chr.4's tid.

Se også dænning.

 


..

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.370 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken fridag er det bedst at undvære?

Effektiv reklame - klik her