Logo

Denning

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

Dansk mønt hvis navn er afledt af det russiske denga. Typen var en kopi af den russiske dråbekopek. Forsiden viser en rytter med sænket lanse, medens bagsidens tekst er enten ukrainsk med kyrilliske bogstaver eller tysk med gotisk skrift, der angiver udgiveren som Chr.4. Konge af Danmark. Nyere undersøgelser tyder på, at typen med P under hesten er præget af møntmester Johan Post i København i 1619. Alle de andre typer, med eller uden M under hesten, ser på grund af stempelkoblinger og ens bogstavpunchler ud til at være præget af Albert Dionys i Glückstadt.

 

Tre typer med russiske navne (Vasilii Ivanovich, Boris Fedorovich og Dmitrii Ivanovich) ser måske ud til at være Albert Dionys værk, idet en ukrainsk numismatiker A.S. Melnikova mener at kunne se stempelkoblinger til de danske typer. Denningen blev præget for »Det Petsoriske Kompagni" som Chr.4. var med til at oprette. Kompagniet skulle handle skind med de russiske lapper, og dertil blev skibet St.Michael lastet, bl.a. medtog man de af Post fremstillede 72.000 stk. denninge. Grunden til at denne type er sjælden, er nok, at den vejede lidt mere end de på samme tid cirkulerende russiske. Hvis Post har præget andre denninge end den med P under hesten, må han i givet fald have fået stemplerne eller poinconnerne fra Albert Dionys i Glückstadt. Albert Dionys fik også lov til at slå 2 og 4 dobbelte denninge (2 og 4 skilling lybsk) - de såkaldte rytterpenninge.

 

Lit: Brekke & Berglund: Danish Dennings, Russian Num. Society (Virginia 1983; NNÅ 1989-90, Kbh.1994, s.166-181.

 


..

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.295 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad hedder USA’s næste præsident?
Effektiv reklame - klik her