Logo

Dukker

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

De første d. var kludedukker; senere kom trædukker med bevægelige led. En særlig specialitet var de franske modedukker, som fra 1400-1800 sendtes ud til konge- og adelshuse for at præsentere de nyeste parisiske moder. Fra o. 1750 fik de vokshoved og stofkrop, fra 1810 papier maché hoved og fra o. 1820 porcelænshoved i overvejende tre typer: 1) blanke, glaserede med porcelænsfrisure, 2) Fra 1830 (uglaseret) biskuit, tilsat lyserød farve og 3) fra o. 1850 uglaseret med ægte hår. Dukker kan groft tidsbestemmes efter frisuren. 1830 havde de midterskilning, sidekrøller og knude oven på hovedet; 1840: midterskilning, glat, skrabet hår og nakkeknude. 1830-40 var kroppen i reglen af vaskeskind, ben og arme af træ, hænderne ofte samlet, så kun tommelen var fri, og fodtøjet endnu uden hæle (først almindeligt efter 1860). Den almindelige dukkestørrelse var 25 cm, og man så kun sjældent drengedukker, og da altid uden kønstegn. I øvrigt kan dukker også tidsbestemmes efter gældende moderetninger. Fra 1844-84 fremstillede Den kongelige Porcelainsfabrik adskillige glimrende dukkehoveder. Tyskland var det største europæiske dukkeland. I England var voksdukker almindelige, og i Frankrig gjaldt Jumeauxhovederne for at være de fineste. Berømte dukkemagere var Mme. Montanari, som fik sine dukker prisbelønnet i 1841, samt familien Pierotti, hvis dukker havde tizianrødt, krøllet hår.

Dukkehuse og -møbler har også været kendt længe, men det er ikke store mængder, der er blevet tilbage, så lidt som originalt dukketøj.

Kendt fra de gamle kulturer, lavet i ler, træ og andre materialer. Berømt er de franske modedukker, der fra 1400-1800 tallet blev sendt til kongehusene og de fornemme adelsfamilier for at præsentere de nyeste parisiske moder. Fra midten af 1700-tallet fik de vokshoveder (før havde det nærmest været kludedukker), fra 1810 får de papier maché (papmache) hoved, og efter 1820 porcelænshoved.
Den kgl. Porcelæns¬fabrik fremstillede dukkehoveder fra ca. 1844-84. Tyskland var det dominerende dukkeland. Til de mindre dukker hører dukkehuse og møbler, tøj og småting.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.049 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?

Effektiv reklame - klik her