Logo

dyderne

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Afbildes som kronede kvindeskikkelser og personificeres ofte som kvinder og brugtes meget som hermer eller karyatider i møbler fra renæssance og bruskbarok


 

 i middelalderen de 4 kardinaldyder: retfærdighed, udholdenhed, mådehold og klogskab;

 

de tre teologiske dyder: tro, håb og kærlighed. Fides (tro), med kors, kalk og bibel, Spes (håb), med anker og fugl på armen, og Caritas (kærlighed), med et barn på armen og evt. flere omkring sig.

 

I de teologiske dyders: tjeneste står »Helligåndens 7 gaver«: visdom, forstand, råd, styrke, kundskab, fromhed, gudsfrygt; og

 

»Helligåndens frugter«: kærlighed, glæde, fred, langmodighed, mildhed, godhed, trofasthed, sagtmodighed, afholdenhed.

 

Afbildes som kronede kvindeskikkelser og personificeres ofte som kvinder og brugtes meget som hermer eller karyatider i møbler fra renæssance og bruskbarok, sjældnere i den klassiske barok.


Herudover har man de verdslige dyder: Misericordia (barmhjertighed), kande og brødkurv, Sedulitas (flid), røgelseskar, bog og høne med kylling, Liberalitas (gavmildhed), også kande og brødkurv, Mansuetudo (sagtmodighed), lam, Prudentia (klogskab), slange om stav og spejl, Castitas (kyskhed), enhjørning, palme, ris og ferle, Obedientia (lydighed), krans af roser, Sobrietas eller Temperantia (mådehold), kande og skål, Justitia (retfærdighed), vægtskåle, sværd og bind for øjnene, Perseverantia (standhaftighed), søjle og krone, Fortitudo (tapperhed, styrke), sværd, spyd og søjle, Patientia (tålmodighed), lam, Humilitas (ydmyghed), due og kors. Undtagelsesvis kan enkelte af dyderne, f.eks. Fortitudo, optræde som en mand.


Artikel billede

De 3 dyder, Bing og Grøndahl figurer

 


 


Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (2 stemmer)
Siden er blevet set 1.941 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?

Effektiv reklame - klik her