Logo

Faenza

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Faenza

 

Norditaliensk by, hvor der - antagelig fra slutningen af 1300-tallet - fremstilledes fajance (majolika), det keramiske produkt, som har fået sit navn just fra denne by. Man ved med sikkerhed, at der i 1480 var en blomstrende fajanceindustri i F., men de første sikre stykker, man kender i dag, er ca. 20 år yngre. I 1500-tallet havde F. fajancerne deres storhedstid, men helt op til vore dage har der været keramisk produktion i F.
Det er ikke mindst de gamle platter, fade og tallerkner fra F., der er estimerede blandt samlere. De er rigt bemalede, fanen kan være med militære trofæer, arabesker eller grotesker. Midtermotivet er gerne historisk, mytologisk eller bibelsk. Karakteristisk for tidlige arbejder fra F. er, at de også er dekorerede på bagsiden, hvor der er anbragt koncentriske ringe, ranker eller snirkler. Meget benyttet i udsmykningen var sopra azurroteknikken og bianca sopra bianca. Blandt farverne kan nævnes blå i flere nuancer, lilla, purpur, orange, gul, brun og et par nuancer grøn.

Italiensk keramisk center fra slutningen af 1400-tallet. Bynavnet har givet navn til fajance. Der er fremstillet majolica (s.d.) af meget høj kvalitet med grotesker, arabesker og allegoriske scener. Som farve benyttedes bl.a. en rig og stærk blå som bundfarve og til konturering, en blid lilla, der kunne gå. over i en purpur, dertil en orange, brun, citrongul, grøn og tyrkisgrøn.
(Internationalt keramisk museum i Faenza).

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.406 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.