Logo

Gulv - mindre fejl i betongulv

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Revner i massive gulve er som regel overfladiske og påvirker kun det tynde afretningslag, der dækker betonklodsen. Hvis man opdager en dyb revne, eller der strækker sig en lang revne henover gulvet, bør man dog tage en fagmand med på råd.
Hvis man har sand og cement tilbage fra tidligere udført arbejde, og det er i god stand - ikke hårdt eller klumpet - kan man bruge det til at lave en mørtelblanding. Sand og cement kan ikke købes i små mængder. Hvis man ikke har forsyninger på rede hånd, købes i stedet en pose tørblandet mørtel, der blot skal blandes op med vand.

Støvede overflader
Visse betongulve bliver ved med at afgive støv, uanset hvor ofte de fejes. Dette problem skyldes ofte at gulvets afretningslag er blevet blandet med for meget vand og dermed er for svagt. Dette støv skal forsegies, idet et eventuelt klæbemiddel i forbindelse med gulvbelægninger ellers ikke vil klæbe fast.

Fugt
En våd skjold på et betongulv kan skyldes kondensvand, eller at der stiger fugt op nedefra. De to forhold behandles forskelligt. Afprøvning og behandling af kondensvand er beskrevet et andet sted.
Hvis problemet er opadstigende fugt, og der er tale om et gammelt hus, er det sandsynligvis bygget med mursten i direkte kontakt med jorden. Her er den eneste løsning at lave en udgravning og installere et massivt betongulv indeholdende en fugtisoleringsmembran. Denne membran der enten består af meget kraftig plastic eller en bitumenemulsion - lægges mellem betonblokke n og det øverste afretningslag. Membranen vil være forbundet med fugtisoleringslaget i væggene, således at der dannes en effektiv barriere imod opadstigende fugt.
Når der opstår opadstigende fugt i nye huse, er det fordi fugtisoleringsmembranen
er beskadiget - som regel fordi den havde en revne, der ikke blev bemærket, da den blev lagt. I sådanne tilfælde behandles gulvet med en fugtafvisende væske.

Udfyldning af mindre revner
1. Når skadens omfang skal undersøges, fejes eventuelt snavs og overskydende materiale væk med en børste. Eventuelt overskydende materiale, der opstår som resultat af trin 2, skal også børstes væk for at sikre et godt resultat.

2. På dette trin bæres arbejdshandsker og beskyttelsesbriller. Brug en hammer/lille mukkert og kold mejsel til at underskære (åbne) revnen ved at skabe en omvendt V-form, hvor spidsen af V'et peger op imod overfladen. Dette giver mørtelen et bedre greb.

3. Brug et lag PVA-lim til at grunde revnen. Følg producentens anvisninger for at fortynde limen, og brug en gammel pensel til at påføre den. Klæbemidlet vil også hjælpe mørtlen til at sidde fast i revnens overflader.

4.Brug en murske til at blande en del cement med tre dele sand blandet med
fortyndet PVA-klæbemiddel (følg producentens anvisninger). Blandingen bør have konsistens som smør og ikke være for svag - det er bedre at have en lidt for tør blanding end en, der er for tynd.

5. Anvend murskeen til at presse mørtlen ind i revnen. Glat den plan med gulvets overflade ved hjælp af murskeens kant. Skrab eventuelt overskydende materiale af, inden det tørrer. Lad mørtlen tørre natten over, og børst derefter eventuelt løst støv væk.

6. Ved brede revner anvendes en trælægte i stedet for en murske (som i trin 5). Lægten bevæges fra side til side, idet den trækkes i retning mod en selv.

Støvforsegllng
Støvet bindes til gulvet og forsegies ganske enkelt ved at bruge rulle eller pensel til at påføre fortyndet PVA-klæbemiddel - eller et særligt middel til forsegling af betongulve - ud over gulvet. Følg producentens anvisninger angående tørretid inden der lægges en gulvbelægning.

Fugtbehandling
Hvis fugtisoleringsmembranen er beskadiget, og der trænger fugt igennem, kan man forsegle gulvet ved at påføre et lag vandfast (fugtspærrende) emulsion, der kan fås hos byggemarkeder. Eftersom fugten kan sprede sig videre end det behandlede område, er det bedst at behandle hele gulvet.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 4.387 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvem bliver vores næste statsminister?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her