Logo

Gulv - mindre reparationer af trægulve

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Den måde, en ny gulvbelægning opfører sig på, afhænger af det underliggende gulvs tilstand, og den bedste mulighed for at få tilgang til blændgulvet med henblik på undersøgelse og reparationer opstår, når man fjerner en gammel gulvbelægning for at udskifte den med en ny.

Inspektion af gulvbrædderne
Undersøg gulvbrædderne (eller spånpladen) for stifter eller lignende rester af den gamle gulvbelægning. Vær samtidig på udkig efter eventuelle udstående søm, der bør slås ned i den underliggende bjælke ved hjælp af en hammer. Et udstående søm vil kunne beskadige den nye gulvbelægning. På samme måde vil et sådant søm ødelægge sandpapiret i gulvafhøvleren, hvis gulvet skal afhøvles. I rum på overetagen af ældre huse med pudsede lægtelofter skal man dog hive eventuelle løse søm ud med tang og erstatte dem med skruer - vibrationerne fra hammerslagene vil kunne skade gipsen nedenunder.
Et fremstående eller løst søm kan være årsagen til, at et gulvbræt bevæger sig, når man træder på det; dette medfører ofte en
irriterende knirke lyd. Når inspektionen foretages, bør man gå rundt i rummet og lytte og føle efter støj og bevægelse fra gulvet. Et løst gulvbræt fastgøres bedst med en skrue. Et søm vil kunne blive tvunget ud igen på et senere tidspunkt, mens en skrue ikke vil blive løs. Hvis et gulvbræt knirker uden at der er tydelig bevægelse, gnide r det sig op imod et andet gulvbræt. En mulighed er at blæse talkum ned mellem brædderne, men den bedste løsning vil være at tage gulvbrættet op (se dette), høvle en anelse af den pågældende side af brættet og sætte det tilbage igen.
Man kan dække eventuelle mellemrum med et gulvmellemlag af træfiberplade, hvis der skal lægges anden gulvbelægning ovenpå. Hvis gulvet skal afhøvles, er det dog nødvendigt at udfylde disse mellemrum. Hvis der er mange mellemrum, skal alle gulvbrædderne tages op og lægges om.

Fastgørelse af løse gulvbrædder
1. linden det løse gulvbræt fastgøres, skal man undersøge, hvad der findes af elektriske ledninger og rør under brættet; dette gøres med en metaldetektor. Hvis man ikke har umiddelbar adgang til en sådan, bør gulvbrættet løftes, således at det kan undersøges, hvad der findes nedenunder.

2. Ved siden af synlige søm skrues der en skrue ned gennem gulvbrættet og ned i bjælken. Brug en 38 mm forsænket skrue, der skrues i, indtil den sænker ned i gulvbrættet.

3. Brug en dyknagel og hammer til at slå eventuelle udstående søm hoveder ned under gulvbrættets overflade.

4. Dæk hullerne over skruen og eventuelle søm med træcement. Hvis man planlægger at lægge en ny gulvbelægning over gulvbrædderne, kan man anvende akrylspartelmasse. Man bør dog anvende træcement på gulve, der skal afhøvles.

Reparation af flækkede gulvbrædder
Hvis et gulvbræt er flækket på langs med træets årer, kan man holde stykkerne samlet ved at slå søm i brættet på hver side af revnen. Slå sømmene skråt i, ind imod revnen. Hvis der fortsat er et mellemrum, fyldes det ud med akrylspartelmasse eller træcement (se trin 4 ovenfor).

Udfyldning af store revner
1. Når en stor revne skal repareres, skæres et stykke blødt træ (nåletræ) ud ved hjælp af en listesav; stykket skal være lidt større end revnen. Træstykket tilpasses med en stød høvl indtil det passer i revnen. Lav et par prøver undervejs, således at kilen passer godt i revnen.

2. Påfør trælim på kilens sider og anbring den i revnen. Brug en træhammer til forsigtigt at slå kilen ned, idet der arbejdes fra den ene ende til den anden; lad den stikke en anelse op over den omkringliggende overflade. Tør eventuel overskydende lim af med en klud.

3. Når limen er tør, anvendes høvlen til at høvle kilens overside plan med gulvbrættets overflade. Hvis gulvet skal lakeres eller lignende, kan det være nødvendigt at bejdse kilen, således at dens farve svarer til de omkringliggende gulvbrædder.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 7.336 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvem bliver vores næste statsminister?






Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her