Logo

Gulv - Partiel udskiftning

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
I visse tilfælde kan det være nødvendigt at udskifte et begrænset område af et trægulv på grund af slid, råd, etc. Det kan ikke gøres uden at reparationen vil blive synlig, idet flere, ved siden af hinanden liggende stødfuger vil danne en ubrudt linie. Alternativet er at udskifte de defekte gulvbrædder i hele rummets længde.
Strøernes eller etageadskillelsen s gulvbjælker lokaliseres. Savet hul i gulvet så den eksakte placering kan bestemmes. Det er bedst at save med en rundsav med en klingedybde justeret så savsporet netop går igennem brædderne, idet beskadigelse af eventuelle rør herved undgås.
Søm den del af gulvbrædderne der skal blive liggende fast i den yderste 1/3 af gulvbjælkerne, så der bliver plads til en skrå afskæring midt over bjælken. Tegn en streg parallelt med gulvbjælken over dennes midte, eller 1 cm ud mod yderkanten hvis gulvbrædderne er tykkere end 1".
Der udstemmes nu et plant snit fra stregen og skråt ned gennem gulvbrædderne med et bredt stemmejern. En håndrundsav kan benyttes. Juster maskinen så den skærer i en skrå vinkel på 20-30°, juster ligeledes skærehøjden, så den kun netop når igennem brættet. Laven prøve med en stump af det optagne gulv.
Sav langs stregen, eventuelt efter en i gulvet monteret retskede som rundsaven kan holdes imod. Sav ligeledes den modsatte ende, og tag brædderne op.
Nye brædder saves eller stemmes ud i nøjagtig samme længde og med samme vinkel. Har der været benyttet rundsav, stilles klingen lidt dybere, vinkelen må ikke ændres. Læg de nye gulvbrædder op på et par brædder. Bagsiden skal vende opad, og brædderne være spændt sammen og nummererede. Savet enkelt bræt til og afprøv det inden der saves igennem dem alle på en gang.

Lægning
Lægningen startes i den side hvor det eksisterende gulv har sin notside. Pres brædderne på plads og læg dem med samme fugeafstand som de eksisterende. For at få. det sidste bræt på plads, afhugges eller afsaves den underste halvdel af noten. Det kan ligeledes være nødvendigt at høvle den afsavede kant lidt skråt hvis gulvbrædderne ligger meget tæt.
Søm brædderne fast med dykkere hvor det firkantede hoved holdes parallelt med gulvbræddernes sider. Søm efter en linie og mål placeringen af sømmene ud så de ligger helt regelmæssigt. Brædderne kan også sømmes fordækt efterhånden som de lægges, men det er ikke helt godt idet der er fare for at noten flækker.
Er de nye gulvbrædder tykkere, må gulvet afhøvles eller slibes. Husk at dykke sømmene først. Til sidst udføres en gennemgående behandling af hele gulvet for at skjule forskellen i patina. Reparationen kan eventuelt bejdses først.

Parketstave
er udlagt på et bærende, stabilt blindgulv, løst samlet med fjer og not eller fastlimet. De fastlimede stave hugges over med et stemmejern og det nødvendige antal tages op. Bunden renses for gammel lim eller spartles op hvis de nye er for tynde. Stavene lægges, hver i to klatter lim. Noten på de sidste saves af.
Gulve med langsgående parketstave der parvis er skåret over, er et almindeligt trægulv hvor brædderne er sandwich-opbygget med parketstave som afsluttende slidlag.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 2.151 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvem bliver vores næste statsminister?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her