Logo

Gulv - Terrazzo og beton

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Terrazzogulvet er i virkeligheden et betongulv, idet gulvet er støbt af en beton af almindelig cement og marmorstykker i forkellig størrelse og farve i stedet for et normalt tilslag af grus og sten. Når betonen er hærdet, slibes overfladen glat, hvorved terrazzoens karakteristiske overflade fremkommer. Gulvet er lige så hårdt som et betongulv.
Terrazzoen støbes normalt oven på et bærende betongulv , således at de to lag kan arbejde uafhængigt af hinanden. Herved undgås mange smårevner der ellers ville opstå, samtidig med at der ikke stilles de store krav til betonarbejdet under husets opførelse. Terrazzogulve benyttes mest i våde rum, hvor det støbes med fald mod gulvafløb. Forsynes gulvet samtidig med en hulkehl hele vejen rundt, opnås et lavt, vandtæt kar, der, så længe det ikke revner, er ideelt i våde rum. Vandgennemtrængningen skyldes normalt dårlig tætning omkring gulvafløb og ved rørgennemføringer. En tætning her må foretages med en egnet fugemasse, eventuelt med en ophugning af fugen, så massen har noget at være i.

Vedligeholdelse
Det ubehandlede betongulv kan vaskes i varmt vand eller sæbespånevand, men en almindelig fejning burde være tilstrækkelig. Males betongulvet ikke, vil det efterhånden nedbrydes i overfladen, og begynde at støve. Kalksæben fra sæbe spånerne vil i nogen grad forhindre overfladens nedbrydning, men på langt sigt vil det ske alligevel, afhængigt af betonens kvalitet og gulvets belastning.
Den nemmeste måde at vedligeholde et betongulv på, er at male det, og at gøre dette fra starten, idet det ellers skal grundrengøres for at fjerne kalksæben.

Gamle gulve
Med tiden bliver terrazzogulvet glat, fordi betonens porer fyldes op. Vand og navnlig sæbe gør gulvet endda særdeles glat, så pas på lige efter gulvvask. Fejlagtig vedligeholdelse med bonevoks medfører at gulvet bliver livsfarligt.
Gulvet angribes af syre, selv i mindre koncentrationer, hvorved overfladen ødelægges, og rengøringen vanskeliggøres. Fedt og olie skal straks tørres op. Suges det ned i gulvet, er pletterne umulige at fjerne.
Med tiden smuldrer overfladen, og gulvet begynder at støve. Denne proces vil fortsætte indtil forvitringen er total, og terrazzogulvet må fjernes og støbes på ny. Forvitringen kan forsinkes ved at male gulvet med en betonmaling; til badeværelsesgulve, med høj PAM-værdi; pågulve mod jord, hvor der er fare for fugtopstigning nedefra, med lav PAM-værdi. (PAM-værdi, se "Maling som dampspærre").

Vedligeholdelse
Terrazzogulve får med tiden en kedelig gråhvid overflade af kalkaflejringer som ikke forsvinder ved normal rengøring.
Kalkaflejringerne skal slibes væk med en sandsten og godt med vand. En carborundumsten eller ikke for fint sandpapir (nr. 1) er godt langs kanter og i hjørner. Det er et stort arbejde, men gulvet bliver også flot.
Den almindelige vedligeholdelse foretages med sæbespåner. En gang om året kan gulvet gnides ind i lidt syrefri olie, der fremhæver farven.
En grundig afrensning foretages ved at lade en blanding af brun sæbe og en smule vand stå på terrazzoen natten over. Der vaskes efter med varmt vand, hvorefter gulvet indfedtes med sæbespånevand der ikke afskylles.
I handelen findes desuden forskellige rensemidler specielt til terrazzo. Husk at denne type gulv aldrig må behandles med bonevoks - sæbespåner virker i sig selv som bonemiddel.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (12 stemmer)
Siden er blevet set 10.947 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvem bliver vores næste statsminister?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her