Logo

Gulv - udjævning af betongulve

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Hoveddelen af et betongulv udgøres af en betonklods. Når denne betonklods er dækket af et tilstrækkeligt stærkt afretningslag af cementmørtel, burde gulvet holde sig fladt og glat. Fordybninger i betongulve skyldes sædvanligvis alt for svage afretningslag. Nogle gange forekommer der uregelmæssigheder i gulvet, hvor visse områder er flade, mens andre har fordybninger. Dette kan opstå fordi afretningslaget skal blandes op ad flere omgange; efterhånden som arbejdet skrider frem, kan det forekomme at der anvendes for meget vand i en af blandingerne, hvilket svækker blandingen. Fordybningerne kan gå så langt ned som 12 mm i midten.

Afretning
Det bedste materiale til afretning af gulvet er et selvjævnende afretningslag. Det er nemt at blande og påføre, og egner sig derfor til brug af alle. Udtrykket "selvjævnende" er meget præcist: Blandingen spredes ud over gulvet og jævner sig selv med lidt hjælp fra en murske eller et pudsebræt - alle mærker efter disse redskaber vil forsvinde, når blandingen tørrer.
Selvom små huller, revner og forhøjninger i afretningslaget kan henføres under dårligt håndværk, kan revnerne også være forårsaget af indtørring. Huller og revner, der er dybere end 6 mm, bør fyldes ud med mørtel. Små fordybninger kan fyldes ud med den samme blanding, der anvendes til at glatte gulvet ud.
Måske er det kun nødvendigt at afrette dele af gulvet. Ved hele gulve begyndes arbejdet væk fra den dør, man vil forlade rummet gennem. Grunden til dette er naturligvis at undgå at blive fanget af et område med våd blanding, der spærrer for døren, når gulvet er færdigt. Hvis der ikke findes en forhøjet dørtærskel ved døren og der skal påføres et afretningslag i dette område, er det nødvendigt at opsætte en dørliste.
Man kan som regel lægge en gulvbelægning efter 12 timer, men se først producentens anvisninger omkring tørretid for det anvendte produkt.

1. Start med at feje eller støvsuge gulvet rent. Derefter skrubbes det med grund rens, der fortyndes efter producentens anvisninger. Skyl efter med masser af vand og lad det tørre i et par dage. Hvis rummet er køligt, arrangeres midlertidig opvarmning for at sikre at gulvet tørrer helt.

2. Små fordybninger udfyldes bedst ved hjælp af en lille mængde afretningsblanding, der skal tørre i 12 timer inden hele området dækkes med blandingen.

3. Følg producentens anvisninger mht. opblanding af afretningslaget. En murske er et godt redskab til at blande med. Eftersom blandingen vil begynde at tørre ud efter 10 minutter, bør man begynde med at blande en mellemstor spand til hver omgang. Efterhånden, som man begynder at arbejde hurtigere, kan man blande større mængder.

4. Lige inden blandingen anvendes, fugtes gulvet med vand. Dette forhindrer blandingen i at tørre for hurtigt ud, hvorved der vil kunne opstå revner på et senere tidspunkt.

5. Hæld blandingen ud over gulvet; en spand ad gangen. Den vil begynde at sprede sig udad i en cirkelform, så sørg for, at der er plads til, at den kan sprede sig hen til eventuelle tilstødende vægge.

6. Man kan hjælpe blandingen med at sprede sig ud ved hjælp af et metalpudsebræt. Hold pudsebrættet parallelt med gulvet og bevæg det i halvcirkler. Mærkerne efter pudsebrættet burde forsvinde, efterhånden som blandingen tørrer.

7. Skulle det ikke lykkes at anvende pudsebrættet helt vellykket i første omgang, hældes der omgående vand på blandingen for at forhindre den i at tørre, og forsøget gentages.

Dørliste
Når den selvjævnende blanding anvendes ved dørindfatninger, skal man først sikre sig, at der findes et forhøjet dørtrin, der vil forhindre blandingen i at sprede sig ind i det tilstødende rum.
Er dette ikke tilfældet, må man opsætte en dørliste ved hjælp af mursøm. Døre der åbner ind i rummet, kan have behov for tilpasning.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (9 stemmer)
Siden er blevet set 5.621 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvem bliver vores næste statsminister?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her