Logo

Gulv - udskiftning af beskadigede gulvbrædder

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Der findes to typer gulvbrædder: Lige brædder og pløjede brædder, dvs. brædder der er samlet med fjeder og not. Lige brædder har naturligvis lige kanter, der blot støder op imod tilstødende brædder. Pløjede brædder har fjeder på den ene side og not på den anden, således at de glider ind i hinanden.
Inden man fjerner gulvbrædder, vil det være nødvendigt at vide, hvilken slags de er, idet fremgangsmåden for at fjerne dem er forskellig. Hvis man ikke ved det, stikkes en kniv ned mellem to gulvbrædder. Hvis kniven går hele vejen igennem har de lige kanter, mens den vil blive stoppet af samlingen mellem pløjede brædder.
Bræddernes ender er sømmet eller skruet fast i de underliggende bjælker, ligesom de også i det mellemliggende område er gjort fast til bjælkerne. Lige brædder kan lirkes op. Derimod frembyder pløjede brædder et problem, idet fjederen i det ene bræt skal skæres af, inden gulvbrættet kan lirkes op. Derefter kan de andre brædder let løftes af. Hvis brædderne er skruet fast, skal skruerne fjernes først.
Eventuelle søm i gulvbrædderne er sandsynligvis rustne. For at undgå risikoen for at nogen kommer til at træde på et søm, skal alle søm fra det beskadigede gulvbræt øjeblikkeligt fjernes og smides væk på forsvarlig vis. Medmindre brættet udskiftes med det samme, dækkes hullet med træfiberplade for at undgå, at nogen træder ned i det.

Et nyt bræt
Hvis det ikke kan lade sig gøre at få fat i brædder i den rigtige tykkelse, købes der i stedet tyndere brædder, hvorefter man fastgør fyldestykker af krydsfiner til hver enkelt bjælke med panelstifter. Man kan bruge enten søm eller skruer til at fastgøre brædderne, men skruer er at foretrække i situationer, hvor det kan blive nødvendigt at tage gulvbrædderne op igen på et senere tidspunkt for at få adgang til rør eller ledninger, og i rum på overetager hvor hammerslag vil kunne beskadige underliggende lofter.

1. Lige brædder tages op ved at indføre en murmejsel nær den ene ende af brættet anvend om nødvendigt en hammer til forsigtigt at tvinge mejslen ned. lirk brættet op indtil sømmene slipper. Gentag dette på den anden side af brættet. læg et brækjern ind under brættet, gå videre til den næste sektion og gentag proceduren.

2. Når man har løftet tilstrækkeligt mange søm op til at kunne udnytte vægtstangsprincippet ordentligt, træder man - med brækjernet under brættet - op på den løse ende af brættet for at løsne de næste par rækker af søm, der stadig er fastgjort til bjælkerne. Flyt brækjernet længere ned og gentag processen indtil brættet er løsnet helt.

3. Pløjede brædder tages op ved at indstille en rundsav til at skære til en dybde af 12 mm. Efter at have undersøgt forholdene angående kabler og rør, saves der langs brættet, således at fjederen skæres over. Man kan nu løsne brættet og eventuelle efterfølgende gulvbrædder på samme måde som lige brædder.

4. Som alternativ kan man skære gennem fjederen ved hjælp af en særlig håndholdt gulvsav, der har en tilpasset "næse", der gør det muligt at begynde at skære ovenfra. Man kan også bruge en stiksav, men det vil være nødvendigt at starte med at lave et hul med et bor af passende størrelse.

5. Udskiftes en del af et gulvbræt skæres det først over på tværs. Find den første gulvbjælke efter det beskadigede område (se efter skruer eller søm) og bor et hul med en diameter på 10 mm. Indsæt en kontursav eller stiksav i hullet og skær på tværs af brættet. Gentag ved den første bjælke for den anden ende af det beskadigede område.

6. Eftersom det er nødvendigt at save det beskadigede bræt af på lige linie med gulvbjælken, vil det være nødvendigt at skabe et fikspunkt for det nye gulvbræt. Skær et stykke af en 38 mm lægte ud (lidt længere end gulvbrættet er bredt) og gør det fast til siden af bjælken med skruer. Sørg for at lægtestykkets overside ligger plant med bjælkens overside.

7. Et ligesidet gulvbræt vil passe lige ned i åbningen; dette gælder ikke for et gulvbræt med fjeder og not. Den enkleste løsning er at bruge en stødhøvl eller et stemmejern til at fjerne fjederen.

8. Anbring gulvbrættet med enderne hvilende på bjælken. Gør brættet fast langs endebjælkerne og eventuelle mellemliggende bjælker (se efter rækker af søm hen over tilstødende brædder) med 50 mm gulvsøm eller nr. 6 skruer. Slå søm hovederne ned under overfladen med en dyknagel eller nedsænk skruerne.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,9 (12 stemmer)
Siden er blevet set 6.398 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvem bliver vores næste statsminister?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her