Logo

Gulv - Vedligeholdelse af hårde belægninger

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Hårde belægninger bør rengøres regelmæssigt i sæbespånevand, der efterhånden aflejres som kalksæbe i materialets porer, hvorved gulvet bedre afviser snavs og fedt. Brun sæbe og andre affedtende rengøringsmidler renser og åbner porerne, hvorved gulvet bliver mere modtageligt for snavs.
Meget tilfedtede gulve kan grundvaskes i en tyk blanding af lidt vand og meget brun sæbe, der som en grød står på gulvet natten over. Næste dag skylles den brune sæbe af i flere hold lunkent vand. Til sidst indfedtes gulvet ved afvaskning med sæbespånevand, der ikke skylles. Under denne behandling er gulvet meget glat, gentag om nødvendigt behandlingen.
Natursten kan af og til grundes med stenpolitur der fremhæver farve og struktur. Overdreven brug vil medføre en aflejring af en fedtet overflade, der dog kan grundrenses med brun sæbe.
Teglsten får i begyndelsen ofte hvide saltudblomstringer, der kan skrubbes af med en stiv børste eller en fugtig klud. (Se "Rengøring af blankt murværk" side 57). Herefter kan de behandles som andre bløde sten uden overfladebehandling med lakker, linolie, fernis, vandvoks, bonevoks og endelig sæbespånevand.

Vandvoks
Selvblankende vand voks er en god og enkel overfladebehandling. Gulvet tørres nogle gange med en times mellemrum med en gulvklud vædet i vandvoks, indtil det har opnået en dæmpet, ensartet glans. Behandlingen ændrer ikke væsentligt på stenens karakter, den kan let fjernes og medfører ikke lugtgener. Nedsættelsen af smudsmodtageligheden er stor, overfladen bliver glattere og det bliver derved nemmere at gøre gulvet rent.

Siliconebehandling
Behandling med en egnet silicone medfører en svag, forbigående lugt, ingen nedsættelse af sliddet, men nogen nedsættelse af smudsmodtageligheden. Siliconen kan påsprøjtes eller påføres med pensel, og efter en enkel påføring kan gulvet siden hen vaskes i sæbespånevand. Siliconebehandlingen gør det væsentligt nemmere at vaske gulvet, idet kluden ikke slides så hårdt som på det ubehandlede gulv. Efterhånden som siliconen mister sin virkning, bliver stenenes porer fyldt af kalksæbe, og gulvet lige så let at rengøre som umiddelbart efter behandlingen med silicone.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 1.914 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvem bliver vores næste statsminister?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her