Logo

Gulve - afhøvling af trægulve

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Gulvbrædder af naturtræ vil med tiden begynde at vise alderstegn; træet vil slå sig og flække, og der vil danne sig et overskydende lag af voks og andre former for overfladebehandling. Heldigvis ligger løsningen lige for i form af afhøvling. Afhøvling af gulvbrædder finder sted i tre trin: Først slibes gulvets hovedareal med groft eller mellemfint sandpapir; dette gentages med fint sandpapir, og til sidst behandles kanterne. Det vil være nødvendigt at leje en professionel gulvsliber såvel som en kantsliber (medmindre man ejer en remslibemaskine) til at tage kanterne.

Inden arbejdet påbegyndes
Man skal først fjerne en eventuel gulvbelægning fra gulvet og reparere eventuelle skader på gulvbrædderne. Det absolut vigtigste er at sørge for, at der ikke stikker nogen søm eller stifter (der er meget anvendt til at fastgøre gulvbelægninger med) op over gulvets overflade - de vil flå gulvsliberens sandpapir i stykker og kan skade selve maskinen. Der kan dukke sømhoveder op, mens gulvet afhøvles; disse skal slås ned med en dyknagel.
Samtlige møbler skal fjernes fra rummet, således at der kan arbejdes frit. Afhøvlingen støver meget, så det vil ofte være bedst at fjerne genstande på væggene, såsom billeder; andre genstande, som f.eks. indbyggede bogreoler, forsegle s fuldstændigt med plastic og tape. Det er også en god ide at komme tape hen over dørenes kanter for at forhindre støvet i at trænge ind i resten af huset, samt at åbne alle vinduer i rummet.
Inden gulvsliberen anvendes, skal man sikre sig, at man forstår anvisningerne for sikker brug af maskinen og sikker udskiftning af sandpapiret. Når gulvbrædderne er afhøvlede, kan de bejdses (dersom dette ønskes) og beskyttes med lak.

1. Maskinen vippes bagud inden den startes. Sørg for at dens ledning er godt af vejen (bær den helst over skulderen). Slå strømmen til og sænk maskinen ned mod gulvet; man skal holde godt fast i den for at forhindre den i at løbe fra en.

2. Hvis gulvbrædderne ligger i bølger, udstyres maskinen med groft sandpapir, og der slibes diagonalt hen over rummet, idet der startes i et hjørne. Gå hen over hvert område flere gange, og slib derefter hen over den anden diagonal. En støvpose vil samle størstedelen af støvet, men ikke det hele.

3. Støvsug rummet hurtigt for at fjerne støvet, og udstyr maskinen med mellemfint sandpapir (hvis gulvbrædderne ikke vipper opefter, kan man begynde med denne type sandpapir). Slib gulvet igen, idet der denne gang arbejdes langs med brædderne; hvis gulvet er sildebensmønstret, arbejdes der langs med det diagonale mønster.

4. Under arbejdet skal man holde øje med eventuelle søm, der dukker op på grund af afhøvlingen. Hvis man opdager et søm, slås det ned under træets overflade med en dyknagel. Skift til fint sandpapir og slib endnu en gang langs med gulvbrædderne.

5. Arbejd ru ndt langs med rummets kanter med en kantsliber eller remslibemaskine. Slå strømmen til inden slibemaskinen føres ned mod gulvet. Bevæg slibemaskinen i cirkler og lad den overlappe det område, der er slebet af gulvslibemaskinen. Begynd med mellemfint sandpapir, og afslut med fint sandpapir.

6. Det fleste elektriske slibemaskiner kan ikke nå ind i hjørner eller under forhindringer, såsom radiatorer. Brug en krogformet skraber eller sandpapir foldet omkring en pudseklods (pas på fodpanelerne) til at nå disse områder.

7. Fej alt støvet sammen og gå gulvet over med en støvsuger og derefter med en klud for at fjerne tilbageværende støvpartikler, der ville kunne ødelægge en eventuel finish; derefter påføres denne finish.

Der findes et par punkter, som uerfarne brugere af gulvslibere bør vide, inden de anvender en. Afhøvling larmer - sørg for at bære høreværn for at beskytte din hørelse. Afhøvl gulvene på et tidspunkt, hvor naboerne generes mindst muligt. Når sandpapiret kommer i kontakt med gulvet - det kan høres på den øgede larm - må slibemaskinen aldrig blive stående på samme sted, og man må ikke forsøge at holde den tilbage; det vil få den til at lave huller i gulvet.
En af de bedste måder at fjerne fint støv på er at bruge en harpiksklud, der er blevet imprægneret med et klæbemiddel. der vil samle støvet op.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 1.432 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvem bliver vores næste statsminister?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her