Logo

Gulve - bløde gulvfliser

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
En af de allernemmeste opgaver inden for gulvbelægning er at lægge bløde gulvfliser, der er lette at skære til og håndtere. Alle typer bløde gulvfliser - vinylfliser, linoleumsfliser, tæppefliser, gummifliser og korkfliser - lægges på samme måde, bortset fra at der kan være forskel på det klæbemiddel, der anvendes. Producenten vil anbefale det korrekte klæbemiddel. Visse tæppefliser kan lægges kun med klæbemiddel rundt langs rummets kanter, og visse vinyl- og korkfliser er selvklæbende; man skal simpelt hen bare fjerne deres papirbagside, inden de lægges på plads.
Fliserne er tynde og laget af klæbemateriale er ikke tykt nok til at dække eventuelle ujævnheder, så det er nødvendigt at have en flad og glat, tør gulvflade som udgangspunkt for arbejdet. Træfiberplader I er en ideel måde at forberede bestående trægulve på; massive betongulve bør også være jævne og i god stand.
Klæbemidler på basis af opløsningsmidler tørrer hurtigere end klæbemidler på vandbasis, men kan være brandfarlige - følg altid producentens sikkerhedsanvisninger.
Man kan skabe en dramatisk virkning ved at blande forskellige ensfarvede fliser i et skakmønster og indsætte små dekorationsfliser i en komplementærfarve.
Fliser kan lægges på skrå ved at anvende streger fra en kridtsnor fra hjørne til hjørne som udgangspunkt. Hvis der i stedet anvendes streger, der er lavet fra midten af væggene, fastlægges de skrå linier ved hjælp af fremgangsmåden i trin 1 og 2.

1. Midten af rummet findes ved at smække en kridtsnor ned mod gulvet fra væggenes midtpunkter. Slå søm igennem enderne på en lille trælægte. Anbring det ene søm i det punkt, hvor stregerne mødes, og brug det andet til at ridse buer op på stregerne; disse bruges som udgangspunkt til at ridse to buer, der krydser hinanden op med.

2. De opridsede kryds burde befinde sig i midtpunktet mellem kridtstregerne. Tegn en linie gennem midten af to modstående kryds ved hjælp af en retskede af metal. Gentag dette for de to andre krydser. Før disse linier ud til rummets kanter - de er rummets centerlinier.

3. Læg fliser ud for at fastslå, hvordan fliserne skal lægges. Forsøg at begrænse tilskæringen langs kanterne mest muligt. Ideelt set bør ingen kantflise tilpasses til under en halv flisebredde, men man kan foretrække at have hele (eller næsten hele) fliser på et synligt sted og tilsvarende smallere kantfliser langs en mindre synlig væg.

4. Marker eventuelle justeringer i placeringen af gulvets midte. Klæbemidlet spredes ud på gulvet på cirka 1 kvadratmeter gulvflade ad gangen, idet arbejdet påbegyndes på den ene fjerdedel af gulvet. På gummifliser smøres der også klæbemiddel på bagsiden af fliserne; ved tæppefliser holdes den første flise på plads med dobbeltklæbende tape.

5. Begynd at placere fliserne på klæbemidlet (eller at fjerne papirbagsiden) og læg dem på plads en ad gangen. Visse fliser har pile på bagsiden, der angiver mønsterets (eller luvens) retning. Fliserne skal støde helt op til hinanden. Fortsæt med at lægge fliserne ud til rummets kanter, idet eventuelle små dekorationsfliser også indsættes efterhånden.

6. Fliserne tilpasses ud til kanten ved, at der anbringes en hel flise nøjagtigt oven på den sidste hele flise, der er lagt ud mod kanten. Der anbringes en tredje flise oven på denne med den ene kant ind mod væggen, og en hobbykniv føres langs med den anden kant, således at den midterste flise skæres til.

7. Hjørnefliser skæres til ved at følge fremgangsmåden i trin 6 på den ene led og gentage processen ind mod den anden væg for at tilpasse flisen på den anden led. Hvis man ikke er sikker på at skære rigtigt, anvendes en blyant til at tegne en streg på den midterste flise, hvorefter der skæres langs denne streg pået arbejdsbord ved hjælp af en retskede.

8. Enkle kurver kan markeres ved hjælp af en skabelon, men ved mere indviklede omrids (f.eks. dørkarme) anvendes en profillære. Fliserne skæres til med en hobbykniv. Korkfliser kræver evt. forsegling.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 2.085 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvem bliver vores næste statsminister?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her